Deputatul Ioan Bălan, către ministrul Pădurilor:

Piaţa neagră a lemnului de foc înregistrează o efervescenţă. Cum veţi rezolva problema crizei lemnului de foc, în condiţiile în care acum se acoperă doar 20 la sută din cerere?

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a interpelat ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, în legătură cu criza lemnului de foc, care a generat o efervescenţă pe piaţa neagră, în condiţiile în care necesarul de lemn de foc este acoperit doar în proporţie de 20 la sută.

„În pragul intrării în iarna dintre anii 2017/2018, cea mai mare parte a locuitorilor din mediul rural, care-şi încălzesc locuinţele preponderent cu lemne de foc, se află în situaţia neplăcută, fie de a nu găsi deloc lemn de foc la comercializare, fie, dacă îl găsesc, preţul acestuia să fie chiar şi cu 150% mai mare faţă de iarna trecută. De exemplu, în judeţul Suceava, fără a cunoaşte cauzele care stau la baza limitărilor, cantitatea de lemn de foc ce urmează a fi pusă la dispoziţia consumatorilor de către Regia Autonomă Romsilva va acoperi cel mult 20% din solicitările cetăţenilor”, arată Ioan Bălan.

Deputatul liberal menţionează că, din păcate, situaţia întâlnită în judeţul Suceava nu este una singulară, ci, dimpotrivă, deficitul de lemn de foc pare să caracterizeze întreaga ţară, în special în mediul rural, unde încălzirea cu sobe este preponderentă.

„Mai mult decât atât, situaţia deficitului de lemn de foc nu reflectă o criză neprevăzută, ci ea trenează de mai mulţi ani, iar în toamna anului 2017 s-a acutizat”, arată deputatul.

Ţinând cont de implicaţiile sociale ale acestui deficit, precum şi de prognozele extrem de pesimiste ale Administraţiei Naţionale de Meteorologie, care anticipează o iarnă lungă şi cu temperaturi extrem de scăzute, deputatul Ioan Bălan cere ministrului Doina Pană să precizeze care sunt motivele ce au condus la acest deficit important de lemn de foc în România, deşi zilnic se exploatează legal mii de metri cubi de lemn, şi tot mai multe familii au renunţat la încălzirea tradiţională a locuinţelor cu lemn, în favoarea centralelor cu gaz.

„Care sunt măsurile ferme pe care intenţionaţi să le implementaţi, astfel încât cetăţenii să aibă acces la necesarul de lemn de foc din piaţa oficială, nefiind obligaţi să apeleze la piaţa neagră, care înregistrează o relativă efervescenţă?”, mai întreabă deputatul.

Totodată, în cazul particular al judeţului Suceava, el cere ministrului să comunice dacă intenţionează să convingă autorităţile Romsilva pentru a creşte cotele de exploatare de lemn de foc pe care intenţionează să le pună la dispoziţia populaţiei, la un preţ accesibil.

El mai întreabă dacă ministrul nu consideră ca o parte din deşeurile generate de agenţii economici care prelucrează lemn ar putea fi direcţionate pentru acoperirea deficitului de lemn de foc pentru populaţie.

„Vă rog să precizaţi dacă în cadrul financiar european 2014-2020 intenţionaţi să promovaţi proiecte de stimulare a încălzirii locuinţelor din alte surse de energie, inclusiv regenerabilă, măsuri care ar diminua din presiunea asupra lemnului de foc”, mai solicită deputatul Ioan Bălan ministrului Apelor şi Pădurilor. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI