Dan Ioan Cuşnir:

Distincţia „Meritul Bucovinei” trebuia să fie oferită simbolic lui Franz Cavaler des Loges

…care a transformat Suceava din comună în oraş, nu lui Ion Lungu, care transformă oraşul Suceava într-o comună

 Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, consilierul judeţean Dan Ioan Cuşnir, şi-a exprimat, duminică, suprinderea că preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a acordat distincţia „Meritul Bucovinei” primarului Sucevei, Ion Lungu, considerând că acesta ar fi trebuit să o ofere simbolic lui Franz Cavaler des Loges, care a transformat Suceava dintr-o comună într-un oraş, în timp ce Ion Lungu face tot ceea ce depinde de el pentru a transforma oraşul Suceava într-o comună.

„Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a anunţat că îi oferă colegului său de partid, Ion Lungu, primarul Sucevei, distincţia «Meritul Bucovinei». Nimeni nu ştie ce criterii are Gheorghe Flutur atunci când oferă această distincţie, dacă există o comisie care analizează meritele celui care urmează să primească «Meritul Bucovinei» sau dacă este după bunul plac al lui Gheorghe Flutur. De fapt, Flutur s-a cam dat de gol că oferă această distincţie şi pe criterii politice: «Suntem colegi de cursa lungă. Mulţumesc pentru colaborare». După care, între Flutur şi Lungu a urmat un schimb de glumiţe gen «Surprize, surprize» şi «Andreea Marin». Este dureros faptul că atât Flutur, cât şi Lungu au rămas împietriţi în timp la acest nivel de glumiţe. Acest tip de mentalitate a făcut ca Suceava, în loc să aibă parte de Ordine şi Progres, să rămână împietrită în timp la nivel de târguri şi oboare, fanfară şi folclor, paranghelii de proastă calitate. În mintea lui Flutur şi Lungu, fanfara poate înlocui filarmonica, iar samahoanca poate ţine loc de şampanie” arată Dan Ioan Cuşnir într-un comunicat de presă.

El consideră că, oferind primarului Ion Lungu distincţia „Meritul Bucovinei”, Flutur duce în derizoriu un proiect care ar fi trebuit să fie serios, mai ales în Anul Centenar.

Dan Ioan Cuşnir crede că Gheorghe Flutur a fost din nou neinspirat, mai ales că oferă această distincţie celui care a reuşit să îngroape Suceava şi din punct de vedere turistic, conform specialiştilor externi angajaţi în cadrul proiectului Share coordonat de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est Piatra Neamţ.

Liderul social-democrat notează că, potrivit specialiştilor externi, municipiul Suceava are următoarele probleme: > lipsa unei viziuni urbanistice şi peisagistice; > lipsa unei politici unitare de promovare şi marketing; > neamenajarea unor trasee (rutiere, pietonale, biciclete) între atracţii; > deficienţe legate de promovarea ofertei turistice; > insuficientă punere în valoare a obiectivelor de patrimoniu; > acces limitat la transportul public local; > oferta modestă de evenimente care să atragă vizitatori; > nevalorificarea peisagistică a râului Suceava; > lipsa unor spaţii adecvate pentru susţinerea activităţilor culturale; > lipsa infrastructurii de transport cu specific turistic; > aspectul necorespunzător al porţilor de intrare în oraş; > insuficienta pregătire de specialitate a personalului din domeniul turistic; > comunicare insuficientă între administraţie şi mediul de afaceri; > tratarea deficitară a turismului; > neglijarea conceptului de vizitator, de marketing şi de management al destinaţiei; > lipsa unei analize detaliate cu privire la sfera activităţilor pentru turişti.

Cuşnir îi atrage atenţia lui Gheorghe Flutur că a oferit „Meritul Bucovinei” tocmai celui care a „îngropat” în ultimii 14 ani Suceava din punct de vedere turistic, mai ales că specialiştii externi consideră că în Suceava este dezastru, iar Flutur îl premiază „pentru ce a făcut pentru promovarea Sucevei” tocmai pe cel care a generat dezastrul.

„Distincţia «Meritul Bucovinei» trebuia să fie oferită simbolic lui Franz Cavaler des Loges, cel care în 23 de ani, în perioada 1891 – 1914, a transformat Suceava dintr-o comună într-un oraş. În schimb Flutur i-o oferă lui Ion Lungu, cel care în ultimii 14 ani face tot ceea ce depinde de el pentru a transforma oraşul Suceava într-o comună. Aşteptăm cu interes să vedem ce medalie îi va oferi la schimb «groparul» Sucevei Ion Lungu lui Gheorghe Flutur, «groparul» Anului Centenar în judeţul Suceava” consideră Cuşnir.

El subliniază că „îngroparea Sucevei” din punct de vedere turistic a fost posibilă pentru că este condusă de 14 ani de nişte incompetenţi, iar incompetenţa în administraţie duce întotdeauna la impotenţă administrativă.

„Conducerea Primăriei Sucevei este impotentă din punct de vedere administrativ. Din acelaşi motiv, Departamentul Turistic din cadrul Primăriei a devenit nefuncţional. Suceava are nevoie de Ordine şi Progres. Suceava trebuie să fie condusă de către o echipă care înţelege ce înseamnă să faci «Totul pentru Suceava!»” se arată în finalul comunicatului. (N.B.)

Un comentariu

  1. Aprodul_Purice says:

    Domnul Cușnir,aflat momentan într-un armistițiu tactic cu domnul Flutur,în prelungirea celui strategic,mai vechi,a omis unele elemente esențiale legate de procedura de decernare a de-acum prestigioasei distincții verzi „Meritul Bucovinei” – anume,cum se cară numeroasele cutii verzi,cumva,cu roaba? Există regretabile omisiuni,persoane care binemerită de la Bukowina însă nu pot fi decorate verde din cine știe ce motive,de exemplu,pentru că și-au probat atașamentul mai ales în operațiunea de micționariat public-privat din șanțul Cetății,persoane care acuma plâng prin poezele ingratiudinea factorului de verde politic,unii titulari de șapcă care nu se vede,colegi întru credință cu bucovinenaul umplut nelu,alții ca ei?
    Dar domnului Ursu,de exemplu-bis,i s-a decernat ceva,o ediție specială,un Meritul Bukowinei cu Spadă,știm noi care spadă,una identic naturală,practic sora geamănă a celei de la turci,iarăși știm noi care,pentru contribuția sa la promovarea acestei versiuni din categoria era pe când nu s-a văzut,azi o vedem și nu e,poate vedem mai încolo vreo portiță?
    Mai ales că i-o fi spus la ureche unui anume sas,când l-a primit dumnealui la muzeul cu care s-a intabulat, cf. cadastrul austriac,că vai,ce păcat,Herr Klaus ,că s-a unit Bukowina fără condiții,să mă fi întrebat pe mine sau pe alt minoritar,sau pe domnul acela,Gâză.ro,cum e cu pertractările la români…

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI