Spitalul Judeţean de Urgenţă a solicitat DSP şi CAS să analizeze cum sunt respectate criteriile de internare la Spitalul Fălticeni

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Doina Elena Ganea, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Judeţean a solicitat DSP Suceava şi CAS Suceava să analizeze modul în care sunt respectate criteriile de internare la Spitalul Fălticeni.

Ganea a spus că pacientul de 261 kg ce a fost internat la SJU Suceava şi apoi a fost trimis, săptămâna trecută, la Spitalul Fălticeni, a fost retrimis în data de 8 octombrie la SJU Suceava, fiind înregistrat la UPU Suceava la ora 21,24, fără ca acest caz să constituie „realmente” o urgenţă medico-chirurgicală. Medicul sucevean a explicat că pacientul a fost trimis de la Spitalul Municipal Fălticeni cu diagnosticul de „tromboflebită membrul inferior drept, în observaţie embolie pulmonară”, iar la examenul Doppler vascular venos s-a exclus tromboflebita, în timp ce în urma examenului echocord a fost exclusă embolia pulmonară.

„Afecţiunile pentru care a necesitat consultul medical pluridisciplinar, cu investigaţiile aferente, au constatat, printr-o comisie pe care am constituit-o prin Dispoziţia nr. 706 din 11 octombrie 2016 privind evaluarea şi stabilirea planului terapeutic al acestui pacient, că prezintă o patologie cronică în contextul obezităţii morbide şi a complicaţiilor secundare a acestei afecţiuni evolutive, pentru că pacientul, din anamneză reiese, a luat 100 kg într-un an de zile, după ce a abandonat antrenamentele sportive” a explicat directorul medical al SJU Suceava .

Ea a spus că pacientul prezintă, din punct de vedere cardiologic, doar hipertensiune arterială, pentru care s-a administrat medicaţie, arătând că tratamentul se putea recomanda fie de un medic de familie, fie de un medic internist sau cardiolog din Fălticeni.

„Din punct de vedere dermatologic, pacientul prezintă insuficienţă venoasă cronică, cu leziuni de eczemă cronică la nivelul gambelor şi fără ulcere varicoase. De asemenea, pacientul prezintă limfedeme cronice în stadiul IV, cu papilomatoză, iar pentru tratament s-a recomandat unguent cu aplicaţie locală” a precizat medicul sucevean. Ea a spus că pacientul cu „obezitate morbidă şi complicaţii cardio-vasculare cu risc înalt în perspectivă” a fost consultat şi de un medic din specialitatea diabet, nutriţie şi boli metabolice, care a stabilit un plan terapeutic educaţional privind dieta, bărbatului fiindu-i oferite materiale educaţionale cu privire la obezitate şi complicaţiile bolii, apoi i-a fost stabilită o dietă terapeutică de 1200 Kcal, „cu împărţirea principiilor alimentare pe mese”.

Doina Elena Ganea a menţionat că pacientul a fost evaluat şi din punct de vedere endocrinologic, fiind exclusă o patologie din acest domeniu.

„Limitele diagnosticului – să luăm în discuţie şi acest lucru – sunt datorate obezităţii morbide, care împiedică efectuarea unei investigaţii la RMN sau CT. Noi nu avem în Suceava, cred că nici în ţară, niciun operator de imagistică de înaltă performanţă, un aparat RMN open, care se foloseşte mult în SUA, datorită incidenţei mari a obezităţii pe acest continent” a explicat Ganea.

Directorul medical al SJU a anunţat că în cazul pacientului au fost întocmite documentele pentru a fi înaintate Comisiei de handicap, în condiţiile în care acesta solicită ajutor pentru îngrijiri.

„S-au făcut toate recomandările din punct de vedere terapeutic, cu dieta, cu tratamentul profilactic al tromboemboliei pe perioada imobilizării, cu hipotensoare, cu unguentul local ce trebuie aplicat pe această eczemă, care deja s-a uscat, cu respectarea măsurilor de igienă şi îngrijire personală, a mobilizării zilnice, cu monitorizarea funcţiilor vitale. S-a făcut un bilanţ al diagnosticului principal şi secundar şi s-a luat legătura cu dr. Vâlceanu de la Centrul de îngrijiri paliative – Secţie exterioară a Spitalului Fălticeni. Am vorbit şi ieri şi astăzi să-mi confirme, totuşi, un loc. Intenţionăm să-l trimitem datorită faptului că solicită îngrijiri din acest punct de vedere şi toată patologia pe care am prezentat-o colegului de la Fălticeni spun că permite, prin criteriile de internare la un centru de îngrijiri paliative, internarea lui la acest centru” a spus Ganea.

Ea a specificat că acest caz „nu a reprezentat şi nu reprezintă” o urgenţă medico-chirurgicală.

„Din acest motiv, am solicitat sprijinul DSP Suceava să analizeze cum se respectă criteriile de internare la nivelul Spitalului Fălticeni, precum şi la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru că Spitalul Fălticeni este finanţat pentru îngrijirea pacienţilor şi pentru oferirea de servicii spitaliceşti, să vedem cum gestionează această finanţare” a mai spus directorul medical al SJU.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul Cătălina Zorescu, a declarat, tot ieri, că ancheta în cazul pacientului din Fălticeni este în desfăşurare, instituţia primind deja mai multe rapoarte şi puncte de vedere de la SJU Suceava, SAJ Suceava, ISU şi de la Spitalul Fălticeni.

Zorescu a spus că s-au mai cerut date suplimentare de la Serviciul de Ambulanţă Suceava, respectiv rapoartele medicilor care au coordonat intervenţia în cazul acestui pacient.

Ea a mai spus că, potrivit răspunsului ISU Suceava, echipajele SMURD care au intervenit în acest caz au fost coordonate din punct de vedere medical de medicul coordonator din Dispeceratul comun al ISU – SAJ Suceava.

Ea a precizat că se aşteaptă şi de la CAS Suceava un punct de vedere solicitat de DSP despre posibilităţile şi prevederile legale în cazul trimiterii unui pacient de la un spital de rang superior la un spital de rang inferior.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI