Polonia redeschide ancheta cu privire la accidentul aviatic de la Smolensk

Guvernul polonez a relansat ieri ancheta cu privire la circumstanţele accidentului aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010, soldat cu 96 de morţi, majoritatea demnitari polonezi, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varşovia (Lege şi Justiţie – PiS), Jaroslaw Kaczynski, transmite Reuters. Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunţată ieri, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz. Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbuşirii avionului o explozie, spunând că aparatul s-a „dezintegrat” la câţiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuşi.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. Totuşi, teoria atentatului este alimentată şi de lipsa de cooperare a autorităţilor ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigaţiei.

Ministerul de Externe rus a reacţionat ieri la decizia Varşoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităţilor poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomaţia rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk şi a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI