Suceava Air Show 2017, spectacol extraordinar pe cer

Mii de suceveni au încheiat ziua de sâmbătă cu dureri în zona cervicală de cât s-au uitat pe cer, dar, cu siguranţă, spectacolul Suceava Air Show de anul acesta, de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea, a meritat fiecare crămpişoară musculară.

Spectacolul a fost oferit publicului de Consiliul Judeţean Suceava, care a alocat pentru desfăşurarea lui 250.000 de lei.

Pentru spectatori, cele peste 5 ore de spectacol aerian au fost nu doar o încântare, ci şi o eliberare. Curajoşii paraşutişti, deltaplanişti, piloţi de avioane, planoare şi elicoptere au purtat cu ei şi ceva din sufletele dornice de înalt şi albastru ale miilor de „pământeni”, care i-au urmărit cu admiraţie, respect şi uimire.

Valer Novac şi Sandi Oprişor cu „Ivan” şi „elicopterul care dansează”

Pe un cer de un albastru perfect, s-a desfăşurat sâmbătă, de la ora 15, un show total, complet, uimitor, creat de cei mai buni piloţi acrobaţi pe care îi are România, invitatul de onoare fiind uimitorul lituanian de 64 de ani Jurgis Kairys, inginer aeronautic, multicampion mondial de acrobaţie aeriană şi antrenorul lotului României de acrobaţie.

Ceremonia de deschidere a fost a tricolorului românesc, prezentat mai întâi de Daniel Mitric, preşedintele Asociaţiei „Bucovina Fly Club” dintr-o navă Zlin Savage. Salutat cu aplauze a fost şi drapelul românesc coborât de paraşutişti ai Aeroclubului României, lansaţi dintr-o aeronavă Antonov AN 2.

Cu peste 10.000 de ore de zbor, Valer Novac, unul dintre aşii aviaţiei româneşti, instructor de pilotaj în cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române, a fost din nou una cu „Ivan” al lui, elicopterul Kamov Ka-26, de producţie rusească, cu care zeci de ani a servit şi agricultura românească. Uneori, Valer Novac îşi spune „tractorist” al aerului, dar în acrobaţiile de sâmbătă a fost ca şi cum elicopterul său avea viaţă.

El a revenit pe cer ceva mai târziu, într-un alt număr de acrobaţie „la dublu” cu pilotul Sandi Oprişor şi al lui Bell 206, sau, cum îi spun unii, „elicopterul care dansează”.

Spectacole extraordinare au oferit pe rând paraşutiştii, piloţii de planoare şi aeronave uşoare ale Aeroclubului României „Hawks of Romania” şi Aeroclubul României „Blues Wings”, dar şi sucevenii proprietari de avioane uşoare, membri ai clubului „Bucovina Fly Club”, impresionant fiind şi cel al aeronavelor şi elicopterelor Forţelor Aeriene Române, două IAR-99 Şoim şi două elicoptere IAR-330 Puma Socat, elicoptere mari, în care încap şi 12 călători, ce pot atinge peste 300 de km/h.

Jurgis Kairys, un vrăjitor care scrie şi desenează pe cer cu avionul

Jurgis Kairys a fost, incontestabil, vedeta Suceava Air Show 2017. Lituanianul a decolat de la sol de trei ori cu avionul său Sukhoi SU-31, cel mai agil şi mai puternic avion de acrobaţie din timpurile prezente. În evoluţiile individuale de acrobaţii extreme, lituanianul a fost un vrăjitor care scrie şi desenează pe cer cu urma de fum alb a avionului său. Părea că nu mână de om, ci însuşi Creatorul purta pe cer micul aparat al multiplului campion mondial. Aeronava părea că nu ţine cont de legile aerodinamicii când se avânta în înaltul cerului, învârtindu-se în bucle periculoase sau în traiectorii scurte, sacadate şi în perfectă linie dreaptă, ca în câteva secunde să ai impresia că se va zdrobi de sol după tonouri repetate, de lăsau publicul fără suflare. Aplauzele şi exclamaţiile de uimire ale publicului au fost neîntrerupte pe aproape toată durata acrobaţiilor sale fantastice.

„Iacării Acrobaţi”, ca o sărbătoare

Incontestabil cei mai iubiţi piloţi acrobaţi ai României sunt „Iacării Acrobaţi”, Dan Ştefănescu, Ioan Postolache şi Dan Conderman, piloţi care anul trecut au sărbătorit 10 ani de când sunt împreună la manşa YAK-urilor fabricate în România şi de la care şi-au luat de altfel şi numele formaţiei.

Au în jur de 30 de spectacole acrobatice pe an în Europa, China, Orientul Mijlociu şi sunt practic cei care reprezintă aviaţia românească în aceste zone ale lumii.

 Când vin la Suceava, spectacolul lor e o sărbătoare pentru public. Toate aparatele de fotografiat şi filmat, ca şi telefoanele, sunt pe ei, pentru că dincolo de complexitatea spectacolului şi exactitatea piloţilor, acrobaţiile lor bucură, înseninează şi lasă o stare de bine.

Pe acordurile răscolitoare ale „Rapsodiei Române” a lui George Enescu, Iacării Acrobaţi au uimit şi fericit anul acesta sucevenii cu încă un spectacol complex, robust şi măreţ, lăsând din nou impresia că trecerile avioanelor la „o palmă” de la aripă la aripă, luppingurile perfecte, buclele ample şi sincronizarea absolută sunt de fapt o joacă pe cer, pe care ar putea s-o facă oricine. De fapt, pot s-o facă doar ei.

Finalul a fost copleşitor atât datorită spectacolului explozibil, la propriu, al momentelor pirotehnice executate de piloţii de la „Air Banditis”, dar şi prin valoarea supremă a acrobaţilor. Sus în aer, împreună, printre explozii şi trasoare – măiestria şi nebunia frumoasă a Iacărilor Acrobaţi şi a lui Jurgis Kairys.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI