Raed Arafat:

Seceta va fi, din păcate, o situaţie de urgenţă cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat, a declarat duminică, la Suceava, că, odată cu schimbările climatice, seceta va fi o situaţie de urgenţă cu care ne vom confrunta din ce în ce mai mult.

Arafat a spus că pompierii transportă apă în regiunile cu secetă din ţară pentru a sprijini populaţia. El a spus că, în condiţiile în care s-­a declarat seceta, există risc pentru oameni şi animale şi că sunt asigurate transporturi de apă de pompieri pentru populaţie, dar şi pentru animale, care trebuie să primească apă periodic.

„Rămâne o situaţie de urgenţă până se găseşte o soluţie” a spus Arafat.

El a arătat că se caută o soluţie pentru ca pompierii să se ocupe cu alte misiuni, dar că, până ce se găsesc variante care să înlocuiască pompierii, aceştia sunt prima forţă de intervenţie şi se consideră o situaţie de urgenţă.

„Din păcate, seceta face parte din situaţiile de urgenţă cu care, cu schimbarea climatică, ne vom confrunta din ce în ce mai mult” a precizat secretarul de stat.

El a adăugat că se caută soluţii care să înlocuiască transporturile pe care le fac pompierii, dar că, până atunci, pompierii continuă să execute această activitate, subliniind că prioritatea este salvarea de vieţi şi misiunile de salvare de vieţi, ceea ce înseamnă că, dacă apar incendii sau alte situaţii, acestea vor îngreuna transportul de apă efectuat de pompieri.

El a menţionat că sunt mai multe judeţe în ţară care se confruntă cu seceta şi că acest fenomen nu se manifestă doar în România, ci în mai multe ţări.

„Schimbările climatice despre care se vorbeşte mult în ultima perioadă ne-au avertizat de foarte mult timp că se vor intensifica – deci seceta prelungită, lipsa de apă o să apară” a spus Arafat.

El a mai spus că până când ploile vor rezolva în mod natural această problemă va trebui ca pompierii să sprijine populaţia cu transporturi de apă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI