Suceava – clădiri monumente istorice

Gara CFR Iţcani

Edificiul gării CFR Iţcani, bijuterie arhitecturală, a fost ridicat în stilul neogotic de doi antreprenori austrieci, C. Gall şi F. Ronchetti, constructori ai căii ferate Roman – Burdujeni – Iţcani – Cernăuţi, şi a fost dat în exploatare în anul 1871.

Din anul 1881 şi până în anul 1902, Guvernul Regatului României a închiriat de la Guvernul Austriac jumătate din staţia Iţcani pentru a o folosi drept gară şi vamă românească la vechea frontieră.

Lucrările de consolidare şi reabilitare ale gării CFR Iţcani nu pot fi demarate întrucât lipseşte actul de proprietate.

Astăzi, în anul 2016, gara Iţcani este intabulată pe statul austriac. Responsabilitatea de a transfera edificiul în proprietatea statului român revine în totalitate Direcţiei Regionale CFR Iaşi. (Fotografii MIHAI SOROCEAN)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI