Peste 3.800 de mijloace de iluminat LED, montate în Suceava, cu finanţare elveţiană

 > Se precizează că acestea vor aduce importante economii la bugetul local > Suceava este primul dintre cele patru oraşe declarate câştigătoare pentru a primi finanţare prin Programul Elveţiano-Român

Primăria Suceava a demarat proiectul „Management modern şi eficient al iluminatului public”, investiţie cu finanţare elveţiană nerambursabilă. Noile mijloace de iluminat au fost deja montate pe străzile Petrăriei şi Spicului din Burdujeni-sat, precum şi pe străzile Ion Luca Caragiale şi Câmpului din cartierul Iţcani.

Primarul Ion Lungu spune că noul sistem permite economii importante la facturile pentru consumul de energie, la care se adaugă cele care decurg din fiabilitatea sistemului, unul garantat pentru o funcţionare chiar şi de 10 ani, fără înlocuire. „Am făcut comandă de lămpi, acestea au fost aduse şi au început deja să fie montate. S-a debutat cu cartierele Burdujeni şi Iţcani, în aşa fel încât, până la sfârşitul anului, să nu fie afectată zona centrală, pentru că vine perioada sărbătorilor şi nu vrem să aglomerăm oraşul” a spus şeful municipalităţii, reliefând că acesta este primul dintr-o serie de trei proiecte cu finanţare din fonduri elveţiene, la a cărui implementare Primăria a trecut.

Câştigătorul licitaţiei este asocierea de firme Flash Lighting Services & Loial Impex Suceava. Durata de realizare a proiectului „Management modern şi eficient al iluminatului public” este de 14 luni, obiectivul lui constând în modernizarea sistemului de iluminat public din întreg oraşul, exceptându-l pe cel de pe artera principală, care a fost reabilitat în urmă cu câţiva ani, cu finanţare europeană. În cadrul noului proiect se vor executa lucrări de demontare a celor 3.843 de corpuri de iluminat; înlocuirea şi montarea a 3.741 de cutii de conexiune pe stâlpii de iluminat; înlocuirea cablurilor; achiziţionarea şi montarea sistemului de telegestiune. Valoarea estimată a contractului a fost de 20,36 de milioane de lei fără TVA, însă cea contractată este de 13,19 de milioane de lei fără TVA, economiile rezultate în urma procedurii de achiziţie publică urmând a lua calea unor activităţi suplimentare din cadrul proiectului. Este vorba despre montarea de aparate de iluminat tip LED în cartierele noi, la patinoarul artificial în aer liber de pe strada Universităţii, precum şi amplasarea de panouri fotovoltaice şi de corpuri de iluminat tip LED în parcurile Simion Florea Marian, Central, Areni şi Burdujeni. Corpuri de iluminat de tip LED vor intra în dotarea şcolilor, grădiniţelor, liceelor şi clădirilor din proprietatea municipiului.

Suceava este prima autoritate publică locală, dintre cele patru municipii declarate câştigătoare, îndreptăţită a primi finanţare în cadrul Programului de Cooperare Elveţiano-Român, acordul de implementare fiind semnat pe 2 aprilie 2015. Suceava a luat-o înaintea municipiilor Arad, Braşov şi Cluj-Napoca.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI