Primul sat social e aproape realizabil

Primul sat social din judeţul Suceava şi chiar din România este pe cale de a se realiza la Sasca Mică, în comuna Cornu Luncii.

Proiectul va fi posibil ca urmare a unei colaborări între Consiliul Judeţean Suceava, Consiliul Local Cornu Luncii, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi mai multe organizaţii neguvernamentale din landul Bavaria, Germania, care au sediile în oraşele Altötting şi Neuötting.

La acest proiect o mână de ajutor vor da şi ONG-­urile locale care îşi doresc ca primul sat social din România să funcţioneze după principiile care funcţionează în Germania.

Anunţul a fost făcut de primarul comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, la Sasca Mică, în prezenţa unei delegaţii a oraşului german Altötting, care l­-a avut în frunte pe primarul Herbert Hofaurer, şi care a venit în România cu ajutoare de la peste 1.500 km depărtare.

Gheorghe Fron a declarat că „satul social” se va întinde pe o suprafaţă de 11 ha atribuită gratuit de CL Cornu Luncii şi va fi construit cu fonduri europene atrase prin proiectele care vor fi depuse de ONG­-uri. Construirea satului social este prevăzută în strategia de dezvoltare pe orizontală a Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică, scopul fiind acela de integrare a celor 405 beneficiari ai Centrului în societate, angajarea lor la ateliere protejate şi construirea de locuinţe pentru ei.

Din perspectiva primarului Gheorghe Fron, noul sat social va transforma centrul de la Sasca Mică într-un complex rezidenţial de servicii şi facilităţi la nivel european, pentru persoanele cu handicap neuropsihiatric, şi va accelera procesul de recuperare a acestora.

„Sunt foarte entuziasmat şi fericit să văd cum tot timpul vin la noi în Germania salariaţi ai acestui centru pentru a învăţa de la noi tehnici de psihopedagogie. Scopul este acela ca în viitorul apropiat o persoană cu handicap să aibă o viaţă normală, ca a tuturor celorlalţi de lângă ea. Înainte se mergea mai mult pe îngrijirea persoanelor cu probleme, pe alimentaţie mai bună, dar astăzi se doreşte ca aceste persoane să ducă o viaţă normală. Mă bucur pentru proiectele care vor veni pentru dezvoltarea acestui centru” a spus Herbert Hofaurer.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI