Procesiune religioasă de Sf. Ilie la Fălticeni

De ziua sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ieri, la Fălticeni s-a desfăşurat procesiunea religioasă de hramul oraşului.

Proiectul procesiunilor religioase în municipiul Fălticeni a fost realizat pentru prima oară în anul 2006, de regretatul preot Theodor Marian, şi a fost continuat de preoţii slujitori de la Biserica „Sfântul Ilie”, Ionel Marian şi Tudorel Neculau. Ca şi în anii trecuţi, ieri foarte multe persoane au participat la această procesiune care a avut loc cu binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, toţi cei prezenţi rugându-se pentru familiile lor şi pentru iertarea păcatelor.

Programul liturgic dedicat sărbătorii a început în seara zilei de 19 iulie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată în Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, şi a continuat în ziua de pomenire a Sfântului Prooroc cu slujba Utreniei, a Acatistului şi Sfânta Liturghie.

În ziua de pomenire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, soborul de preoţi şi credincioşii, împreună cu primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, au mers în procesiune cu racla ce adăposteşte părticele din moaştele Sfântului Siluan Antonitul, Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfântului Gherasim din Kefalonia şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, pe traseul Biserica Sf. Ilie – Spitalul Municipal Fălticeni – Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Primărie – Catedrala Ortodoxă „Învierea Domnului” – Biserica „Sf. Ilie”.

După plecarea de la Biserica „Sfântul Ilie”, unde s-au citit rugăciuni pentru ocrotirea oraşului de dezastre şi pentru ca ploile să aducă bunăstare agricultorilor, primul popas a fost făcut în faţa Spitalului Municipal, unde preoţii s-au rugat pentru sănătatea celor aflaţi în această unitate medicală. La Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, sfintele moaşte, credincioşii şi soborul de preoţi au fost întâmpinaţi de preotul paroh Adrian Brădăţanu, care s-a rugat împreună cu ceilalţi preoţi pentru păstrarea credinţei în urbea de pe Şomuz. Procesiunea a continuat spre Primăria Fălticeni, unde au fost rostite rugăciuni pentru poporul român şi conducătorii localităţii, pentru ducerea la bun sfârşit a proiectelor benefice pentru cetăţenii oraşului. La Catedrala „Învierea Domnului” s-au citit rugăciuni pentru cei adormiţi în cimitirele Fălticeniului şi întru pomenirea înaintaşilor-martiri căzuţi pe câmpurile de luptă pentru apărarea ţării. Baldachinul în care se aflau sfintele moaşte a fost purtat pe umeri de patru enoriaşi ai Parohiei „Sfântul Ilie”.

În timpul pelerinajului s-au intonat cântări specifice, iar preotul Tudorel Neculau i-a binecuvântat pe credincioşi prin stropirea cu apă sfinţită. Au fost stropite şi câteva clădiri de interes public de pe traseul procesiunii, cum ar fi Piaţa Agroalimentară, sediul Poliţei Municipiului Fălticeni, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Spitalul Municipal, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Ambulatoriul de Specialitate, Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, Primăria Municipiului Fălticeni şi Judecătoria.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI