Un concurs remarcabil

Considerăm că este foarte bine că ministerul nostru organizează an de an diferite concursuri pentru elevii de la toate ciclurile de învăţământ. Unul din aceste concursuri este şi cel de „Cultură şi civilizaţie în România”. Prin obiectivele urmărite consider că este unul din cele mai utile şi interesante concursuri pentru elevi. Simpla enumerare a celor trei secţiuni ale concursului va lămuri cititorul de ce-am făcut această afirmaţie. Aceste obiective sunt: studiu privind particularităţile etnografice/etnologice şi lingvistice locale; studiul privind mentalităţi culturale şi cercetare sociologică; Monografii istorice locale.

Acest concurs are două etape: judeţeană şi naţională. Atât la etapa judeţeană, cât şi la cea naţională, concursul are două probe: teoretică, prin alcătuirea unui portofoliu care cuprinde prezentarea scrisă din perspectiva teoretică a temei alese: analiza istorică, lingvistică, etnografică, sociologică şi religioasă, cu evidenţierea aspectelor de interculturalitate. În cadrul probei practice se prezintă proiectul de conservare. Proba teoretică trebuie prezentată pe maximum 10 pagini, iar cea practică se va prezenta în 15 minute.

La Colegiul „Andronic Motrescu” din municipiul Rădăuţi s-a desfăşurat faza judeţeană, la care au participat echipaje din Câmpulung Moldovenesc, Suceava, Siret, Rădăuţi şi Vicovu de Sus. Sunt sigur că s-a acordat acestui colegiu cinstea de-a organiza faza judeţeană pentru că în ultimii ani echipaje de la acest colegiu au câştigat şi la faza naţională.

Întâi şi-ntâi este de remarcat ambianţa deosebită pregătită pentru desfăşurarea acestui concurs. Pe lângă cele două săli ale bibliotecii colegiului au mai fost pregătite trei săli pentru primirea oaspeţilor şi pentru schimbarea costumelor, unde a fost cazul. Am admirat şi expoziţiile amenajate de echipaje pentru a-şi prezenta produsele gastronomice, de ceramică sau de interioare ţărăneşti. Locul de prezentare a fost amenajat ca o cameră ţărănească.

Concursul a fost deschis de doamna Angelica Pîslar director adjunct, care-a urat bune venit tuturor şi le-a urat „să aveţi o zi minunată prin ceea ce vedeţi, auziţi şi faceţi! Pentru noi acesta este un concurs foarte iubit şi apreciat. Colectivul nostru culege, adoră şi respectă tradiţiile strămoşeşti.”

Domnul Ioan-Cezar Anuţei, inspector şcolar, preşedintele comisiei, a prezentat câteva lucruri despre desfăşurarea acestui concurs. A arătat că membrii comisiei (insp. Angela Sehlanec şi insp. Laura Hacman) au verificat portofoliile prezentate de echipaje şi le-au notat. A procedat apoi la tragerea la sorţi pentru intrarea în concurs.

Pe durata a aproape două ore, cât a durat concursul, am avut ce auzi, vedea şi admira. Aceşti adolescenţi au fost admirabili. Discurs cursiv, corect, joc de scenă, evident, unde a fost cazul şi fetele au cântat ca nişte privighetori. Toţi concurenţii au dat dovadă de multă dezinvoltură, ca şi cum ar fi evoluat ani de zile în faţa unor spectatori.

Costumele populare pe care le-au purtat aproape toţi concurenţii au fost superbe, fie că erau din zona Câmpulungului Moldovenesc, a Sucevei, a Vicovului, a Siretului, a Bilcii sau a Rădăuţilor. Ba, am aflat chiar că unele fete purtau costume populare vechi de-aproape un secol, confecţionate de bunicile lor.

Juriul a avut o misiune foarte grea. Pe primul loc, care va reprezenta judeţul la faza naţională, a fost declarat echipajul Colegiului „Andronic Motrescu”, combinat cu cel din Vicovu de Sus, cu proiectul „Rost şi vremuire în casa ţăranului din Bilca”. La distanţă foarte mică s-a clasat echipajul Colegiului naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc cu proiectul „Hrana bucovineană – valori vitale şi etno-culturale”. Ce bune-au fost găluştele cu care i-au servit pe toţi spectatorii şi cu câtă atenţie au privit aceştia cum se face o „cobză cu păstrăvi”!

Locul al III-lea l-a ocupat celălalt echipaj din Rădăuţi, cu proiectul „Tehnica olăritului în comuna Marginea”, care a fost realizat în colaborare cu elevii Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus.

Au urmat în clasament echipajul Colegiului Tehnic „Laţcu Vodă” din Siret cu proiectul „Siretul – străveche vatră de folclor”; echipajul Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava cu proiectul „Cultura tradiţională în Dolhasca în perioada comunistă”, urmat de cel de-al doilea echipaj al acestui liceu cu proiectul „Bucovina – mă-ntreb azi cu mirare cine poţi fi tu oare ?”

Deşi ar fi trebuit să menţionez numele tuturor realizatorilor, elevi şi profesori, îndrumători, mă voi rezuma doar la primele trei locuri. Elevii Andreea-Alina Dănilă, Daniela-Zamfira Vicovan, Gabriel-Ioan Calance şi profesorii Paula-Tamara Ciobîcă; elevii Costel Neculcea, Loredana Nistor, Ionuţ Simionescu şi profesorii Cristina Viţega, Angelica Pîslar, Ana-Maria Cîrdei şi Mihai Cîrdei; elevii Iustina Horga, Mădălina-Georgeta Lupupopi, Marius-Valentin Turda şi profesorii Dorina Ghidion şi Angelica Cârloanţă. Aceleaşi felicitări se cuvin şi celorlalţi elevi şi profesori nenominalizaţi. (Text şi foto, prof. GH. DOLINSKI)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI