Titulatura liceelor începe să nu mai aibă legătură cu filierele din planul de şcolarizare!

O analiză îndeaproape a ofertei de locuri la liceu, pentru anul şcolar 2016-2017, arată o preocupare a şcolilor de a se adapta nevoilor elevilor, dar şi ale pieţei de muncă, pe de o parte. Pe de alta, se observă clar că titulatura de astăzi a multora dintre unităţile de învăţământ preuniversitar nu se mai potriveşte în totalitate cu profilurile în care şcolarizează elevii. Dacă pe frontispiciu scrie „tehnologic” sau „tehnic”, ar fi firesc ca elevii să se aştepte doar la specializări din aceste filiere, iar dacă denumirea nu cuprinde acest detaliu, s-ar putea crede că sunt licee teoretice.

În realitate, studiind broşura de admitere la liceu 2016-2017, se constată că unele licee tehnice sau tehnologice încep să-şi reducă locurile în aceste profiluri, iar unele licee de profil teoretic au mai multe locuri la filiera tehnologică.

În colegiile şi liceele din municipiul Suceava situaţia este aproape neschimbată faţă de anul trecut, trei dintre ele fiind pur teoretice: CN „Petru Rareş”, care are 252 de locuri, „Ştefan cel Mare”, cu 168 de locuri la clasa a IX-a, şi Colegiul de Informatică – 196 de locuri.

„Petru Rareş”: ofertă foarte diversificată!

La CN „Petru Rareş predomină profilul real şi nu sunt specializări noi, dar oferta este diversificată, fiind foarte căutate clasele bilingve. „În cadrul filologiei, avem jumătate de clasă bilingv engleză şi jumătate bilingv franceză. Este important, pentru că partea de franceză nu am avut-o în filologie, vreo doi ani, şi trebuie făcut un echilibru între uman şi real, fiindcă filologul pur nu se creează în orice structură. Avem ştiinţe sociale simplu şi bilingv engleză, avem matematică-bilingv engleză, germană şi franceză. Aceste clase bilingve sunt specialităţile noastre, pentru că suntem centru de susţinere a examenelor pentru cele trei limbi. Avem clasă de ştiinţele naturii simplă şi ştiinţele naturii – jumătate de clasă bilingv germană şi jumătate de clasă bilingv engleză, câte 14 locuri jumătatea. Orarul se face foarte greu la aceste clase, dar dorim să avem această ofertă cât mai largă, în funcţie de cerere şi de dorinţele copiilor şi, mai ales, de posibilitatea lor de a-şi continua studiile la nivel universitar, de a învăţa limbi străine sau de a aplica, eventual, la o universitate de pe alte coordonate”, ne-a declarat directoarea adjunctă a colegiului, prof. Anca Greculeac.

La Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava s-a reintrodus profilul pedagogic, cu 56 de locuri, din cele 224, ceea ce încadrează colegiul şi în filiera vocaţională.

Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza (225 de locuri pentru admiterea 2016) are de câţiva ani şi filiera teoretică, profil uman şi real, dar încă predomină locurile din filiera tehnologică, domeniile economic, electric şi mecanic – 137 locuri. Directoarea adjunctă de la acest colegiu, prof. Beatrice Filipiuc, ne-a spus că sunt căutate de elevi şi clasele din profilurile uman – filologie şi ştiinţe sociale, şi real – ştiinţele naturii.

Colegiul propune, pentru noul an şcolar, la liceu, filiera tehnologică, specializarea tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii şi tehnician transporturi – intensiv engleză, utilă „pentru a cei care vor circula în străinătate şi trebuie să stăpânească foarte bine limba engleză”. De anul trecut, la acest colegiu, la învăţământul profesional de 3 ani există o clasă de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, la care directoarea Filipiuc a spus că se observă un progres, fiindcă au putut fi atrase să predea acolo persoane specializate în meserie, care şi profesează. Tot la nivel de şcoală profesională, vor fi două clase în calificarea mecanic auto, cea mai căutată meserie la acest colegiu, având în vedere şi tradiţia îndelungată în acest domeniu, a mai spus directoarea Filipiuc.

Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară are 252 de locuri, din care 112 sunt în domeniul de industrie alimentară şi 28 la turism şi alimentaţie, dar se observă o orientare spre specializările din filiera tehnologică – electronică-automatizări şi mecanic.

Tehnic, tehnologic sau teoretic?

Sunt destule colegii din judeţul Suceava care nu şi-au adăugat la titulatură denumirea de tehnic sau tehnologic, deşi oferta de locuri înclină mai mult balanţa către clase cu aceste profiluri.

La Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni – 354 locuri în total, pentru anul şcolar viitor sunt doar 56 locuri din filiera teoretică, profilurile uman şi real, peste 300 de locuri fiind la profilul tehnologic, domeniile industrie alimentară, silvic, economic, construcţii, mecanic, electronică. Nici Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, nu mai este sută la sută teoretic, din oferta pentru 2016-2017 de 392 de locuri, doar 196 locuri sunt la clase de uman şi real. În rest, colegiul propune locuri la specializări din filiera tehnologică, precum turism şi alimentaţie, construcţii, industrie textilă şi pielărie. La Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi sunt 364 de locuri la admiterea din acest an, din care 280 de locuri sunt la filiera tehnologică.

Vicovu de Sus: la liceul din oraşul fabricilor de încălţăminte mai există o singură clasă cu acest profil!

După oferta orientată mai mult către filiera teoretică, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus nu ar mai avea motive să se numească „tehnologic”, fiindcă are o singură clasă de profil tehnologic, Textile şi pielărie, meserie care, după cum se observă, nu prea mai e la căutare, deşi zona e înţesată cu fabrici de încălţăminte.

Liceul Tehnologic din Cajvana are 24 de locuri la filiera tehnologică, din cele 85, iar la Liceul Tehnologic din Dolhasca sunt doar 28 de locuri la filiera tehnologică, restul până la 112 fiind la „teoretic”.

Şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, ne-a declarat că nu va dispărea, în scurt timp, titulatura de „liceu tehnologic”, dar, în contextul în care dispar anumite meserii datorită progresului tehnicii şi apar altele noi, „şcoala trebuie să se adapteze cerinţelor economice”. „Nu pregătim forţă de muncă pentru un domeniu în care nu există locuri de muncă. Dispar şi apar meserii noi pe care va trebui să le pregătim şi este foarte important să ne adaptăm condiţiilor în care trăim”. Inspectorul general al IŞJ Suceava a mai spus că şcoala trebuie să pregătească elevii pentru „adaptare rapidă la cerinţele epocii moderne”, iar numărul de locuri existent în liceele sucevene pentru etapa de admitere este calculat în aşa fel încât „toată generaţia să ocupe un loc în liceu şi şcoala profesională”.

 „Orice liceu trebuie să facă o ofertă în aşa fel încât să corespundă cu idealul copilului, dar în acelaşi timp să fie legată şi de realitatea economică a judeţului, de posibilitatea de a obţine un loc de muncă după terminarea studiilor. La ora actuală, cea mai mare bătălie se dă pentru meseriile de medic şi informatician, cu alte cuvinte visele copiilor sunt pe această direcţie, cred că şi pregătirea va trebui să se facă în acest sens”, a conchis şeful IŞJ.

Pentru anul şcolar următor, oferta liceelor din judeţ cuprinde 232 de clase a IX-a, cu 6496 de locuri, la învăţământ de zi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI