Laboratorul de igiena radiaţiilor de la DSP, autorizat şi acreditat

Laboratorul de igiena radiaţiilor ionizante de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a fost autorizat şi acreditat de comisia naţională de profil, la sfârşitul anului trecut, aria de activitate a laboratorului fiind extinsă şi în judeţul Botoşani.

Dr. Garofiţa Elisei, coordonatoarea laboratorului, ne-a precizat că autorizarea se face pentru o perioadă de 5 ani, iar acreditarea pentru 2 ani. Ea a spus că mai importantă este acreditarea laboratorului, reprezentând o notificare fără de care „nu putem funcţiona, emite buletine de analiză şi avea siguranţa că totul e în regulă”.

Dr. Elisei a spus că în cadrul laboratorului sunt efectuate analize specifice de determinare a nivelului radiaţiilor din programul naţional de evaluare a factorilor de risc din mediu – componenta igiena radiaţiilor. Astfel, periodic, au loc măsurători vizând nivelul radiaţiilor la locuri de muncă, spitale, cabinete medicale, în vamă, aeroport, unităţi industriale şi în orice unitate în care există aparatură care foloseşte raze X. De asemenea, laboratorul asigură colectarea şi raportarea datelor privind expunerea profesională la radiaţii ionizante din unităţile sau serviciile cu activitate de profil, controlează aplicarea normelor de securitate nucleară şi igiena radiaţiilor, verifică respectarea normelor de igienă a radiaţiilor ionizante în unităţile autorizate şi în laboratoarele de profil.

Recent, Laboratorul de igiena radiaţiilor de la DSP a fost dotat cu un dozimetru portabil, în valoare de 20000 lei, necesar măsurătorilor de teren. „Cu acest aparat facem supravegherea expuşilor la radiaţii ionizante” a explicat dr. Garofiţa Elisei.

Potrivit raportului de activitate al DSP Suceava din anul trecut, salariaţii Laboratorului de Igiena Radiaţiilor Ionizante Suceava au realizat 156 activităţi de control la Suceava şi Botoşani, vizând modul de respectare a condiţiilor igienico-sanitare şi de radioprotecţie, a eliberat 23 autorizaţii sanitare de funcţionare, şase avize sanitare de amplasare-construcţie, 29 vize anuale şi a întocmit 99 buletine de verificare a eficacităţii ecranelor de radioprotecţie.

Raportul mai menţionează că în cele două judeţe sunt arondate laboratorului sucevean 97 obiective, 88 unităţi medicale şi nouă industriale, în care îşi desfăşoară activitatea peste 900 de persoane „expuse profesional”, peste 500 fiind din unităţi industriale. 

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI