Razie printre cerşetorii de pe raza municipiului Suceava

> Peste 40 de persoane care cerşeau au intrat în bazele de date ale poliţiştilor

În minivacanţa de 1 Decembrie, lucrătorii din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava au acţionat în zona bisericilor, supermarketurilor, pieţelor şi a altor locuri aglomerate, în vederea prevenirii şi combaterii faptelor de cerşetorie. Razia efectuată printre cerşetori s-a derulat având în vedere zilele libere decretate legal şi prezenţa sporită a oamenilor pe străzi şi în zona hipermarketurilor, ceea ce reprezintă un vad bun pentru cei ce apelează la mila sucevenilor.

Datele obţinute de la Biroul de presă al IPJ Suceava arată că la acţiune au participat 21 agenţi şi ofiţeri de poliţie, cu şapte autoturisme din dotarea unităţii, fiind „depistate şi legitimate 43 persoane care apelau la mila publicului”. Cu această ocazie, oamenii legii au aplicat 25 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de aproape 3.500 lei. Conform aceloraşi surse, în cadrul acţiunii au fost legitimate alte peste 100 de persoane care nu îşi justificau prezenţa în anumite medii sau locuri, 20 dintre acestea fiind atenţionate cu privire la respectarea normelor de convieţuire socială. Cerşetorii identificaţi au fost introduşi în bazele de date ale poliţiei, iar „persoanele care au fost surprinse oferind bani cerşetorilor au fost consiliate, arătându-se că în acest mod nu se stimulează decât un flagel social, iar gestul respectiv nu are o finalitate în ceea ce priveşte evoluţia unei comunităţi sigure şi civilizate”.

 Dosar penal pentru folosirea unui copil în scopul cerşetoriei

 Tot în cadrul acţiunii a fost întocmit şi un dosar penal pentru „Folosirea unui minor în scop de cerşetorie”. Cu el s-a ales o femeie domiciliată pe raza comunei Şcheia care a fost surprinsă de către poliţişti „expunându-şi propriul copil şi practicând cerşetoria în intersecţia de la periferia municipiului Suceava – ieşirea către municipiul Rădăuţi”. Potrivit Codului Penal, „fapta majorului care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, folosindu-se în acest scop de prezenţa unui minor, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.     Potrivit IPJ Suceava, în perioada următoare vor continua astfel de activităţi în vederea descurajării persoanelor care tind să comită frecvent asemenea fapte, iar oamenii legii fac încă o dată apel către cetăţeni să nu încurajeze cerşetoria oferind sume de bani persoanelor care apelează la mila publicului, gestul umanitar ajungând de multe ori în mâinile unor persoane care nu fac decât să exploateze fiinţe fără ajutor. (Foto: Poliţia Română)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI