Poligon de instruire la nivel internaţional pentru salvatorii militari

> Investiţia de aproape 7 milioane de euro va completa astfel structura de antrenament existentă la ora actuală la Siret > Ea va fi realizată cu fonduri europene nerambursabile obţinute prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020

  Pregătirea permanentă a salvatorilor militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, dar şi profesionalizarea personalului din celelalte structuri similare din ţară se bucură de o atenţie deosebită din partea conducerii ISU. Tocmai de aceea, în judeţul Suceava îşi desfăşoară deja activitatea o bază de instruire în localitatea Siret, unde pompierii militari suceveni efectuează cursuri de pregătire permanentă. Fiind una dintre cele mai bune din ţară, aici vin, în serii, şi colegi din alte judeţe, dar nu numai, vorbind aici despre luptători cu focul din Ucraina sau Republica Moldova. Necesităţile sunt însă mult mai mari şi, tocmai de aceea, se doreşte ca în judeţul nostru să se realizeze un „poligon complex de pregătire” care să se ridice la standarde internaţionale. Iar acest lucru va fi posibil, potrivit afirmaţiilor făcute recent de inspectorul-şef al ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, cu ajutorul unui proiect depus în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, proiect intitulat „Îmbunătăţirea siguranţei populaţiei şi a nivelului de securitate în zona de frontieră prin consolidarea acţiunilor comune de formare şi cooperare în gestionarea situaţiilor de urgenţă”. Bugetul proiectului se ridică la 7 milioane de euro, din care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava foloseşte, ca principal partener şi beneficiar, aproximativ 4.000.000 euro. Banii provin din fonduri europene nerambursabile, iar cofinanţarea proiectului este asigurată de Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul se derulează în cooperare cu Ucraina

După cum spune şi denumirea programului din care face parte, proiectul este realizat în comun cu partenerii ţării vecine, mai exact Departamentul Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Ivano-Frankovsk din Ucraina. „Unul dintre obiectivele proiectului este de a dezvolta infrastructura de pregătire comună, prin construirea unui poligon modern de training, care va fi un factor-cheie important, necesar pentru a aborda nevoile de servicii profesionale în caz de urgenţă. Prin folosirea unui mediu modern pentru dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor şi prin organizarea de sesiuni de training în comun, răspunsul în situaţii de urgenţă va fi îmbunătăţit şi va avea un impact pozitiv asupra misiunilor, conducând astfel la beneficii aduse populaţiei şi mediului din regiunea vizată” ne-a declarat general de brigadă Ion Burlui.

Şi cum o pregătire teoretică fără aplicaţie practică nu prea este înţeleasă aşa cum trebuie, o mare importanţă o are „infrastructura” proiectului. Tocmai de aceea, în judeţul Suceava se va realiza un poligon de pregătire complex ce va deţine instalaţii speciale pentru training cu foc, salvare (din medii ostile – înălţimi, apă şi spaţii închise), camere de pregătire echipate cu materiale speciale, precum şi echipament de protecţie individual. Instalaţiile speciale echipate cu dispozitive vor fi poziţionate şi fixate pe platforme de beton. Platformele vor fi construite şi conectate la reţele de apă, gaz şi electricitate, dar şi la reţeaua locală de canalizare. De asemenea, şi pentru Departamentul Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă din regiunea Ivano-Frankovsk din Ucraina va fi achiziţionat un set de containere cu echipamente adecvate cu gaz şi fum, care va fi instalat la complexul de formare pentru salvatori, acolo unde se vor organiza programe de pregătire.

Platformă de aterizare pentru centrul de la Siret

Proiectul, aflat în stadiul de aprobare şi avizare a documentaţiei, mai prevede construirea unei platforme de aterizare în cadrul Centrului de Training de la Siret. Potrivit conducerii ISU Suceava, aceasta va avea toate dotările specifice pentru realimentarea aeronavelor şi sisteme de lumini de direcţionare a aterizării, menite să faciliteze utilizarea sa şi pe timp de noapte.

„Viitoarea platformă de aterizare va fi utilizată în principal pentru misiuni reale în zona eligibilă, dar şi în scop de training, de exemplu pentru exersarea tehnicilor de intervenţie aeriană, ca parte a curriculei de formare comună, agreată între partenerii de proiect români şi ucraineni. Platforma de aterizare va fi parte a scenariilor de exerciţii comune ce vor include proceduri de intervenţie (comună) dezvoltate în timpul activităţilor de proiect şi estimate a fi puse în practică” a completat Ion Burlui.

Fiind plasată atât de aproape de graniţa cu Ucraina, platforma de aterizare permite scăderea timpului de răspuns pentru populaţia din zonă şi reprezintă „o valoare adăugată din punct de vedere operaţional”, în cazul unei solicitări de asistenţă la dezastru, în situaţii de dezastre naturale sau antropice, care apar în zona eligibilă a Ucrainei. De aceea, capacităţile operaţionale (care conduc la scăderea timpului de răspuns şi facilitarea realizării tuturor tipurilor de intervenţii) vor fi substanţial dezvoltate, prin utilizarea eficientă a logisticii specifice aparatelor de zbor (mai ales eficienţa de alimentare cu carburant şi creşterea razei de intervenţie) şi posibilitatea de intervenţie aeriană non-stop.

„Printre acţiunile comune ale proiectului, un interes deosebit va fi acordat pentru dezvoltarea unui plan de cooperare comun, care va fi baza pentru cooperarea viitoare dintre România şi Ucraina în domeniul situaţiilor de urgenţă. Acest plan de cooperare va include un protocol de schimb de date între partenerii proiectului, dar şi realizarea unor proceduri de lucru comune, pe tipuri de riscuri, adaptate zonei de competenţă a structurilor implicate în proiect” a mai spus conducerea ISU „Bucovina”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI