Consorţiul „Academica Plus” şi-a propus recâştigarea încrederii în mediul academic

Consorţiul universitar „Academica Plus” face apel la toate universităţile din România să transforme acest an academic într-unul dedicat „recâştigării încrederii în mediul academic”, considerând necesar reconstruirea sistemului educaţional prin solidaritate, integritate, competenţă, dăruire şi diversitate. „Numai prin voinţa cadrelor didactice şi a studenţilor putem reda spiritul academic universităţilor noastre, atât de necesar pentru o societate educată, o societate care apreciază valorile umane” a declarat preşedintele consorţiului, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rectorul Universităţii Suceava.

Consorţiul mai solicită „stabilirea unei metodologii transparente de alocare a cifrei de şcolarizare universităţilor de stat din România”, având în vedere faptul că „numărul locurilor bugetate la licenţă, masterat şi doctorat, repartizate fiecărei universităţi, este determinant pentru asigurarea resurselor financiare necesare bunei funcţionări în condiţiile respectării standardelor de calitate”. Totodată, membrii consorţiului propun implicarea factorilor de decizie din Ministerul Educaţiei, dar şi a reprezentanţilor Consiliului Naţional al Rectorilor, în finalizarea Legii salarizării unitare, care să ia în considerare salarizarea cadrelor didactice după performanţă, nu exclusiv după funcţie. „Membrii consorţiului salută demersurile ARACIS privind actualizarea standardelor specifice pentru acreditarea programelor de studiu în învăţământul superior şi susţin întocmirea cu celeritate de către ARACIS a metodologiei de evaluare a şcolilor doctorale” a mai precizat rectorul USV, Valentin Popa.

Consorţiul şi-a extins la zece numărul universităţilor membre

Consorţiul universitar „Academica Plus” şi-a extins numărul universităţilor membre de la şapte la zece, în urma întâlnirii membrilor săi, desfăşurate la Târgu Mureş, în zilele de 8-9 octombrie. Celor şapte universităţi fondatoare – Universitatea din Piteşti, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din Ploieşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Valahia” din Târgovişte şi Universitatea din Oradea – li s-au alăturat Universitatea din Petroşani, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu Jiu.

La întâlnire au avut loc dezbateri pe teme actuale, precum finanţarea instituţiilor de învăţământ superior, clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii, evaluarea şcolilor doctorale, precum şi temele prezentate de reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice la întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor, din 7-8 octombrie a.c.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI