Controlorii suceveni se calcă pe picioare !

Deseori se întâmplă ca o unitate să fie verificată, simultan sau la intervale scurte de timp, de inspectori de la mai multe structuri de control > Șeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru, spune că, din cauza crizei, agenții economici abia mai respiră și că presiunea asupra lor trebuie slăbită

 

Directorul coordonator al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, dr. Petrea Dulgheru, are de gând să propună Prefecturii o delimitare strictă a atribuțiilor structurilor cu rol de control. Este vorba despre instituția pe care o conduce, Oficiul Județean pentru Protecția Consumatorului și Direcția de Sănătate Publică, dr. Dulgheru precizând că, uneori, se întâmplă ca o unitate să fie „călcată” simultan sau la intervale scurte de timp, de inspectori de la mai multe organe de control.
„Este de recomandat să ne ferim să facem abuzuri, pentru că, pe fondul acestei crizei, agenții economici au destule probleme și abia mai respiră. De aceea, trebuie să ne stabilim fiecare misiunea, astfel încât controlații să știe la ce să se aștepte din parte fiecărei structuri de control”, precizează șeful DSVSA. Dr. Dulgheru precizează că în Uni-unea Europeană unitățile de procesare a cărnii și laptelui sunt de competența inspectorilor sanitar-veterinari, în timp ce inspecția sanitară de stat se ocupă de sănătatea salariaților și identificare riscurilor potențiale în acest sens.
„În unitățile de abatorizare și procesare, controalele pe linie de siguranță a alimentelor, igienă și sănătate publică sunt făcute doar de către inspectorii sanitar-veterinari. Oficiul pentru Protecția Consumatorului face verificări în magazine și subunități de desfacere, controlează etichetarea, nefiind abilitat să ridice probe din unitățile de producție”, reliefează dr. Petrea Dulgheru.
Potrivit Autorității de Protecție a Consumatorilor, comisarii trebuie să controleze respectarea dispozițiilor legale la locurile în care se produc, se depozitează ori se comercializează produsele sau în care se prestează serviciile, precum și la documentele referitoare la acestea, excepție făcând controalele igienico-sanitare și sanitar-veterinare la producători, în cazul produselor alimentare. În ceea ce-i privește pe inspectorii sanitari de stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică, aceștia examinează și investighează condițiile igienico-sanitare din unitatea inspectată, în scopul determinării unui risc prezent sau potențial pentru sănătate sau în scopul impunerii încadrării în prevederile legislației sanitare în vigoare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI