Poeții Lucian Vasiliu și Radu Vancu sunt laureații Congresului Național de Poezie

Congresul Național de Poezie și-a desemnat câștigătorii ediției a IV-a, care s-a desfășurat/se desfășoară în aceste zile la Botoșani, Suceava și Putna: Lucian Vasiliu, redactorul-șef al „Daciei Literare”, categoria poeți consacrați, și Radu Vancu, din București, la tineri poeți.
 

Premiile au fost acordate de Fundația Hyperion din Botoșani, respectiv Centrul Cultural Bucovina. Lucrările Congresului au debutat la Botoșani, tema de anul acesta fiind „Poezia română contemporană în context european. Traduceri, editări, prezențe în edituri, librării și presa literară din Uniunea Europeană”, temă reluată de participanții la congres și ieri, de la ora 15,30 în aula Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Lucrările au fost prezidate de președintele Congresului Național de Poezie (reales joi, la Botoșani), Gellu Dorian. Cuvântul de început i-a fost acordat decanului Facultății de Litere și Științe ale Comunicării din cadrul Universității Suceava, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, în calitatea sa de gazdă. Ideea discursului său a fost că oricât ar fi de preocupați poeții de un management al propriei vizibilități în lume, important este să însemne ceva pentru cultura propriei țări: „Ar trebui să ne impunem cu ceva ca să fim văzuți în Europa, ar trebui să dispunem de un management al vizibilității, contează cum îți construiești imaginea. Deseori constatăm că valorile adevărate nu au niciun fel de vizibilitate, dar mie mi se pare că vizibilitatea devorează substanța, profunzimea și adevărul. Teamă mi-e că acei care scriu cu adevărat și construiesc cultura românească stau în umbră. Eu cred că un poet trebuie să fie profet în țara lui pentru a conta și pentru alții, trebuie să propună ceva nou și ar trebui ca în țară să aibă un teren potrivit ca să-și creeze adevărata valoare”. Manifestarea s-a mutat spre seară la Cetate, unde s-a desfășurat un recital al poeților invitați, apoi fiind decernate premiile acestei ediții. Manifestările Congresului se desfășoară astăzi la Putna, în Sala de consiliu a mănăstirii, unde de la ora 10,30 vor fi prezentate concluziile Congresului Național de Poezie. Organizatorii celei de-a IV-a ediții sunt Centrul Cultural Bucovina, prin Centrul pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Suceava, și Fundația Culturală “Hyperion” – Caiete botoșănene, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava și al Consiliului Județean Botoșani, al Uniunii Scriitorilor din România etc.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI