În curând, la Ciocăneşti

Festivalul naţional al ouălor Încondeiate

La Ciocăneşti, în perioada 1–2 aprilie, se desfăşoară cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional al ouălor încondeiate. Programul său cuprinde şi diverse alte activităţi culturale prin care se încearcă atât readucerea la lumină a unor tradiţii uitate, cât şi popularizarea unor obiceiuri din alte zone ale ţarii. Dar manifestarea are scopul principal de a menţine şi de a promova unul dintre cele mai răspândite şi cunoscute meşteşuguri din Bucovina, care se păstrează cu sfinţenie în acest spaţiu, fiind transmis din generaţie în generaţie.

Sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 12, la Şcoala Gimnazială Ciocăneşti, se va desfăşura concursul de încondeiere „Tradiţie – valoare sacră” (ediţia a V-a), dedicat elevilor din şcolile gimnaziale. De la aceeaşi oră, la Casa de Cultură „Florin Gheucă” vor avea loc târgul de ouă încondeiate, concursul de încondeiere „Dr. Anton Setnic” (ediţia a II-a) dedicat liceenilor şi elevilor din şcolile profesionale, şi simpozionul „Arta încondeierii ouălor la români – element constitutiv al identităţii naţionale”. Tot la ora 12, la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, va debuta concursul de încondeiere „Înv. Novac Norbet” (prima ediţie), dedicat studenţilor, şi „Târgul artizanilor”, care se va desfăşura pe platoul de festivităţi al comunei Ciocăneşti.

La ora 14,30, pe scena Casei de Cultură, tânăra solistă de muzică populară Laura Maria Niculiţă va interpreta cântece religioase specifice acestei perioade premergătoare sărbătorilor pascale, după care va fi vernisată şi jurizată expoziţia-concurs „Coşul pascal”. Prima zi a festivalului va fi încheiată în prezenţa invitaţilor, soliştii de muzică populară Cristian Pomohaci şi Ovidiu Homorodean, cu festivităţile de premiere ale concursurilor festivalului şi recitalurile celor doi.

Duminică, 2 aprilie, cei prezenţi sunt invitaţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Ciocăneşti. De la ora 12, la Casa de Cultură vor fi redeschise târgul de ouă încondeiate şi cel al artizanilor, după-amiază fiind programat un spectacol folcloric susţinut de Ioan Bocşa, Ansamblul de muzică tradiţională românească „Icoane”, soliştii locali David şi Miruna Ţăran şi Ana Maria Chiloti.

Reamintim că festivalul reuneşte, an de an, încondeietori de ouă din ţară şi din străinătate, meşteri populari, solişti de muzică populară. Concursurile de încondeiat ouă vizează premierea talentelor care păstrează stilurile autentice, dar şi creaţia nouă, în spiritul artei tradiţionale.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI