Cod galben de caniculă pentru judeţul Suceava

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, un cod galben de caniculă pentru judeţul Suceava, valabil joi, între orele 8,00-22,00.

Astfel, potrivit meteorologilor, în cursul zilei de joi, 29 iunie, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării. Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi.

Se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 34-36 de grade, iar minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade, îndeosebi în regiunile extracarpatice.

În aceste condiţii, Direcţia de Sănătate Publică Suceava a publicat pe site-ul instituţiei un set de recomandări către populaţie pentru a-şi lua măsurile necesare, astfel încât să poată fi prevenite efectele caniculei asupra stării de sănătate.

Astfel, DSP Suceava recomandă populaţiei evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00, reglarea aparatelor de aer condiţionat, acolo unde există, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Autorităţile sanitare mai recomandă ca în cazul în care temperatura aerului depăşeşte 32 de grade Celsius să se evite utilizarea ventilatoarelor, iar în cursul zilelor cu temperaturi ridicate este indicată purtarea pălăriilor de soare, a hainelor lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Totodată, în zilele cu caniculă sunt recomandate duşurile călduţe şi consumul de lichide, respectiv consumul unui pahar de apă sau a unei doze de iaurt la fiecare 15-20 de minute.

Autorităţile sanitare atrag atenţia că trebuie evitat consumul de alcool în perioadele cu temperaturi ridicate, întrucât favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii, dar şi consumul de băuturi ce au un conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece sunt diuretice.

Printre recomandările DSP Suceava se mai numără consumul de fructe şi legume proaspete, ce au un conţinut mare de apă, respectiv pepenele galben şi roşu, prunele, castraveţii, roşiile etc.

O altă recomandare se referă la evitarea activităţilor în aer liber, ce necesită un consum mare de energie, precum sportul sau grădinăritul.

„Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită! Păstraţi contactul permanent cu vecinii, rudele, cunoştinţele care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate”, mai precizează DSP Suceava.

Persoanele cu afecţiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune sunt sfătuite de autorităţile sanitare să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente şi menţinerea cu rigurozitate a igienei personale, cu efectuarea a câte 3-4 duşuri pe zi.

Totodată, acestora li se mai recomandă să evite deplasările în perioadele de vârf ale caniculei, iar în cazul în care este absolut necesar, să folosească îmbrăcăminte uşoară, din materiale vegetale, precum şi pălării de protecţie pe cap.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI