Pietoni care traversau aiurea şi şoferi care nu opreau la trecere, filmaţi ieri de poliţişti

> „Nu trece Dincolo” este tema lecţiilor de disciplină pietonală predate săptămâna aceasta de reprezentanţii IPJ Suceava

Un studiu al Poliţiei Române a ajuns la concluzia că fiecare a 620-a traversare neregulamentară este fatală.

Cum ştii însă că nu eşti chiar tu acel al 620-lea pieton, care taie şoseaua în lat pe unde nu trebuie sau nu este copilul tău trecând strada zăpăcit şi neatent, înainte ca semaforul să se facă verde?

Problema este că nu ştii… Pe această nedumerire se bazează acţiunile cu tema “Nu trece Dincolo”, organizate de poliţiştii suceveni în săptămâna 21-26 noiembrie, acţiuni de informare, responsabilizare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile generate de indisciplina pietonală.

„E prima dată când fac asta…”

Săptămâna a început cu păstrarea unui moment de reculegere pentru pietoni, victime ale accidentelor rutiere, din Suceava, poliţiştii aprinzând candele în locurile în care s-au produs aceste accidente din vina pietonilor sau a şoferilor neatenţi.

traversare-neregulamentaraIeri, 16 poliţişti de prevenire, de proximitate şi poliţişti rutieri, împărţiţi în echipe mixte, echipaţi în uniformă şi în ţinută civilă au monitorizat intersecţiile din municipiul Suceava, supraveghind modul de traversare al pietonilor, dar şi cum se comportă şoferii în zona marcajelor pietonale.

Circa 50 de pietoni şi mai mult de 10 şoferi au fost filmaţi în timp ce traversau neregulamentar sau nu opreau la trecerea pe care erau deja oameni angajaţi în traversare. Împreună cu poliţiştii, „protagoniştii” şi-au urmărit apoi pe cameră isprăvile pentru care au dat tot felul de explicaţii. Pentru pietoni, cele mai folosite au fost: „E prima dată când fac asta…”, „E ultima oară când mai fac aşa ceva…”, „Nu cred că mi se poate întâmpla ceva… m-am asigurat…”, “Bine că nu îi vedeţi pe şoferii care încalcă legea…”, „Mă grăbesc şi trecerea de pietoni e la… 50-100 metri…”, dar şi altele, încheiate însă invariabil cu rugămintea de a nu fi amendaţi.

Şoferii surprinşi că nu au oprit la trecere de pietoni, s-au comportat după caz, nerecunoscând nimic sau asumându-şi cu responsabilitate greşeala.

În 9 luni, 29 de accidente rutiere grave produse din vina pietonilor care au traversat neregulamentar

„Cei peste 50 de pietoni care au traversat neregulamentar au fost surprinşi de poliţişti în mai puţin de două ore. Adulţi, tineri, copii, bătrâni, părinţi ţinând copii de mână, toţi au traversat prin locuri nepermise sperând că nu va fi vorba nici de această dată de cea de-a 620 traversare din viaţa lor.

În această primă fază a acţiunii cei identificaţi încălcând legea au fost consiliaţi şi au primit materiale preventive şi avertismente, dar în perioada următoare poliţiştii vor acţiona cu fermitate şi în vederea sancţionării contravenţionale a celor care încalcă legislaţia“ a transmis Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Suceava.

Potrivit statisticii IPJ Suceava, indisciplina pietonală este a doua cauză generatoare de accidente rutiere grave. În primele 9 luni ale anului au fost înregistrate 29 de evenimente rutiere grave pe fondul traversării neregulamentare de către pietoni şi mult mai puţine, doar nouă din cauza şoferilor care nu au acordat prioritate pietonilor.

Menţionăm că şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de 4-5 puncte amendă (punctul amendă având o valoare de 125 lei).

De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2-3 puncte amendă, respectiv la o amendă cuprinsă între 250 şi 375 lei.

Asta dacă nu plătesc cu viaţa sau o schilodeală pe viaţă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI