Bucovina în Anul Centenar

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, vineri, că în 2018, fiind Anul Centenar al Marii Uniri, conducerea administraţiei judeţene îşi propune ca în fiecare lună să fie inaugurat un obiectiv.

„Ca să sărbătoreşti trebuie să ai motive, iar motivele sunt obiective făcute”, a spus Flutur.

El a spus că dacă în luna ianuarie au fost organizate acţiuni începând cu 10 ianuarie, la Podul Înalt, continuate cu 15 ianuarie pentru marcarea zilei lui Mihai Eminescu la Suceava, Viena şi Cernăuţi, iar în 24 ianuarie vor fi organizate manifestări la Suceava, în luna februarie se va marca cu punerea în funcţiune a unor obiective la Spitalul Judeţean Suceava.

Astfel, va fi inaugurată Secţia de îngrijiri paleative, dar şi staţia centrală de sterilizare, precum şi zona dotată cu aparatul de neuronavigaţie pentru intervenţii pe creier şi coloană.

În luna martie, CJ Suceava are în vedere lansarea expoziţiei Centenarul Unirii Mari la Muzeul de Istorie, unde fiecare dintre provinciile care s-au unit vor avea piese expuse, iar expoziţia va fi itinerantă, urmând ca de la Suceava să fie prezentată la Chişinău şi apoi la Alba Iulia.

În luna aprilie va fi pus în funcţiune Laboratorul de Restaurare Regional din Suceava, un laborator foarte modern, unic în ţară pentru recondiţionare textile arheologice şi lemn arheologic.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, în luna mai, se va finaliza la Muzeul Satului montarea Şcolii de la Securiceni, o şcoală cu sală de clasă, cu bănci foarte vechi, cu casa învăţătorului, piesă care completează Muzeul Satului Bucovinean.

Tot în luna mai se va sărbători, la Rădăuţi şi Suceava, Ziua culturii idiş.

„Vor fi sub egida Centenarului. Şi minoritatea evreiască a avut un rol extrem de important şi Bucovina vrea să omagieze cultura idiş”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Autorităţile judeţene sucevene doresc ca în luna iunie să organizeze, la Viena, Ziua Bucovinei, unde să fie promovată Bucovina.

„Avem o istorie de 143 de ani ca ducat şi relaţii speciale cu Viena. Ne gândim la acţiuni. Am avut câteva discuţii cu reprezentanţi de acolo pentru a face demersuri să vedem care va fi forma. Suntem în discuţii pe partea prezenţei Bucovinei la Viena în luna iunie, inclusiv întâlniri cu parlamentari de la Viena”, a spus Flutur.

El a mai declarat că în luna iulie, Festivalul Internaţional „Întâlniri Bucovinene” va avea acţiuni la Câmpulung Moldovenesc, dar şi la Suceava, unde va fi organizată o zi cu poveştile de succes ale sucevenilor plecaţi în străinătate.

Flutur a mai spus că se va organiza un eveniment special cu acordarea de distincţii pentru oameni din întreaga lume care au performat şi sunt din judeţul Suceava.

În luna august, Luna Diasporei va avea foarte multe programe care se vor desfăşura sub egida Centenarului.

În luna septembrie, Târgul de Toamnă „Gustă din Bucovina” va fi organizat în mai multe zone din ţară pentru promovarea Bucovinei.

În luna octombrie, la început, sau la sfârşitul lunii septembrie, se doreşte ca judeţul Suceava şi Bucovina să devină o destinaţie turistică cu o acţiune nouă – „Oktoberfest în Est”.

„Dorim să organizăm o săptămână, la Gura Humorului, în Parcul Ariniş, Oktoberfest în Est”, a spus Flutur.

El a adăugat că la această acţiune au fost invitaţi partenerii din regiunea germană Schwaben, parlamentari austrieci şi membri ai corpului diplomatic de la Bucureşti.

„Vom face acţiuni să merite să îţi faci concediul în Bucovina”, a menţionat preşedintele CJ Suceava.

În luna noiembrie va fi „Luna Bucovinei”, cu toate manifestările legate de împlinirea a 100 de ani de la Unirea cu Ţara.

„Vor fi mult mai multe acţiuni. Nu vrem să epatăm. Eu cred că trebuie să fim într-o limită decentă, de bun-simţ”, a spus preşedintele CJ Suceava.

El a subliniat că în Anul Centenar a fost urcat de la 8 la 35 la sută procentul din bugetul judeţean pentru dezvoltare, ceea ce înseamnă că se mai fac investiţii în judeţul Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI