Expoziţia pictoriţei Iulia Andrieş, deschisă la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava

Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava găzduieşte în aceste zile expoziţia de pictură a artistei Iulia Andrieş. Expoziţia este o adevărată încântare pentru toţi iubitorii de artă atât din Suceava, cât şi din exterior. Am cunoscut-o pe Iulia Andrieş încă de când eram elev la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” şi eram fascinat de vernisajele pe care aceasta le făcea la Muzeul Bucovinei. Iulia Andrieş este un adevărat intelectual prin formaţia sa, şi lucrările expuse la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava dovedesc acest lucru. Picturile sunt realizate în tehnica cuţitului de paletă, de o expresivitate aparte, ce ne aduce aminte de curentele artistice ale secolului XX, cubismul, constructivismul, suprematismul. Paleta cromatică a tablourilor sale aduce aminte de icoanele şi catapetesmele româneşti pe care le regăsim pe tot teritoriul Bucovinei, la Moldoviţa, Suceviţa sau Voroneţ. Brunurile şi ocrurile sunt dominante în tablourile Iuliei Andrieş şi sunt aşezate cu inteligenţă şi îndrăzneală pe suporturile pictate.

Meditând în faţa picturilor sale, am observat capacitatea pictoriţei de a trăi actul artistic într-un mod cât mai personal. Florile pictate de Iulia Andrieş sunt de fapt nişte compoziţii abstracte. Ele sunt pictate de regulă pe un fond închis, dar au o textură aparte, obţinută cu ajutorul cuţitului de paletă. Simplifică şi stilizează formele plastice asemeni maeştrilor de odinioară – Pablo Picasso, Georges Braque sau Alexandru Ciucurencu. Viziunea sa este personală, fără să cadă în zona epigonismului. Tablourile sunt pictate cu dezinvoltură şi relaxare, ceea ce dă expoziţiei o notă unitară.

Pe lângă compoziţiile cu flori, artista îşi completează expoziţia cu lucrări în care sunt înfăţişate personaje. Aceste personaje sunt sugerate doar prin câteva pete de culoare. Cu alte cuvinte, Iulia Andrieş simplifică spaţiul plastic reducându-l la geometrie. Un tablou pictat de Iulia Andrieş se deschide ca o poartă pentru privitor, în sensul că ceea ce vedem putem interpreta, iar picturile sale par „nefinisate”. Iulia Andrieş ştie când trebuie să se oprească atunci când elaborează un tablou. Ea caută şi tatonează tot timpul. Picturile sale au o uşoară tentă cubistă, ceea ce le face cu adevărat valoroase. Aceste structuri geometrice nu se realizează oricum şi oricând. Picturile sale reprezintă rodul multor ani de muncă.

Aceste formule plastice care par „arbitrare” nu sunt deloc întâmplătoare. Ele sunt construite pe un piedestal foarte bine organizat, în care studiul istoriei artei este esenţial. Iulia Andrieş şi-a construit pictura pe acest piedestal, tatonând mult timp formulele şi mijloacele de expresie plastică şi îmbinându-le între ele. Pictura Iuliei Andrieş se adresează în esenţă unui public elevat şi spun cu convingere acest lucru. Juxtapunerile de culoare realizate cu cuţitul de paletă ne aduc aminte de Petraşcu, iar contururile formelor realizate cu negru ne aduc aminte de Ciucurencu sau Picasso.

Artista se deschide prin aceste tablouri, care, deşi sunt pictate cu o paletă cromatică întunecată, acţionează asupra noastră într-un mod plăcut. Efectul cuţitului de paletă, armonia şi juxtapunerea formelor fac din pictura Iuliei Andrieş un adevărat spectacol care nu poate fi exprimat în cuvinte. Multe dintre picturile sale sunt realizate cu o forţă creatoare nemaiîntâlnită ceea ce bucură cu adevărat spectatorul.

Nu trebuie să rataţi această expoziţie deschisă la Galeria de Artă „Ion Irimescu” Suceava, pentru că o să vă pară rău.

Prof. dr. CĂTĂLIN ALEXANDRU CHIFAN, artist plastic

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI