Deputatul PSD Maricela Cobuz susţine legislaţia şi acţiunile împotriva fumatului

…astfel încât în anul 2035 România să se afle printre statele care nu mai au acest flagel

Deputatul PSD de Suceava Maricela Cobuz a participat marţi la evenimentul Primul Forum Global Drepturile Omului şi o Lume Fără Tutun, desfăşurat la Palatul Cotroceni, Sala Unirii.

La eveniment au participat Alteţa Sa Regală Prinţesa Dina Mired a Regatului Haşemit al Iordaniei, în calitate de Preşedinte al Uniunii Internaţionale de Control a Cancerului, Preşedintele Uruguay, domnul Tabare Ramon Vazquez Rosas, Şefului Misiunii Diplomatice a SUA, Abigail Rupp, Secretarul de Stat însărcinat cu Îngrijirea Sănătăţii din Ungaria, doamna Ildiko Horvath, Preşedintele celei de-a 17-a Conferinţe Mondiale privind Tutunul sau Sănătatea, doamna Flavia Senkubuge, Comisarul European pentru Sănătate şi Siguranţa Sănătăţii, domnul Vytenis Andriukaitis, deputaţi şi senatori din Parlamentul României, şi mulţi alţii.

Ea arată că Forumul Global este al doilea eveniment de amploare desfăşurat în cadrul platformei strategice de angajare în domeniul sănătăţii a României. Liderii globali în domeniul sănătăţii şi drepturile omului s-au reunit pentru a dezbate problemele asupra emidemiei de tutun şi angajamentul necesar din partea tuturor factorilor decizionali de a stabili un plan de acţiune care să pună capăt acestei epidemii, astfel încât anul 2035 să devină o generaţie fără tutun.

Potrivit deputatului, în prezent, tutunul ucide peste şapte milioane de oameni anual la nivel global, de departe cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite în întreaga lume. Dacă tendinţele actuale continuă, tutunul va fi responsabil de pierderea unui miliard de vieţi în acest secol, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Tutunul este obiectul singurului tratat global privind sănătatea publică, Convenţia-Cadru privind Controlul Tutunului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (FCTC). FCTC a fost ratificat de 180 de ţări, care sunt obligate să pună în aplicare o serie de măsuri pentru reducerea consumului de tutun, menţionează Cobuz.

Potrivit acesteia, Iniţiativa 2035 Prima Generaţie Fără Tutun a României, coordonată de Asociaţia Generaţia România Sănătoasă 2035 (AGRS 2035), este cea mai mare coaliţie axată pe controlul tutunului din România şi prima coaliţie largă în domeniul sănătăţii publice.

Cu o reţea de peste 350 de ONG-uri locale cu preocupări în controlul tutunului şi subiecte de sănătate publică din România, iniţiativa se concentrează asupra instrumentelor de consolidare a platformelor de comunicare şi a reţelelor regionale. Misiunea Iniţiativei 2035 Prima Generaţie Fără Tutun a României este de a construi o generaţie de adulţi sănătoşi până în 2035 prin promovarea unui set de măsuri adecvate de sănătate publică.

„Anul trecut, în calitate de deputat în Comisia pentru sănătate şi familie, am primit distincţia de «Ambasador 2035 fără tutun», ceea ce îmi oferă prilejul de a susţine legislaţia şi acţiunile împotriva fumatului, astfel încât în anul 2035 România să se afle printre statele care nu mai au acest flagel” a mai declarat Maricela Cobuz. (C.P.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI