Pentru fraudă de peste 6 milioane de lei din subvenţii pe păşune

Primarul comunei Mălini, Petru Nistor, trimis în judecată de DNA Suceava

> Alături de el, preşedintele Asociaţiei agricole „Mălini Stânişoara”, un om de afaceri şi casierul primăriei

 Procurorii DNA Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Petru Nistor, primar al comunei Mălini, a lui Vasile Popescu, preşedintele Asociaţiei agricole „Mălini Stânişoara”, a omului de afaceri Ilie Bîză şi a casierului Primăriei Mălini, Ioan Ilişescu, în legătură cu obţinerea nelegală a unei sume de 6.288.765,28 lei – finanţare europeană pentru agricultură. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Vasile Gherasim, administrator al unei societăţi comerciale, pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Potrivit rechizitoriului întocmit, procurorii DNA Suceava au constatat că, în perioada 2008-2016, Vasile Popescu, în calitate de preşedinte al unei asociaţii agricole, a depus, cu rea-credinţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafaţă, plăţi compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăţi de agromediu şi alte scheme de plăţi directe, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

În demersurile sale desfăşurate pe durata a 8 ani, respectiv 2008-2016, Popescu ar fi beneficiat şi de ajutorul lui Nistor Petru, primar al comunei Mălini, care i-a pus la dispoziţie două contracte false şi inexacte (de arendă şi de concesiune) încheiate cu încălcarea prevederilor legale.

Procurorii anticorupţie susţin că, prin acţiunile sale, Vasile Popescu a obţinut pe nedrept fonduri europene nerambursabile, în valoare totală de 6.288.765,28 lei, sumă cu care APIA s-a şi constituit parte civilă.

În acelaşi context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplineşte condiţiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, Popescu ar fi completat în fals o declaraţie pe proprie răspundere prin care atesta că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce deţin funcţii de decizie în cadrul autorităţii contractante, în cazul de faţă Primăria Mălini, deşi, în realitate, acesta era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru.

În perioada 2010-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obţinute cu titlu de subvenţie de asociaţia agricolă reprezentată de Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267.954 lei, au fost transferaţi către societăţi comerciale cu un comportament specific de „firme fantomă” controlate de Ilie Bîzu, pe baza unor facturi fiscale fictive.

DNA Suceava mai arată că Ioan Ilieşescu, în calitate de casier în cadrul Primăriei Mălini, a întocmit în fals procesele-verbale de recepţie a lucrărilor pretins executate de firmele controlate de Bîzu şi documentele financiar-contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracţional urmărit de ceilalţi inculpaţi.

Fiind audiat de procurorii anticorupţie la data de 3 noiembrie 2017, Vasile Gherasim a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea cercetărilor şi a tragerii la răspundere penală a inculpaţilor Popescu Vasile, Bîzu Ilie şi Ilişescu Ioan, arată DNA Suceava.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin lui Popescu Vasile, Nistor Petru, Ilişescu Ioan şi Asociaţiei agricole „Mălini Stânişoara”.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI