Pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat, în regim de compensare sută la sută

A fost lansată insulina bazală de ultimă generaţie Toujeo

Lansare insulina de ultima generatie> Aceasta permite controlul stabil şi prelungit al glicemiei

Compania Sanofi a lansat, săptămâna trecută, insulina bazală de ultimă generaţie Toujeo, care va fi compensată integral în România, ţara noastră fiind în primul val de ţări europene în care persoanele cu diabet vor avea acces la acest medicament, au informat reprezentanţii companiei. Diabetologii suceveni au început deja să prescrie insulina Toujeo pacienţilor lor, considerând-o „revoluţionară”.

Potrivit specialiştilor Sanofi, aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet nu îşi ating ţinta de control al glicemiei, noul produs, insulina glargin 300 U/ml demonstrând „un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, pe parcursul zilei”, comparativ cu insulina glargin disponibilă până în acest moment.

Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, aproximativ 700.000 de români suferă de diabet zaharat. În judeţul Suceava, statisticile Direcţiei de Sănătate Publică arată o creştere semnificativă a numărului de suceveni diagnosticaţi cu diabet zaharat, în primele 8 luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă a lui 2014 (circa 26.000 în acest an, faţă de 24.620 anul trecut). Tratamentul diabetului este necesar pentru a aduce nivelurile de glucoză din sânge la ţinta de control şi pentru a reduce incidenţa apariţiei complicaţiilor micro şi macrovasculare ale acestei boli. Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet, care urmează un tratament cu insulină sau nu, nu îşi ating ţinta de control a glicemiei. Nivelurile ridicate persistente ale glicemiei (concentraţia de glucoză din sânge) pot provoca complicaţii pe termen lung, printre care boli cardio-vasculare (CV), orbire, insuficienţă renală şi amputarea membrelor.

„Diabetul este asociat cu fluctuaţii rapide ale nivelului de glucoză din sânge, iar un control instabil al glicemiei poate duce la hiperglicemie sau hipoglicemie. Acestea pot contribui la apariţia mai precoce a complicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare). Un control deficitar al glicemiei, apariţia complicaţiilor, aderenţă redusă la tratament şi optimizarea stilului de viaţă contribuie la reducerea calităţii vieţii persoanei cu diabet şi creşterea cheltuielilor de sănătate”, a explicat prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Diabetul a ajuns „o problemă majoră de sănătate publică, care devine rapid epidemia secolului 21”. Dacă în 1985, 30 de milioane de persoane sufereau de diabet”, la nivel mondial, potrivit estimărilor actuale numărul se ridică, în prezent, la 387 de milioane de persoane şi se preconizează că va creşte la peste jumătate de miliard până în 2035.

Boală complexă şi evolutivă, diabetul determină apariţia unor complicaţii, unele invalidante sau care pot pune viaţa în pericol, astfel că „gestionarea bolii şi controlarea nivelurilor de glucoză din sânge reprezintă un demers pentru tot parcursul vieţii”, au explicat reprezentanţii Sanofi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI