Oamenii de afaceri suceveni reclamă lipsa meseriaşilor

> Camera de Comerţ adună date pentru a corela nevoia reală cu ceea ce pregătesc şcolile profesionale

Una din principalele probleme ale mediului de afaceri sucevean este lipsa meseriaşilor, a declarat preşedintele executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Suceava, Lucian Gheorghiu, care a menţionat că în prezent se colectează date de la firme pentru a se evalua nevoia reală de meseriaşi şi a se corela cu ceea ce pregătesc şcolile profesionale din judeţ.

Gheorghiu a spus în cadrul emisiunii „Exclusiv 90 de minute” de la Bucovina TV că anunţatele măriri de salarii în sectorul bugetar constituie o problemă pentru mediul de afaceri, care poate genera şi o migraţie din sistemul privat spre cel bugetar.

„Or nu toată lumea poate lucra la stat. Trebuie să lucrăm şi în domeniul privat, că acesta asigură sustenabilitatea bugetului” a spus Gheorghiu, care a mai declarat că principalele atuuri pentru atragerea investiţiilor în judeţul Suceava sunt disponibilitatea forţei de muncă şi un nivel salarial scăzut, salariul mediu net fiind de 1.670 de lei.

El a arătat că deşi în momentul de faţă nord-estul României are o rată a şomajului nu tocmai alarmantă, există o anumită resursă de muncă disponibilă.

„Problema pe care o reclamă oamenii de afaceri din Suceava, şi nu numai, este cea a forţei de muncă calificate, nu neapărat la nivelul de studii superioare, ci la nivel de meseriaşi” a precizat Gheorghiu.

El a spus că, în situaţia în care mediul de afaceri local se plânge de lipsă de meseriaşi, Camera de Comerţ şi Industrie încearcă să vină în sprijinul lor şi a elaborat un chestionar, urmând să fie făcută o centralizare pentru cererea de personal calificat.

„Să vedem care e nevoia reală pe piaţă care să fie corelată cu ceea ce se pregăteşte în şcolile profesionale” a spus Gheorghiu, arătând că din această cercetare se va evidenţia nevoia de electricieni, sudori, frigotehnicieni sau de alte meserii.

Preşedintele CCI Suceava a mai spus că o formă de calificare imediată este cea a învăţământului dual, pentru care Camera de Comerţ a făcut demersuri să fie legiferată şi prin care o companie are posibilitatea să formeze în cadrul său o grupă de copii de peste 16 ani care pot primi o bursă şi care, după ce primesc certificatul de calificare, pot rămâne în cadrul companiei sau pot alege să se angajeze în altă parte.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI