Regizorul Cristian Mungiu, cu filmul „Bacalaureat”, la Suceava

„Consider că e de datoria mea să semnalez realitatea”

Cele trei proiecţii ale filmului „Bacalaureat”, prezentate joi, la Suceava, la mai puţin de o săptămână după ce filmul a primit premiul pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, s-au bucurat de un mare succes la public.

 Ceea ce a adăugat plusvaloare aducerii acestui film la Suceava a fost, desigur, prezenţa regizorului Cristian Mungiu şi a actorilor Lia Bugnar şi Vlad Ivanov. „Interesul deosebit al publicului este extrem de onorant” a declarat Cristian Mungiu ieri, în cadrul unei conferinţe organizate în noul sediu al Centrului Cultural „Bucovina”. El a remarcat modul în care autorităţile sucevene au reuşit să redea publicului cinefil clădirea vechiului cinematograf „Modern”, ceea ce nu se întâmplă în multe judeţe din ţară. „Vom face tot posibilul să trimitem la dvs. cele mai bune filme, iar ceea ce s-a întâmplat ieri (n.r. – joi), când ne-am bucurat de un interes extraordinar, să fie frecvent” a spus regizorul. El a primit, în acelaşi cadru, o diplomă de excelenţă din partea primarului Sucevei, Ion Lungu, care şi-a exprimat intenţia unei colaborări pe termen lung, pentru a aduce şi alte filme deosebite la cinematograful „Modern”. „Vrem să promovăm filmul românesc” a spus primarul Lungu.

Referitor la premiul obţinut, recent, la Cannes, Cristian Mungiu a precizat că se bucură „când un film de-al meu ia premiu”, considerând însă că „în ochii spectatorului un premiu are mai multă valoare, îl face curios să ştie ce poveşti am vrut să aducem, ce întrebări am vrut să punem”. Premiul este important mai ales în ce priveşte viitorul filmului, a spus Mungiu, prin faptul că „Bacalaureat” a fost cumpărat şi va fi distribuit în mai multe ţări.

Filmul vorbeşte despre “micile compromisuri”, despre „realitatea românească”: „Consider că e de datoria mea să semnalez realitatea, dar sper ca premiul de regie să se refere la calitatea filmului, nu la subiect. Aş vrea să privim lucrurile în faţă şi să fim mândri că, timp de 10 ani, ţinem capul de afiş la Cannes”. Regizorul a mai spus că filmul va fi prezentat în străinătate, până în toamnă, apoi se va „concentra pe ceea ce vreau să fac în continuare”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI