Potrivit rezultatelor preliminare ale investigațiilor Institutului Cantacuzino

Cazurile de meningită de la Suceava au fost provocate de enterovirusuri

> Întrucât se transmit, mai ales, prin mâini murdare, medicii atenționează asupra respectării cu strictețe a regulilor elementare de igienă personală
 

Rezultate preliminare ale investigațiilor de laborator din focarul de meningită acută virală de la Grădinița “1, 2 ,3” din Burdujeni sugerează îmbolnăvirea cu enterovirusuri, arată Ministerul Sănătății într-un comunicat. De altfel, și specialiștii Direcției de Sănătate Publică Suceava dăduseră infecția cu enterovirus drept cauza probabilă a îmbolnăvirilor. Potrivit MSP, enterovirusurile circulă în sezonul cald (primăvaravara) și se transmit pe cale fecal-orală, prin mâini murdare, alimente și obiecte contaminate, mai ales în colectivitățile de copii, transmiterea fiind favorizată de deficiențe de igienă personală, în special în spălatul mâinilor. DSP Suceava a intensificat supravegherea epidemiologică la nivelul județului, în special în colectivitățile de copii, pentru a identifica precoce alte eventuale cazuri, au fost efectuate activități de dezinfecție în colectivitățile de copii și au fost făcute instruiri igienico-sanitare cu personalul acestor instituții. Factorii din sănătate recomandă populației să asculte sfatul medicilor și să respecte regulile de igienă individuală: spălarea pe mâini înainte de masă, după diverse activități, după folosirea toaletelor, spălarea riguroasă a fructelor și legumelor înainte de consum, evitarea scăldatului în locuri neamenajate și necontrolate, consumul de apă numai din surse sigure, colectarea corespunzătoare și evacuarea zilnică a gunoiului menajer. Meningitele cauzate de infecția cu enterovirusuri sunt cele mai frecvente meningite virale, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Boala este dificil de diagnosticat la persoanele adulte, din cauza absenței semnelor clinice și evoluției favorabile. La adolescenți boala este mai bine exprimată, prin sindrom inflamator și semne de iritație meningeană, la sugari fiind mai frecvent diagnosticată deoarece la aceștia se efectuează mai frecvent puncție lombară în cazul febrelor de origine necunoscută. Conform unui raport al Institutului Național de Sănătate Publică, transmis sâmbătă 16 iunie ministerului de resort, în județul Suceava se înregistrează 42 de cazuri de meningită virală, cazurile de îmbolnăvire fiind înregistrate în ultimele 2 săptămâni, din care 36 în municipiul Suceava. Dintre cele 36 cazuri, 18 cazuri – 17 copii și un adult sunt din focarul de la grădinița menționată, alte 10 cazuri fiind secundare în colectivități de copii școlari și preșcolari din orașul Suceava. La alte 8 cazuri sporadice din municipiul Suceava nu a fost stabilită legătura epidemiologică directă cu focarul inițial. Au mai fost înregistrate în județ trei cazuri într-un focar rural și alte 3 cazuri sporadice. Reprezentanții INSP au ținut să precizeze că la nivel național „nu se înregistrează în niciun caz o epidemie de meningită virală”.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI