Cota de lapte, fiartă la foc încins

Deținând 10-12 la sută din producția totală de lapte, nerealizarea procentajului estimat pentru județul Suceava ar putea duce la afectarea cotei naționale negociate cu UE > Responsabilii pe zone care nu vor aduna cele puțin 70 la sută din declarații își vor pierde slujba, a anunțat prefectul Orest Onofrei > Începând cu aprilie 2007, producătorii care nu au declarat cota nu vor mai putea vinde lapte către procesatori sau la piață
În urma demersurilor de impulsionare ale Prefecturii, procentajul de declarare a cotelor de lapte de către crescătorii de bovine din județ a crescut în mod semnificativ. Mai ales că prefectul Orest Onofrei i-a amenințat pe cei implicați cu aspre sancțiuni, mergând până la demitere. „Se pare, că, din păcate, mulți dintre funcționarii publici funcționează doar cu biciul și numai cu amenințări sub sancțiunea pierderii funcției. De la 9 la sută în urmă cu două săptămâni, acum s-a ajuns la 50 la sută”, a arătat ieri, într-o conferință de presă, reprezentantul Guvernului în teritoriu, precizând că există diferențe vizibile între localitățile din cele 8 zone de responsabilitate din județ, acestea variind de la 76 la sută la 33 la sută.
 

„Cred că 70 la sută realizări este o estimare realistă a posibilităților, pentru că sută la sută ar însemna ca toată lumea care crește vaci să vrea să vândă laptele. Or, foarte multe familii cresc vaci doar pentru consumul propriu, cu toate că ar trebui să opteze pentru acest drept și să declare o cotă. Pe de altă parte, există și persoane care nu vor, dar e păcat, pentru că, mai târziu, se vor trezi că au făcut o greșeală”, a spus dl Onofrei, admițând că, astfel, poate fi afectată cota națională de lapte negociată cu Uniunea Europeană. Dintre responsa-bilii pe zone, cel mai harnic a fost Dorel Guliciuc, care a adunat 76,16 la sută din declarațiile estimate, iar cel mai prost stă Valeria Simioniuc, cu 30,16 la sută din total. Prefectul a ținut să atenționeze că cei care, până pe 31 octombrie, vor aduna mai puțin de 70 la sută din declarații își vor pierde slujba, sancțiunile privind nerealiza-rea criteriilor de performanță fiind anexă la contractul de muncă. În jude-țul Suceava au fost distribuite un nu-măr de 70.704 de cereri pentru livrări către procesatori și vânzări directe, acestea ajungând la 72.156 de exploatații cu vaci și juninci.
Crescătorii au manifestat reticență, temându-se de faptul că declarațiile respective ar putea fi folosite pentru impozitarea producției
Purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Ru-rală, directorul executiv adjunct Lya Chiriac, le recomandă deținătorilor de vaci cu lapte să declare cota de lapte, altfel, începând cu aprilie 2007 nu vor mai putea vinde către procesatori sau la piață. „Și atunci, o să vină să ne în-trebe ce să facă cu laptele. Se pare că mulți încă nu au priceput că această cotă nu costă nimic și că reprezintă doar un drept de care pot beneficia, dar și o condiție obligatorie pentru a co-mercializa laptele pe care nu-l consumă în gospodărie. Aceasta, în ciuda fap-tului că s-a făcut publicitate, s-a pre-zentat în mass-media și că inginerii noștri au vorbit cu oamenii, iar dl mi-nistru Flutur a prezentat pe larg in-formații, la toate reuniunile la care a luat parte”, a spus dna Chiriac. Pro-centajul de completare de 70 la sută, realizat până la termenul limită de 31 octombrie, este confirmat și de dna Maria Bădeliță, responsabil în cadrul Departamentului Cotelor de Lapte Suceava, care precizează că, în ultimele zile, ritmul de completare a declarați-ilor a crescut în mod simțitor. Dna Bădeliță a declarat că, inițial, sătenii au manifestat neîncredere față de acest demers. „Unora li s-a părut că aceasta este o obligație sau că declarația res-pectivă ar putea fi folosită pentru impo-zitare, de aceea la început au manifestat reticență. Alții au completat cererile, dar au refuzat să le semneze”, a expli-cat oficialul DACL, adăugând că mulți dintre crescători au fost captați și de campania de toamnă. Cota individuală de lapte se poate solicita pentru vânzări directe, adică pe piața liberă, precum și pentru li-vrări la fabrici de lapte sau centre de colectare. Cota individuală pentru li-vrări reprezintă cantitatea maximă de lapte care poate fi livrată de crescători către cumpărătorii autorizați, în timpul unui an de cotă. Nu intră în cotă laptele consumat în gospodărie, pentru hrana membrilor familiei sau a animalelor. Județul Suceava contează foarte mult în economia națională a cotei, fiind primul pe țară ca participare, cu 10-12 la sută din producția totală de lapte.
Pentru marii procesatori și asociațiile crescătorilor de animale, declararea cotei de lapte nu este o glumă
Marii procesatori de lapte și asociațiile crescătorilor de taurine nu au stat cu mâinile în sân, luând în pro-priile mâini procedurile privind decla-rarea cotei de lapte. Cel puțin așa de-clară dl Benone Silivaș, directorul compartimentului „Dezvoltare, materii prime” al grupului de firme „La Dorna”, care precizează că, prin efor-turile conjugate ale conducerii com-paniei și ale Asociației crescătorilor de taurine „Noua fermă”, peste 90 la sută dintre producătorii care livrează lapte către importantul prelucrător, au completat, deja, formularele privind declararea cotei de lapte. Domnia sa spune că în joc este interesul ambelor părți și că, până pe 31 octombrie, pro-centajul va fi realizat aproape integral. „La început, lumea nu a fost informată nici de către noi, nici de către mass- media, dar prin mobilizare am reușit să convingem crescătorii de animale că ei sunt cei care au de pierdut. Deoa-rece, așa după cum se știe, începând cu aprilie 2007, în lipsa respectivei declarații, laptele nu mai poate fi co-mercializat”, a relevat dl Silivaș, adău-gând că, pe de altă parte, înspre grupul de firme „La Dorna” au fost atrași și alți furnizori de lapte. Dl Corneliu Costeliuc, președintele Asociației crescătorilor de taurine „Noua Fermă”, cu sediul în Vatra Dor-nei, una dintre cele mai mari din țară, evidențiază că, în primă fază, membrii asociației nu erau pe deplin conștientizați de importanța declarării cotei de lapte, însă, după o campanie de infor-mare, producătorii au realizat că este vorba despre dreptul de a vinde lapte și nu despre o cotă obligatorie de livrat la stat, la fel ca pe vremuri. Asociația colectează lapte din zonele Vatra Dor-nei, Fălticeni, Rădăuți și Fălticeni, fi-ind una dintre cele mai mari din țară. Membri ai Asociației sunt marii fermieri, fermele ecologice, dar și cres-cătorii individuali de vaci de lapte. Și dl Corneliu Costeliuc și-a exprimat convingerea că, odată cu expirarea termenului limită, formularele de declarare a cotei de lapte vot fi com-pletate în proporție de aproape sută la sută.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI