Fălticeni

Manifestări dedicate Revoluţiei Române

Cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, instituite prin Legea 425/2011, Primăria Municipiului Fălticeni, în colaborare cu Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, au organizat joi, 22 decembrie, ceremonii de depunere de coroane de flori.

Au fost depuse coroane de flori la „Monumentul Eroilor Revoluţiei” de pe strada 2 Grăniceri, la mormântul eroului Ion Bute din curtea Catedralei Ortodoxe pe stil vechi “Constantin şi Elena” şi la Cimitirul Oprişeni, unde este locul de odihnă al celui de-al doilea erou din Fălticeni căzut în Revoluţie, Ionel Pascal. În ultimele două locuri au avut loc şi slujbe religioase în memoria celor doi eroi. Au fost prezenţi primarul Cătălin Coman şi viceprimarul Constantin Bulaicon, reprezentanţi ai conducerii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, ai Şcolii de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, ISU Bucovina – Detaşamentul Fălticeni, dar şi reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, veteranilor de război, Asociaţiei „Cultul eroilor”, ai serviciilor publice deconcentrate, cultelor religioase, reprezentanţi ai învăţământul preuniversitar, partidelor politice şi societăţii civile.

După ce au fost depuse coroane la Monumentul Eroilor Revoluţiei, la mormântul eroului Ion Bute, împuşcat pe 24 decembrie, în timp ce se afla în misiune în Arad, pr. paroh Sebastian Mogîrzan a oficiat o slujbă de pomenire urmată de depunere de coroane din partea Şcolii Militare de Subofiţeri Jandarmi Fălticeni, Poliţiei Locale şi Asociaţiei “Cultul Eroilor”. Şi la mormântul eroului Ionel Pascal, ucis în decembrie 1989 la Sfântu Gheorghe, a avut loc un ceremonial religios oficiat de pr. militar Cătălin Simion, după care s-au depus coroane de flori din partea Poliţiei Municipiului Fălticeni şi a Detaşamentului de Pompieri Fălticeni al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Asociaţia „Cultul Eroilor”, filiala Suceava, împreună cu Şcoala din Cornu Luncii, biserica şi administraţia locală, a organizat comemorarea eroului Mihailovici Constantin Puiu, din comuna Cornu Luncii, un tânăr de 22 de ani care, după terminarea şcolii militare din Sibiu, a fost repartizat la Ministerul Apărării Naţionale, unde a căzut la datorie pentru apărarea libertăţii şi integrităţii neamului.

De la ora 17, în sala Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” din Fălticeni, trupa de teatru „Birlic” a prezentat spectacolul „In memoriam eroilor Revoluţiei Române”, spectacol care, pe lângă recitalurile de poezie şi cântecele din perioada anilor ’90 cântate în Piaţa Universităţii, a inclus şi piesele de teatru „Ţara asta ţine la tine, mă!”, „Crezi c-or să ne bată?” şi „Imaginează-ţi că eşti Dumnezeu”, toate de Matei Vişniec în regia lui Gheorghe Balint.

La ora 19, în Piaţa „Nada Florilor” au fost lansate 1104 lampioane personalizate cu numele fiecărui erou al Revoluţiei Române. Ambele manifestări au fost organizate de Asociaţia „Fălticeni Cultural”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI