„Familia poloneză” s-a reîntâlnit întâmpinând sărbătoarea Naşterii Domnului

 Uniunea Polonezilor din România a organizat ieri, la restaurantul „Gloria” din Suceava, întâlnirea de ajun cu prilejul marii sărbători a Naşterii Domnului. Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiţii poloneze, aceea a împărţirii cu oplatek, fiind un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale şi multilingvistice din spaţiul bucovinean.

La obiceiul de împărţire cu oplatek (azimă/pâine nedospită) au luat parte membri ai comunităţii poloneze din judeţ, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, şi Lucian Harşovschi, viceprimar al municipiului Suceava.

Întâlnirea de ajun a debutat cu o ceremonie religioasă oficiată de preoţii Decanatului de Bucovina, împreună cu părintele decan, Iosif Păuleţ, care au sfinţit şi binecuvântat oplatekul şi bucatele tradiţionale de post. De asemenea, cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou care se apropie, membri ai Uniunii Polonezilor au colindat în limba polonă.

„Ca în fiecare an, familia poloneză se reuneşte să împartă acest oplatek pentru a­şi aduce aminte de tradiţiile şi de obiceiurile noastre frumoase. De fiecare dată, tradiţia de Crăciun este ca fiecare dintre noi, indiferent unde suntem, să ne apropiem de casă, să venim acasă deoarece această sărbătoare este sărbătoarea familiei” a spus preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.

El le-a mulţumit membrilor comunităţii poloneze pentru că au răspuns invitaţiei de a participa la această sărbătoare şi le-a transmis cele mai sincere urări de bine. „Vă mulţumesc tuturor pentru că veniţi la această sărbătoare frumoasă, că sunteţi alături de Uniunea Polonezilor din România şi putem să ne bucurăm împreună pentru a împărţi acest oplatek. Vă urez sărbători fericite, un An Nou cât mai bun şi să ne vedem cu bine la anul” le-a urat deputatul Ghervazen Longher.

La rândul său, părintele decan Iosif Păuleţ le-a transmis membrilor Uniunii Polonezilor din România „Crăciun fericit!” şi l­a felicitat pe deputatul Ghervazen Longher pentru că an de an organizează întâlnirea de ajun. „Vreau să-l felicit pe dl Ghervazen Longher pentru că an de an reuşeşte să­i adune pe toţi cei de etnie polonă să trăiască bucuria Sfintelor Sărbători. Ne bucurăm şi noi, preoţii din Decanat, să fim împreună cu dumneavoastră pentru a trăi aceste frumoase tradiţii poloneze. Vă doresc în numele tuturor preoţilor un Crăciun cu adevărat fericit şi la mulţi şi fericiţi ani!” le-a urat părintele decan Iosif Păuleţ.

Viceprimarul Lucian Harşovschi a mulţumit preşedintelui Uniunii Polonezilor din România pentru invitaţia la eveniment, arătând că administraţia publică locală va sprijini mereu activităţile comunităţii poloneze. „Până acum noi am sprijinit doar cu o vorbă bună şi cu o diplomaţie. Sperăm să putem ajuta şi mai mult atunci când vom fi solicitaţi. Aveţi tot sprijinul meu, al Consiliului Local şi al Primăriei la toate evenimentele dumneavoastră. Vă urez sărbători fericite! Şi un sincer la mulţi ani!” a fost mesajul viceprimarului Lucian Harşovschi.

După ce şi-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou, membrii comunităţii poloneze au servit din bucatele tradiţionale de post, special pregătite pentru acest moment.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI