Concursul Naţional de Schi pentru Copii „Bucuriile zăpezii” de la Vatra Dornei

O competiţie organizată  impecabil

În perioada 13-15 ianuarie, pe Pârtia „Veveriţa”, din Vatra Dornei, s-a desfăşurat pentru al optulea an consecutiv Concursul Naţional de Schi pentru Copii „Bucuriile zăpezii”. Competiţia înscrisă în calendarul Ministerului Educaţiei Naţionale  a reunit un număr record de participanţi, de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti, de la palatele copiilor din Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, de la cluburile copiilor din Întorsura Buzăului, Sighetu Marmaţiei, Slănic Prahova, Sinaia şi de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, care s-au bucurat de zăpadă, jocuri pe zăpadă şi de o competiţie organizată impecabil.

Primul test naţional pe zăpadă al elevilor schiori de la cluburi şi palate ale copiilor

De la Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei, am aflat că nu este uşor să organizezi o competiţie naţională cu un număr mare de participanţi şi care depinde foarte mult de condiţiile meteo. Competiţia găzduită de staţiunea suceveană deschide un „turneu” de concursuri de schi destinat elevilor de la cluburile şi palatele copiilor, competiţiile viitoare urmând să aibă loc în judeţele Harghita, Covasna, Cluj, Maramureş.

„Mulţumesc tuturor copiilor, cei mai mici schiori din România, care au venit astăzi la Vatra Dornei, celor care îi îndrumă. Regretăm că au fost şi câteva cluburi care nu au putut să ajungă din cauza condiţiilor meteo. Aceste concursuri de schi reprezintă o etapă în care se verifică nivelul pregătirii grupelor de performanţă după primul semestru. Până la deschiderea pârtiilor, pregătirea teoretică are loc în sala de curs, iar pregătirea fizică în sala de sport. În termenul scurt  de la prima zăpadă s-a putut lucra cu copiii pe pârtie, s-au făcut antrenamente, iar acum se ştie nivelul la care se situează fiecare participant la cercul de schi şi se poate face o selecţie a viitorilor performeri. În fiecare sezon, elevii de la Cercul de schi de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, pregătiţi de profesorul Ionel Nemeş, urcă pe podium şi câştigă trofee la concursurile organizate acasă şi în ţară, ceea ce demonstrează că avem copii pasionaţi de acest sport, următoarea etapă a competiţiei dedicată practicanţilor schiului la cluburile copiilor având loc peste două săptămâni la Întorsura Buzăului.

Pentru că pârtia a permis, prof. Petru Grigoraş, împreună cu echipa de la Şcoala de Schi „Euroski”, a pregătit două trasee complexe pentru cele două slalomuri, apropiate de cele de la Cupa Mondială de schi alpin, plecarea, sosirea, cele 18 porţi, fanioanele fiind cu însemnele Federaţiei Internaţionale de Schi şi ale sponsorului principal, Audi, copiii simţindu-se ca schiorii din competiţiile internaţionale pe care îi văd la Eurosport. Ing. Petrică Ariciuc şi echipa Salvamont au făcut o pârtie excelentă, au lucrat toată noaptea de vineri pentru a face zăpadă artificială şi a aduce pârtia într-o stare impecabilă, bătătorind zăpada, concursul având asigurate cele mai bune condiţii de desfăşurare”, ne-a declarat prof. Vasile Moroşan.

Clubul Copiilor Vatra Dornei organizează patru competiţii naţionale

Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, prof. Tatiana Vîntur, a apreciat efortul organizatorilor şi al cadrelor didactice care îi formează pe aceşti viitori performeri în sporturile de iarnă.

„Vreau să felicit toţi participanţii la Concursul Naţional de Schi pentru Copii «Bucuriile zăpezii», mulţumesc părinţilor pentru că îi încurajează să facă mişcare, să facă sport pentru sănătatea lor şi, de asemenea, mulţumesc colegilor profesori, antrenorii acestor copii, pentru că îi sprijină în drumul spre performanţă, pentru a fi mai buni şi în activitatea sportivă. Mulţumesc Clubului Copiilor Vatra Dornei pentru modul în care, în timpul anului, organizează patru concursuri naţionale alături de alte 200 de competiţii coordonate de Inspectoratul Şcolar Suceava. Felicitări câştigătorilor, felicitări celor care nu au urcat pe podium, dar care, cu siguranţă la ediţiile viitoare vor reveni la Vatra Dornei pentru a se număra printre premianţi”, a fost mesajul prof. Tatiana Vîntur, inspector pentru educaţie permanentă.

Drumul spre performanţă porneşte de la un club

Activitatea educativă nonformală a preşcolarilor şi elevilor este o prioritate a cluburilor şi palatelor copiilor, dar şi a şcolilor de schi, unde părinţii îşi duc copiii pentru a fi iniţiaţi în tainele schiului. Formarea micilor schiori se completează dintr-o parte în cealaltă, mai ales că performanţa pentru ei, până la vârsta de 12 ani, se poate face în cluburile copiilor şi cluburile sporturilor de iarnă, şcolile de schi cu monitori, neavând organizate competiţii naţionale dedicate celor pe care îi învaţă sporturile de iarnă.

„Cercul de schi este o activitate nonformală care face parte din activitatea extraşcolară a fiecărui elev. Fiecare dintre noi am trecut la un moment dat prin astfel de cercuri. Cercul de schi pentru zonele montane, localităţile cu pârtie, sunt cele care asigură trecerea către schiul de performanţă practicat. Asta ne şi dorim, o bază de selecţie mare ca să avem şi noi schiori cu care să ne lăudăm în Cupa Mondială”, ne-a declarat prof univ. dr. Petru Grigoraş, directorul Şcolii de Schi „Euroski” Vatra Dornei şi preşedinte al comisiei de arbitri.

Regulamentele internaţionale au fost aplicate şi la concursurile dedicate copiilor

Cei peste 100 de practicanţi ai schiului alpin la cercurile de specialitate din cadrul cluburilor şi palatelor copiilor din ţară şi care nu sunt legitimaţi în cadrul cluburilor sportive, au avut de parcurs două probe, slalom simplu şi slalom uriaş, clasamentul general pentru elevi fiind realizat prin totalizarea timpilor obţinuţi în cele patru coborâri (câte două la fiecare probă). Ordinea de start a fost stabilită în cadrul calificărilor, care au avut loc vineri după-amiază, după ce în prima parte a zilei au avut loc antrenamentele oficiale. Proba de slalom simplu  s-a desfăşurat în prima parte a zilei de sâmbătă, 14  ianuarie, iar proba de slalom uriaş a fost organizată seara, în nocturnă. Întrecerile s-au desfăşurat pe trei categorii de vârstă, până la 8 ani, 9-10 ani şi 11-12 ani, arbitrajele fiind asigurate de Clubul Sportiv Şcolar şi Şcoala de Schi „Euroski”, după regulamentul Federaţiei Internaţionale de Schi. Festivitatea de premiere a avut loc sâmbătă seara, de la ora 20.30, pe scena Dorna Winter Fest din parcul staţiunii. Pe lângă diplomele, medaliile şi cupele oferite de organizatori, toţi copiii au primit şi diplome din partea Federaţiei Internaţionale de Schi, semnate chiar de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Schi, Gian Franco Kasper.

Se vrea ca Vatra Dornei să rămână un etalon în concursurile de schi pentru copii

Prezent pe pârtie atât pe timpul concursului, cât şi la festivitatea de premiere, viceprimarul municipiului Vatra Dornei, Marius Rîpan, a apreciat faptul că profesorii de la cluburile şi palatele copiilor din ţară se preocupă să îi înveţe pe elevi sporturile de iarnă şi, în fiecare an, vin la Vatra Dornei cu cei mai buni sportivi pentru a se confrunta într-o competiţie naţională.

„La Vatra Dornei este o vreme excelentă pentru practicarea sporturilor de iarnă, se poate schia în condiţiile cele mai bune pe toate cele trei pârtii. Mă bucură să aud că antrenorii şi schiorii veniţi din Harghita, Covasna, Cluj, judeţe cu tradiţie în practicarea sporturilor de iarnă, sunt încântaţi de calitatea pârtiei, de condiţiile de cazare, de programul pe care organizatorii l-au făcut pentru participanţi şi de modul cum a fost organizată competiţia. Administraţia locală sprijină organizarea acestei competiţii de la prima ediţie, pentru că este o investiţie în viitoarea generaţie de sportivi, în performanţă şi în sănătatea elevilor. Îi felicit pe domnul director Vasile Moroşan şi pe profesorul Ionel Nemeş care au muncit foarte mult pentru ca acest concurs să se desfăşoare impecabil. Mulţumim participanţilor pentru efortul făcut să ajungă la Vatra Dornei în condiţii nu tocmai uşoare. Vă aşteptăm în fiecare an şi vă promitem că în fiecare an vom fi din ce în ce mai buni. Ne dorim ca Vatra Dornei să rămână un etalon în concursurile de schi pentru copii”, a precizat viceprimarul Marius Rîpan.

O competiţie nu se poate organiza fără sponsori

Ediţia din acest an a Concursului „Bucuriile zăpezii” a fost organizată de Clubul Copiilor Vatra Dornei printr-un proiect finanţat de Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Primăria municipiului Vatra Dornei, având ca parteneri Salvamont, Clubul Sportiv Şcolar Vatra Dornei, Şcoala de Schi „Euroski”, SC Bucura Com SRL – Teleschi Parc, SC Banu – centru închirieri schi snowtubing, cărora li s-au adăugat şi câţiva sponsori locali: Coloana Center, Hotel Dorna, Aqua Carpatica, Pensiunea-restaurant Casa Bucovineană şi Hotel Silva. Lor li s-a adăugat Fly Music care sprijină activităţile culturale şi sportive organizate de Clubul Copiilor Vatra Dornei pe tot parcursul anului şi activităţile de iarnă de la Pârtia „Veveriţa”.

Toţi copiii şi profesorii din ţară au fost angrenaţi duminică în activităţile organizate de Şcoala de Schi şi Snowboard a staţiunii Vatra Dornei „Euroski” cu ocazia Zilei Mondiale a Zăpezii.

Câştigători:

Cel mai mic deschizător de pârtie: Lodovic Boncheş

Slalom Simplu

Categoria fete 7-8 ani: Szilveszter Agnes – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 7-8 ani: Muntean Eduard – Clubul Copiilor Întorsura Buzăului

Categoria fete 9-10 ani: Ferencz Dorottya – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 9-10 ani: Drăgan Sebastin – Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti

Categoria fete 11-12 ani: Horvath Aniţa – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 11-12 ani: Bulichi Codruţ – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Slalom Uriaş

Categoria fete 7-8 ani: Moroşan Sara – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Categoria băieţi 7-8 ani: Hinţi Rareş – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Categoria fete 9-10 ani: Ferencz Dorottya – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 9-10 ani: Tcaciuc Rareş – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Categoria fete 11-12 ani: Florescu Andreea – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Categoria băieţi 11-12 ani: Bulichi Codruţ – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Câştigători competiţie (prin însumarea timpilor de coborâre)

Categoria fete 7-8 ani: Szilveszter Agnes – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 7-8 ani: Muntean Eduard – Clubul Copiilor Întorsura Buzăului

Categoria fete 9-10 ani: Ferencz Dorottya – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 9-10 ani: Drăgan Sebastin – Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti

Categoria fete 11-12 ani: Faur Bianca – Palatul Copiilor Miercurea Ciuc

Categoria băieţi 11-12 ani: Bulichi Codruţ – Clubul Copiilor Vatra Dornei

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI