1 leuț mai puțin la gigacalorie = zeci, sute mai mulți în investiții specifice

Societatea de termoficare Termica SA Suceava ar trebui să investească cel puțin 60 de milioane de euro în sistemul de transport și distribuție a energiei termice și în modernizarea centralei electrice pentru ca serviciile oferite să fie mai ieftine. Directorul general al Termica SA Suceava, Constantin Plăcintă, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că societatea de termoficare suceveană este printre primele din țară de această mărime care a început studiile în vederea privatizării, arătând că scopul privatizării unității este de a oferi servicii mai bune și mai ieftine. El a arătat că în acest sens trebuie făcute investiții de minim 20-25 de milioane de euro în modernizarea centralei electrice de cogenerare, astfel încât unitatea să producă energie electrică ieftină și pe parcursul verii. Totodată, pentru diminuarea prețului agentului termic, trebuie efectuate investiții de minim 40 de milioane de euro în reabilitarea sistemului de transport și distribuție.
 

Dl Plăcintă a spus că speră să acopere diferența de preț de 70 de lei între prețul de 140 de lei pentru o gigacalorie stabilit de CL Suceava, față de cel stabilit de ANRE de 213,6 lei prin prețul mai mic la cărbune obținut, prin stocurile de păcură, prin finalizarea operațiunii de contorizare a scărilor de bloc și prin livrarea de mai multă energie electrică în sistem. Directorul Termica SA a subliniat că prețul gigacaloriei produse de centralele termice de apartament este de aproximativ 160 de lei și a arătat că dacă Termica SA vindea agent termic la un preț mai mare risca „să piardă piață”. „Scopul nostru este ca, prin programul aflat în derulare, în următorii ani să putem livra agent termic la un preț scăzut și să reușim să rebranșăm la rețea cât mai mulți consumatori care astăzi folosesc centrale de apartament”, a spus dl Plăcintă. Directorul Termica SA Suceava a subliniat că unitatea are stocuri suficiente de cărbune pentru funcționare în următoarele trei luni și că nu există probleme de aprovizionare în condițiile în care are aceeași sursă ca și societatea de termoficare din Iași. Municipalitatea suceveană are în vedere trei variante de viitor pentru Termica SA: concesionarea serviciului, privatizarea societății sau realizarea unui parteneriat public-privat în acest domeniu. Pentru stabilirea modului de privatizare a sistemului de termoficare din municipiu, firma Schnecker van Wyk & Pearson a fost desemnată consultant al Primăriei Suceava.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI