Şcoala şi comunitatea, mână-n mână

Schimbătoare mai este vremea! Ieri-alaltăieri ne mai mângâia soarele cu razele lui blânde, e drept cam anemice, păsărelele mai susţineau ultimele concerte din acest an, iar oamenii mai sperau, că aşa este omul, la zile calde. Dar gata! Parcă prea repede atmosfera s-a răcit, iar ceaţa a început să stăpânească pământul. Ce bine-ar fi fost dacă vremea bună s-ar fi menţinut încă măcar două zile! Era mai bine şi pentru noi, mica delegaţie a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, care ne îndreptam spre Vicovu de Sus.

De cum am intrat în oraş, am constatat că este sărbătoare. Forfotă mare pe străzi, grupuri-grupuri de copii, adolescenţi sau maturi se îndreptau spre liceul din centrul oraşului. În grădina din faţa liceului, încadrând bustul istoricului şi patriotului Ion Nistor, se aflau numeroşi spectatori, de la câţiva ani până la cei de câteva decenii. Erau şi forte mulţi adolescenţi îmbrăcaţi în frumoasele costume naţionale locale. În faţa acestui careu, puzderie de oficialităţi: directorul şi directorul adjunct ai liceului, primarul oraşului, Cătălin Nechifor, preşedintele consiliului judeţean, inspectorul general Gheorghe Lazăr, deputaţi şi ex-deputaţi. Aleasă adunare!

Steluţa Pîslaru, directorul adjunct, a deschis ceremonialul, punctând importanţa lui: sărbătorirea semicentenarului Liceului „Ion Nistor” din localitate.

Un sobor de 10 preoţi, sub conducerea stareţului Mănăstirii Putna, arhimandritul Velnic Melchisedec, a ţinut o slujbă înălţătoare, care a fost închinată memoriei celor trecuţi la cele veşnice şi în sănătatea celor care acum lucrează şi învaţă în liceu sau au ieşit la pensie.

Angelo-Cătălin Bărbuţă, directorul liceului, a prezentat un istoric al acestuia, punctând momentele principale ale dezvoltării liceului. Manifestarea se integrează în „Zilele liceului” şi face parte dintre acţiunile ce se desfăşoară în aceste zile.

Luările de cuvânt au fost numeroase, dar s-au încadrat într-un timp rezonabil. Au rostit cuvinte alese profesorul Iancu Breabăn, fostul director, Florin-Constantin Gheorghiţă, director adjunct, Petru Bejinariu, ex-deputat în Parlamentul României, Gheorghe Lazăr, inspector general, Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean, Ovidiu Eane, deputat. Luările de cuvânt au fost încheiate de Gheorghe Schipor, primarul localităţii, care, printre altele, a spus: „Să păstrăm şi să cinstim istoria şcolii vicovenilor. Recunoştinţă veşnică pentru toţi slujitorii acestui liceu.”

Corala liceului (condusă de profesoara Ancuţa-Dumitriţa Galan), un grup de instrumentişti (prof. Doru Cotos) şi grupul vocal tradiţional (prof. Vasile Schipor) au prezentat un program artistic de excepţie, compus din cântece patriotice şi populare bucovinene. Elevul Andrei Pătrăucean din clasa a XII-a a recitat poezia: „Liceu la ceas aniversar”, creaţie proprie.

O casetă elegantă, făcută din purpură domnească, conţinea o plachetă aniversară, care a fost înmânată oficialităţilor prezente la manifestare, precum şi câtorva cadre didactice pensionare şi în activitate. În metalul medaliei se află săpate cuvintele: „50 de ani de învăţământ liceal la Vicovu de Sus. 1964- 2014”.

În final, arhimandritul Melchisedec i-a îndemnat pe toţi: „Să vă cunoaşteţi rădăcinile! Să aveţi iubire şi respect faţă de dascăli. Respectând profesorii, vă respectaţi pe voi. Să vă amintiţi cu drag de ei. Azi este sărbătoarea tuturor vicovenilor. Profesorii să-şi urmeze vocaţia, altfel aceasta nu li se va împlini. Iar comunitatea să-i respecte pe educatorii copiilor lor.”

În continuare, pe clădirea şcolii a fost dezvelită o placă de marmură, asemenea unei cărţi deschise, pe care erau săpate cuvintele: „50 de ani de învăţământ liceal la Vicovu de Sus… Să dea bunul Dumnezeu ca acest liceu să dăinuie peste ani. Prof. Ilie Tipa, primul director al liceului. 1964-2014.”

Ne-am retras apoi în cabinetul de chimie al liceului, în care s-a desfăşurat un simpozion închinat evenimentului. Întâi a fost prezentat un film documentar închinat celor 50 de ani ai liceului cu imagini prezentând aspecte începând de la săparea fundaţiei clădirii liceului şi până în zilele semicentenarului. Imaginile au fost comentate de Vladimir Rusu, Ana Lungoci, Florica Botezat, Dimitrie Olinici, care a donat cărţi pentru liceu, împreună cu Sorin Trelea, Doina Smereca, Constantin Niţă, Domnica Flutur, Ion Maruţeac, Carmen Bahan şi alţii, povestind şi întâmplări hazlii din viaţa liceului.

Impresionant a fost portretul făcut lui Ilie Tipa, cel care a muncit efectiv la ridicarea clădirii liceului şi i-a fost primul director între anii 1964-1978.

Demnă de semnalat este şi editarea revistei „Arc peste timp”. Revista este o istorie în cuvinte şi imagini, unele dintre ele vechi de jumătate de secol.

Toată admiraţia pentru absolut toţi truditorii pe ogorul învăţământului „jicovean”, pentru rezultatele muncii lor, pentru minunaţii elevi ai acestui liceu, pentru părinţii lor, pentru autorităţile locale. (Text şi foto. prof. GH. DOLINSKI)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI