Ceremonia de absolvire la Fălticeni

Elevii promoţiei 2016 a Şcolii de Jandarmi au îmbrăcat uniformele de subofiţeri

Pe Aleea Pietonală, în faţa Primăriei Fălticeni, vineri, 22 iulie, a avut loc ceremonia de absolvire şi acordare a gradului de sergent major absolvenţilor  promoţiei 2016 a Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni.

Promoţia 2016, un moment de referinţă din viaţa Şcolii de Subofiţeri de Jandarmi

Tânăra generaţie de subofiţeri jandarmi a dat onorul generalului de brigadă Viorel Sălan, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, pentru deschiderea festivităţii, după care au urmat alocuţiunea comandantului şcolii, colonel Mircea Liviu Marian, şi o slujbă de binecuvântare a tinerilor jandarmi din promoţia 2016, oficiată de preotul militar Cătălin Simion.

„Cu emoţie trăim astăzi un moment solemn din viaţa noastră, acordarea gradului de sergent major absolvenţilor promoţiei 2016, un moment de referinţă din viaţa şcolii în care o nouă generaţie de elevi îşi ia rămas bun de la profesorii şi comandanţii care i-au îndrumat  în timpul celor 2 ani de pregătire.

Dragi părinţi, în urmă cu doi ani aţi învestit această instituţie de învăţământ cu responsabilitatea formării şi educării copiilor dumneavoastră. Astăzi, şcoala noastră a îndeplinit această misiune şi oferă societăţii şi jandarmeriei tineri entuziaşti şi competenţi, motivaţi să practice profesia aleasă.

Dragi absolvenţi, de astăzi încetează calitatea dumneavoastră de elevi şi treceţi în rândul cadrelor militare active ale Jandarmeriei Române. Eforturile pe care le-aţi făcut pe parcursul celor doi ani de studii nu au fost puţine, dar trebuie să fiţi conştienţi că adevăratele provocări abia acum vor începe. Pregătirea pe care o încheiaţi acum, când îmbrăcaţi uniforma de subofiţer, arată că entuziasmul şi elanul specific tinereţii voastre, dar şi cunoştinţele şi deprinderile acumulate în instituţia noastră, pot transforma orice impediment într-o provocare şi o lecţie învăţată. Îmi doresc ca fiecare din cei 123 de absolvenţi ai acestei promoţii să obţină tot ce îşi doreşte, atât în viaţa personală, cât şi cea profesională. Acum, la început de drum, vă doresc să aveţi o carieră militară încununată de reuşite şi satisfacţii profesionale”, le-a urat col. Mircea Liviu Marian tinerilor absolvenţi.

Un vis împlinit, răsplătit cu diplome

S-a dat citire apoi Ordinului inspectorului general al Jandarmeriei, de acordare a gradului de sergent major promoţiei 2016, precum şi Ordinului inspectorului general privind desemnarea şefului de promoţie şi înscrierea numelui acestuia pe placa de onoare. Au fost acordate diplome absolvenţilor Roşu Vlad Răducu, Cojocaru Alexandra Maria, Boca Ioan Eugen,  Rus Alexandru, care s-au remarcat pe timpul celor doi ani de studiu prin rezultatele foarte bune la învăţătură. A luat cuvântul şeful promoţiei 2016, sergent major Roşu Vlad (media generală de absolvire – 9,56).

 „Ne aflăm în faţa dumneavoastră în aceeaşi formaţie, cuprinşi de aceleaşi emoţii ca în ziua în care ne-am legat pe veci de ţară prin depunerea jurământului militar, însă cu un alt statut. Suntem în faţa visului împlinit, numărându-ne printre subofiţerii jandarmi cu drepturi depline. Ne amintim cu drag de sentimentul trăit atunci când am îmbrăcat pentru prima oară haina militară, de prima lecţie de instrucţie de front sau prima tragere. Pe parcursul celor doi ani ne-am pregătit temeinic, perseverând de la o zi la alta prin dăruire, respect, corectitudine, dorinţa de autodepăşire, reuşind să acumulăm un important bagaj  de cunştinţe sub îndrumarea şi cu spijinul continuu acordat de instructorii militari profesionişti cărora le mulţumim. Suntem recunoscători familiilor noastre şi prietenilor care ne-au sprijinit, spunându-ne că doar educaţia reprezintă calea spre succes.

Este un moment care marchează un sfârşit, dar şi un început de drum. Cei care în septembrie 2014 intram pe poarta acestei şcoli mânaţi de ambiţia unui nobil vis suntem gata să mergem mai departe pentru a îndeplini misiunile în vederea cărora ne-am pregătit. Truda, ambiţia, răbdarea şi hotărârea, manifestate pe tot parcursul formării profesionale în sălilele de clasă, bibliotecă, pe câmpul de instrucţie şi în poligon se cer astăzi confirmate în unităţile operative. Doresc ca profesia pentru care ne-am pregătit să devină un mod de viaţă, angajându-ne să reprezentăm cu demnitate uniforma militară şi să păstărm veşnic întipărit în inimi faptul că onoarea este deviza noastră” a precizat sergentul major Roşu Vlad.

Ministrul Petre Tobă le-a cerut tinerilor jandarmi să fie demni şi să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni

Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, a adresat un mesaj cu prilejul ceremoniilor de absolvire a celor peste 1000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră, promoţia 2016, din cele şase şcoli de agenţi de poliţie şi subofiţeri ale ministerului, referindu-se în mesajul său şi la procesul de schimbare de la nivelul MAI, şi la procesul de întinerire a sistemului, care trebuie să aducă cu el un plus de determinare, iniţiativă şi o nouă atitudine.

„Sunteţi parte a acestei schimbări şi fiecare puteţi contribui semnificativ la consolidarea obiectivului prioritar al MAI, acela de creştere a nivelului de siguranţă a cetăţeanului. Vă cer să fiţi demni, să aplicaţi cu fermitate legea şi să daţi dovadă de respect şi solicitudine faţă de cetăţenii în slujba cărora vă aflaţi, le-a solicitat ministrul în mesajul său.

A fi jandarm nu este o meserie obişnuită, este o vocaţie şi o datorie

Din rândul oficialităţilor participante la activitate au rostit alocuţiuni prof. Alexandru Rădulescu – consilierul personal al primarului municipiului Fălticeni, care a transmis mesajul primarului Cătălin Coman, precizând că prin standardele educaţionale ridicate pe care această şcoală le-a impus a crescut renumele municipiului Fălticeni: „Numele acestei şcoli este legat de municipiul Fălticeni şi de astăzi ambele sunt legate de identitatea dumneavoastră. Alături de uniforma primită trebuie să onoraţi pe tot parcursul carierei militare aceste elemente de identiatate”.

Viorel Seredenciuc, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, i-a rugat pe absolvenţi ca în activităţile viitoare să pună ţara şi siguranţa cetăţeanului înainte de toate: „Aveţi de partea dvs. tinereţea, entuziasmul şi competenţele pe care vi le oferă statutul de absolvent al şcolii de jandarmi, o şcoală de prestigiu din România, chiar dacă de-a lungul anilor a avut şi alte atribuţii şi misiuni. Puneţi-vă în slujba poporului român şi a cetăţeanului. A fi jandarm nu este o meserie obişnuită, este o vocaţie şi o datorie pe care o pot duce la bun sfârşit doar cei cu adevărat puternici şi repsonsabili. Fiţi conştienţi că în tot ceea ce veţi face reprezentaţi o instituţie importantă a ţării”.

Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava, a felicitat promoţia care vineri a plecat „în toate colţurile ţării, pentru a ajunge în slujba unei insituţii care veghează la aplicarea corectă a legilor”. Prefectul s-a referit şi la colaborarea pe care o are cu structurile jandarmeriei de la nivel judeţean, local şi cu Şcoala Militară din Fălticeni.

Promoţia 2016, repartizată în totalitate în structurile de ordine şi siguranţă publică

În cuvântul său, generalul de brigadă Viorel Sălan s-a referit la performanţele corpului profesoral de la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, la rolul părinţilor în activitatea educaţională şi îndrumarea copiilor spre o carieră militară şi la noul statut al absolvenţilor.

„Asistăm la un moment emoţionant pentru cei 123 de tineri şi tinere absolvenţi care, odată cu primirea primului grad militar, acela de sergent major, păşesc într-o nouă etapă a vieţii. Astăzi, prin intermediul unei ceremonii simbolice, care marchează transformarea lor din elevi în militari profesionişti, dorim să îi felicităm, să îi incurajăm şi să-i repsonsabilizăm.

Şcoala de Subofiţeri Jandarmi de la Fălticeni are un corp profesoral foarte bine pregătit, capabil să pună o bază profesională solidă viitorilor noştri colegi. În procesul de transformare a tinerilor şi tinerelor care vă trec pragul, dvs., profesorii şi intructorii, aveţi un rol definitoriu şi pentru asta vă mulţumesc. Cunoştinţele acumulate de subofiţerii promoţiei de anul acesta se vor reflecta direct în creşterea serviciului pe care noi îl prestăm pentru cetăţean.

Stimaţi absolvenţi, cei doi ani petrecuţi în această şcoală v-au schimbat, v-au maturizat şi v-au pregătit pentru a face faţă unui nou început de drum odată cu primii paşi pe care îi veţi face în unităţile Jandarmeriei Române. Este pentru prima dată când Comanda Jandarmeriei Române a hotărât ca, integral, promoţia de ofiţeri şi subofiţeri jandarmi 2016 să meargă către segmentul de ordine şi siguranţă publică, pentru a pune în valoare cunoştinţele dobândite pe timpul şcolii. Veţi lucra într-un mediu nou şi încă necunoscut pentru dvs., veţi avea colegi noi, dar vă asigur că veţi fi primiţi cu braţele deschise pentru că avem nevoie de forţa şi energia voastră. Am convingerea că veţi aduce un plus de valoare locurilor unde vă veţi desfăşura activitatea şi tocmai de aceea vă recomand să continuaţi să vă pregătiţi, să fiţi ambiţioşi şi să câştigaţi respectul şi admiraţia celor din jur. Purtaţi cu demnitate unforma militară şi onoraţi-o prin tot ceea ce faceţi! Rezultatele foarte bune, ambiţia, tenacitatea de care daţi dovadă mă determină să apreciez că veţi fi la înălţimea aşteptărilor noastre, ale părinţilor şi profesorilor voştri. Bine aţi venit alături de noi, dragi colegi!” a spus adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Viorel Sălan.

După discursul adjunctului Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a urmat defilarea absolvenţilor pe ritmurile Muzicii Militare ale Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt” Iaşi.

Cei 123 de subofiţeri absolvenţi, împreună cu colegii lor de la şcoala din Drăgăşani, vor putea să opteze pentru unul dintre cele 253 de locuri disponibile în cadrul a 39 de unităţi operative ale Jandarmeriei Române, repartiţie ce se va efectua în funcţie de media generală de absolvire, ei urmând a se prezenta la unităţi începând cu data de 1 august.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI