La Campionatele Naţionale de Radio Orientare

Rezultate remarcabile pentru suceveni

În luna august a acestui an, la Băile Felix, s-au desfăşurat Campionatele Naţionale de Radio Orientare, competiţie organizată de Federaţia Română de Radioamatorism. Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative din Suceava a fost reprezentat de sportivul Traian Tudurean, sportiv care a fost medaliat la toate cele patru probe de concurs.

tudurean radioamatorismSuceveanul a obţinut trei medalii de aur la probele de 144 MHz, 3,5 MHz şi Sprint, iar la proba de Foxoring a obţinut o medalie de argint.

Radio orientarea este o formă de întrecere sportivă în care se confruntă mai mulţi concurenţi sau echipe care trebuie să parcurgă, pe un teren necunoscut, cu ajutorul hărţii, busolei şi a unui receptor directiv, un anumit traseu, în cel mai scurt timp posibil. Sportivii trebuie să aleagă traseul cel mai convenabil între aceste emiţătoare (posturi de control).

Radio orientarea (ARDF-Amateur Radio Direction Finding) ca sport este ramură a radioamatorismului, activitate coordonată de către Federaţia Română de Radioamatorism (FRR). Forul internaţional este Uniunea Internaţională a Radioamatorilor (IARU – International Amateur Radio Union).

De-a lungul existenţei sale, radio orientarea a purtat mai multe denumiri, cea mai cunoscută fiind denumirea de „vânătoare de vulpi”. Acest sport pretinde o formă fizică excepţională şi o excelentă capacitate perceptiv-senzorială în vederea interpretării hărţii şi luării deciziilor adecvate într-un timp cât mai scurt. Sportul şi tehnica, atletismul şi inventivitatea, orientarea şi claritatea minţii sunt asocieri necesare pentru dezvoltarea armonioasă a personalităţii sportivului de radio orientare. Pentru a face performanţă, sportivul trebuie să fie deci un bun radioamator, atlet şi cu o bună capacitate de orientare.

Acest sport poate fi practicat de orice persoană, indiferent de vârstă şi sex, dacă îndeplineşte două condiţii: iubeşte mişcarea în aer liber şi este atrasă de tehnică.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI