Un nou an şcolar deschis cu discursuri şi flori frumoase, dar cu sindicalişti mai puţin optimişti

Încă de pe la ora 8,30 părinţi cu copii de-o mână şi buchete de flori în cealaltă ieşeau de prin scările de bloc, ieri, în prima zi de şcoală. Trandafiri, garoafe, orhidee, gerbera, ochiul boului, în buchete, coşuleţe sau în alte aranjamente, cumpărate în funcţie de bunul gust, de cum au fost găsite pe piaţă sau în florării, în ultimul moment, ori după posibilităţi financiare. Pe o alee, un tată şi-a fotografiat fiul cu telefonul mobil, un copil de clasă pregătitoare frumuşel, cu un moţ de păr blond, apretat cu gel şi ridicat în mijlocul capului…

Sus, pe bulevardul perpendicular cu strada Mărăşeşti, râuri de elevi mai mari, tot cu buchete de flori în mâini, se îndreptau fie spre Colegiul „Mihai Eminescu”, fie spre Colegiul Alimentar. Aglomeraţie de maşini şi de oameni peste tot, cozi în faţa florăriilor din cartier, care au vândut tot, până la ultimul fir, indiferent de preţ.

La Şcoala Gimnazială Nr. 3, pe terenul de sport, copiii erau repartizaţi pe clase, în spaţii delimitate de o linie trasă cu vopsea albă şi de mici semnalizatoare portocalii sau albe. Invitaţii şcolii au fost deputatul Alexandru Băişanu şi viceprimarul Marian Andronache. După o scurtă slujbă oficiată de pr. Iustinian Cojocar, profesorul de educaţie muzicală Gelu Cuzic a dat tonul Imnului de Stat al României, intonat de elevi, iar directoarea şcolii, prof. Sidonia Apetrei, a urat bun venit tuturor.

La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, festivitatea s-a desfăşurat în noua sală de sport, dată în folosinţă în anul şcolar trecut, invitaţi fiind primarul Ion Lungu şi inspectorul general-adjunct al IŞJ Gabriela Scutaru. Directorul colegiului, prof. Dan Popescu, şi-a exprimat „bucuria şi onoarea” de a deschide festivitatea consacrată începerii celui de-al CLVII-lea an de învăţământ la colegiu, mulţumindu-le tuturor pentru participare. „Este important să reliefăm faptul că începem un nou an şcolar cu o infrastructură mult mai apropiată de cea a unei instituţii de educaţie de la începutul mileniului al III-lea. Este o situaţie de normalitate ca noi, profesori şi elevi, să punem în valoare efortul tot mai consistent al comunităţii locale de a oferi condiţii de performare elevilor noştri în beneficiul tuturor. Astfel, există o compatibilizare reală între calitatea resurselor materiale şi cea a resurselor umane (elevi şi profesori)” a declarat, pentru început, directorul Popescu. El a trecut în revistă realizările „notabile” din anul şcolar trecut, atât la nivelul infrastructurii, cât şi la cel curricular, şi a precizat că „rezultatele elevilor noştri reflectă într-o măsură elocventă calitatea procesului instructiv-educativ”. Directorul i-a felicitat pe toţi elevii de la clasele a V-a şi a IX-a care, începând cu ziua de ieri, au devenit „ştefaniştii”, şi a făcut o promisiune tuturor celor 825 de elevi ai colegiului: „Vom fi profesori agreabili şi convingători”. Directorul a urat elevilor „inspiraţie”, iar studenţilor ieşiţi de pe băncile colegiului, tradiţionala „Baftă!”.

„Sunt la colegiul dvs. pentru că aici se face performanţă, sunt aici pentru performanţele şcolare şi olimpicii pe care-i aveţi, pentru a aduce un omagiu din partea municipalităţii” şi-a început discursul primarul Ion Lungu. El a spus elevilor că şcoala este foarte importantă, dar că nu trebuie să înveţe pentru profesori sau pentru părinţi, ci în primul rând pentru ei, având în vedere că şcoala îi formează pentru viaţă. „Sunt convins că veţi avea performanţe în continuare, iar această colaborare foarte bună dintre autoritatea locală şi corpul profesoral de aici ne dă speranţe că vom menţine lucrurile la acest nivel” a conchis primarul.

Inspectorul general-adjunct Gabriela Scutaru, profesor al colegiului, şi-a declarat bucuria de a se afla „în şcoala noastră”, o „oază de bine şi de normalitate, o oază cu oameni frumoşi”. „Vă doresc, deopotrivă, stimaţii mei colegi profesori şi dragii mei elevi, să aveţi un an bun, cu împliniri, un an cu spor şi în care să vă bucuraţi de tot ceea ce realizaţi. Împreună, profesori şi elevi, reuşim să facem din şcoala noastră una de adevărat succes” a spus prof. Scutaru, care s-a adresat şi părinţilor prezenţi: „Iar dvs., stimaţi părinţi, să vă bucuraţi de realizările copiilor dvs., să le fiţi alături, pentru ca, în parteneriatul pe care îl facem împreună, să reuşim să îi transformăm în oameni aşa cum vă doriţi dvs. şi aşa cum îşi doresc ei”.

La Colegiul Naţional „Petru Rareş”, primarului Lungu i s-au alăturat deputatul Băişanu şi viceprimarul Andronache. Directoarea colegiului, prof. Daniela Dungeanu, a urat bun venit oaspeţilor şi elevilor, la festivitatea de deschidere a celui de-al 112-lea an de la înfiinţarea colegiului. Ea a trecut în revistă rezultatele deosebite cu care elevii instituţiei de învăţământ au încheiat anul şcolar trecut. „Generaţia 111 a colegiului, care este acum studentă la prestigioase facultăţi din ţară şi străinătate, a lăsat o onorabilă moştenire: promovabilitate de 100% la bacalaureat, obţinută în cadrul celor două sesiuni de examene, medii de 10 la acest examen şi la finalizarea studiilor, trei elevi laureaţi ai olimpiadelor internaţionale”. Daniela Dungeanu a urat succes elevilor de clasa a IX-a, ca şi celor de clasa a V-a, asigurând părinţii acestora că „vor fi abordaţi cu toată căldura şi că li se vor crea premisele de a rămâne elevii noştri până la bacalaureat, dacă doresc acest lucru”.

La CN „Petru Rareş”, primarul Ion Lungu a mulţumit cadrelor didactice şi celor două directoare pentru „seriozitatea cu care trataţi lucrurile” şi a declarat că, în acest an, problemele colegiului vor fi rezolvate cu prioritate: „Îmi iau angajamentul, în faţa dvs., că vom promova aici un proiect european prin care să realizăm modernizarea şcolii şi alte lucruri necesare. Noi, cei din administraţia locală, trebuie să ne facem datoria, vă garantez în continuare toată susţinerea Primăriei Municipiului Suceava, a mea ca primar, a Consiliului Local”.

Deşi prima zi de an şcolar a fost împodobită cu flori şi discursuri frumoase, ieri, reprezentanţii Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava nu s-au declarat prea optimişti: „Din păcate, nu suntem de acord cu multe lucruri care se întâmplă în sistemul de învăţământ. Ca de obicei, începutul de an şcolar este marcat de lucruri neplăcute: din nou avem probleme cu salarizarea, avem probleme cu infrastructura şcolară, şcolile iarăşi nu au avizul sanitar de funcţionare, elevii iarăşi nu au manuale pe bănci. Mi-aş fi dorit ca acest an şcolar să fie într-o altă notă, mai optimistă” a declarat preşedintele ASIS, prof. Giani Leonte, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a spus că sindicatul a venit cu propuneri în faţa guvernanţilor, dar „din păcate, ceea ce noi solicităm probabil că rămâne undeva într-un sertar, iar în acest moment nu suntem mulţumiţi de cum a început anul şcolar”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI