Sub amenințarea turbării

Sanitar-veterinarii suceveni au depistat, anul acesta, nu mai puțin de 14 cazuri de infestare cu virusul rabic > În carantină de gradul III se află și municipiul Suceava, în județ fiind declanșată o amplă acțiune de vânătoare a carnivorelor sălbatice > „Ne confruntăm cu o situație deosebită, iar câinii care nu au fost vaccinați sau care sunt suspecți de contaminare vor fi uciși prin împușcare”, a declar șeful DSVSA, dr. Petrea Dulgheru
 

Sanitar-veterinarii suceveni se confruntă cu cel de al 14-lea caz de rabie din acest an. O vulpe turbată a intrat în gospodăria lui Gheorghe Prindelea, din Ninchitușeni, sat anexat municipiului Vatra Dornei, atacând câinele din curtea acestuia. Potrivit declarațiilor martorilor, animalul nu a mai părăsit spațiul respectiv, fiind ucis de către membrii AJVPS și trimis, în vederea efectuării analizelor, la Laboratorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. „În urma examenului de imuno-fluorescență directă, rezultatul a fost pozitiv. Este al 14-lea caz de rabie de anul acesta, pe care noi l-am notificat Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, și pentru care introducem zonă de protecție antiepizootică pe o rază de 30 km”, a precizat ieri, într-o conferință de presă, directorul executiv al DSVSA, dr. Petrea Dul-gheru. Domnia sa a reliefat că, întrucât pădurea este foarte aproape de casele oamenilor, vor fi luate măsuri foarte severe. Astfel, câinii fără stăpân sau cei suspecți de contaminare vor fi împușcați, conform legii vânătorii. „Singura metodă rapidă de diminuare a numărului de cazuri de rabie o reprezintă vânătoarea la vulpi. În cazul în care nu vom lua astfel de măsuri, vom avea unul-trei cazuri de turbare pe săptă-mână”, a subliniat șeful DSVSA, Astfel, du-minică, în colaborare cu Direcția Silvică, AJVPS și ITRSV, va fi organizată o acțiune de vânare a carnivorelor sălbatice din Bazinul Dornelor. Procedura va fi extinsă în toate zonele ju-dețului, recoltări de duminică făcându-se la lup, vulpe, precum și la alte animale din mediul silvatic care dau dovadă de comportament anormal. „Ne confruntăm cu o situație deo-sebită, iar câinii care nu au fost vaccinați sau care sunt suspecți de contaminare vor fi uciși prin împușcare. Altă soluție nu avem, situația fiind foarte gravă ”, a menționat dr. Dulgheru. Șeful, instituției sanitar-veterinare județene crede că numărul de infestări este mult mai mare, dar că acestea nu sunt depistate și semnalate. Cuprinse de rabie au fost mai toate zonele județului, infestate fiind animale pre-cum vulpea, lupul, jderul, dihorul, câinele și bovinele (5 cazuri). Până acum, cu vaccinările antirabice, în județ s-au cheltuit peste 150 de mii de lei. De menționat este faptul că în carantină antiepizootică de gradul III se află și municipiul Suceava, după ce, în urmă cu o săptămână, o vulpe turbată a fost ucisă la o fermă avicolă de la marginea urbei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI