Mămăliga sucevenilor, ameninţată de seceta prelungită

 > Temperaturile deosebit de ridicate şi lipsa ploilor s-au suprapus cu perioada de legare a ştiuletelui, pierderile cantitative de recoltă putând ajunge şi până la 60% > Pârjolul afectează estul şi sudul judeţului, comuna Hănţeşti raportând 1.793 ha de culturi calamitate, afectate fiind inclusiv animalele scoase la păşunat

Dacă nu plouă săptămâna aceasta, în judeţul Suceava producţia agricolă va avea serios de suferit, este de părere Mircea Lazăr, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură. Potrivit lui, cea mai a afectată este partea de est şi de sud a judeţului, lipsa precipitaţiilor răsfrângându-se, cu precădere, asupra culturilor de porumb, floarea-soarelui, soia şi chiar a celei de cartofi. „Până acum, am primit o singură raportare a pagubelor, din Hănţeşti, însă fenomenul de secetă este mai accentuat începând cu localităţile din estul judeţului, cu Salcea, Liteni, Fălticeni şi ajungând până în Dolhasca” arată Lazăr.

Astfel, mămăliga sucevenilor este ameninţată, la porumb temperaturile deosebit de ridicate şi lipsa ploilor suprapunându-se cu perioada de legare a ştiuletelui, prezent pe scară largă fiind fenomenul de şiştăvire. La cultura de cartofi, uscăciunea a venit în plină vegetaţie a plantelor, iar procesul de creştere a tuberculilor a stagnat. În aceste condiţii, Primăria Hănţeşti anunţă Comandamentul operaţional judeţean că seceta prelungită şi canicula din perioada 1-29 iulie a.c. au dăunat, în proporţii cuprinse între 30% şi 75%, la 780 de hectare cultivate cu porumb; 250 ha cu floarea-soarelui; 120 ha cu soia; 110 ha cu cartofi; 85 ha cu legume; 15 ha cu năut; 14 ha cu coriandru.

Mircea LazarNici animalele nu mai au asigurat un păşunat corespunzător, deoarece 450 ha de păşune şi fâneţe sunt pârjolite de arşiţă, iernaticul pentru sezonul rece fiind în pericol ca urmare a secetei care afectează 165 ha de lucernă; 55 ha de trifoi; 45 ha de ierburi perene; 64 ha de borceag; 80 ha de porumb siloz; 10 ha de sfeclă furajeră.

„Dacă nu plouă încă o săptămână, compromise în fizic vor fi toate culturile. La cartof pierderea cantitativă va fi de aproximativ 30%, iar la porumb de 60%, la fel ca şi la soia” avansează Mircea Lazăr, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Suceava.

Temperaturile mari au fost prielnice păioaselor, la care s-au obţinut recolte frumoase

Pe de altă parte, acest interval cu vreme frumoasă şi temperaturi ridicate a fost deosebit de favorabil recoltării cerealelor păioase. În 2016, campania a debutat şi se încheie chiar şi cu două săptămâni mai devreme faţă de cea din anii anteriori. Grâul şi secara au fost adunate de pe 19.500 ha din totalul de 21.462 ha, adică în proporţie de 91%. Media obţinută la hectar este de circa 3.100 kg, una cu circa 1.000 kg mai mare decât cea din 2015, când recolta a fost drămuită de secetă. O cantitate medie de 3.000 kg, tot cu 1000 kg în plus pe fiecare hectar, a fost obţinută şi la rapiţă, recoltatul pe cele 1.723 ha fiind încheiat. La fel s-a întâmplat la orzul şi orzoaica de toamnă, precum şi la mazăre, triticalele fiind treierate de pe 95% din total, orzoaica de primăvară de pe 80%, iar ovăzul de pe 25%.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI