Datini la huţuli

Cel mai important eveniment cultural în comuna Brodina de după anul 1989, care a adus în atenţia publicului valorile de primă mână ale obiceiurilor la huţuli, s-a desfăşurat duminică, 28 decembrie 2014, în curtea noii primării. Evenimentul face parte din programul „Crăciun în Bucovina” şi este intitulat „Spectacol de colinde «Datini la huţuli»”. El a cuprins obiceiuri selecţionate din toată comuna (Brodina este constituită din 10 sate). Această activitate culturală a fost organizată de Primăria comunei (primar, Viorel Vasile Melen), în colaborare cu şcoala (director, Stela Pătrăuceanu). Sufletul acestei realizări de seamă a fost tânărul student Petru Pavel Torac – fiu al satului, de etnie huţulă. Pe acesta îl caracterizează responsabilitatea, seriozitatea, asumarea. Ca spectacolul să aibă o reuşită deplină, el a apelat şi la interpreţi instrumentişti din comunele vecine: Ulma, Straja. Cred că ţine de fiecare în parte să ne facem viaţa mai frumoasă, cred că fiecare persoană trebuie să contribuie la astfel de evenimente, fie numai cu prezenţa. Deoarece programul a fost foarte bine pregătit din timp şi prezenţa a fost peste aşteptări, în ciuda frigului de afară şirul de maşini din faţa primăriei se întindea pe sute de metri, maşini care au adus atât interpreţii, cât şi spectatorii.

Programul a fost deschis de corul bisericii penticostale Brodina, format atât din corişti, cât şi din instrumentişti, care au interpretat colinde cu participarea formaţiei de mandoline, acordeon, trompete, vioară, dirijor fiind Iosif Ursaciuc. A urmat corul bisericii Falcău, dirijat de studentul la teologie Ionuţ Cotos. S-a prezentat apoi formaţia de colindători de la km 14 – Brodina de Jos, care a interpretat colinde ucrainene specifice graiului huţul. Din formaţie au făcut parte Gheorghe Ciobotaru, Vasile Buceac, Pavel Serediuc, Gheorghe Secman, Dumitru Curaciuc, Emilian Curaciuc, Dumitru Cernuşcă, Constantin Rubanei, Ioan Cioată, Ioan Chiruţă – care a acompaniat cu vioara. A urmat programul elevilor de la Brodina şi Falcău, pregătit de Mărioara Pintescu, Petru Torde şi Elisabeta Popescu, care s-a bucurat de atenţia publicului, ce i-a răsplătit cu aplauze prelungite.

În încheierea acestei manifestări a urmat formaţia de colindători ai bisericii ortodoxe Sadău, alcătuită din fraţii Dumitru şi Ilie Burlică – fii şi nepoţi, împreună cu vecinul lor Vasile Ursulean.

De sonorizare s-a ocupat tânărul inginer Ilaş Codrin Rusu, salariat al primăriei. A fost premiat cel mai vârstnic colindător, în persoana lui Gheorghe Ciubotaru, şi cel mai tânăr colindător – Flavia Gavrilei. Toţi participanţii au fost serviţi cu plăcinte, cozonaci, vin fiert, sucuri.

Sperăm ca această manifestare să constituie un pas sigur spre relansarea activităţii culturale în satele comunei noastre! Sperăm ca ea să fie permanetizată spre a putea fi pusă în valoare moştenirea tradiţională pentru locuitorii acestor minunate plaiuri. Dacă sărbătorile pe stil nou se încheie cu sărbătorirea Sf. Ioan Botezătorul, unii locuitori ai satelor de munte ale comunei noastre îşi vor continua aceste tradiţii pe stil vechi. (ARTEMIZIA GHEORGHI, Brodina)

foto-primarie-017               foto-primarie-030

Un comentariu

  1. In fond Sarbatorile de Iarna sunt incheiate de Cei Trei Ierarhi ai Ortodoxiei: Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur. Este ultima zi din an cand se mai poate canta colindul. Batranii spuneau ca Sfintii Trei Ierarhi e sarbatoarea crestineasca care incheie sarbatorile de iarna, iar Sfantul Andrei este cel care deschide aceste sarbatori. Asa romanilor cu litera de aur la scris aceste randuri pentru ca sa se stie in toata Bucovina randuiala crestineasca si stramoseasca. Amin!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI