Prima probă a evaluării naţionale la clasa a VIII-a

În condiţii normale şi fără boicotare!

> 180 de elevi au lipsit la teza de limba şi literatura română

Prima probă a evaluării naţionale la clasa a VIII-a s-a desfăşurat fără incidente la Suceava. Deşi sindicatele au anunţat că vor boicota examenul, majoritatea cadrelor didactice înscrise pe liste au participat la teza de limba şi literatura română. Mai puţin două cadre didactice, care trebuiau să participe ca observatori, dar şi-au motivat absenţa, ele fiind înlocuite cu membri din comisia de examen.

Potrivit inspectorului general adjunct, prof. Gabriela Scutaru, proba s-a desfăşurat în condiţii normale, n-a fost prins niciun elev copiind, doar unei eleve i s-a făcut rău, i s-a administrat un calciu şi a continuat proba.

Şeful IŞJ Suceava, prof. Gheorghe Lazăr, a transmis că, la proba scrisă de limba şi literatura română desfăşurată ieri, din totalul de 6678 de elevi de clasa a VIII-a înscrişi, au fost prezenţi 6498 de elevi, 180 fiind absenţi.

Reacţii după probă: de-a râsu’-plânsu’ !

Elevii suceveni participanţi la evaluare au respectat programul stabilit de metodologie, astfel că pe la ora 8.30, toţi intraseră în sălile de clasă. Deşi timpul de rezolvare a subiectelor era de 2 ore, la CN „Petru Rareş” mulţi elevi au ieşit din examen pe la 10.30, unii veseli, alţii mai puţin. În faţa intrării de la colegiu, părinţi, rude, profesori veniseră să ia „pulsul”, aceştia din urmă fiind de părere că subiectele au fost lejere. O elevă care a fost întâmpinată de mama ei, a reuşit să-şi păstreze calmul în timp ce aceasta o întreba ce a făcut, dar când mama a rămas puţin în spate, fetiţa a început să plângă, semn că subiectele nu i-au fost chiar mănuşă, cum se spune.

Absolvenţii de gimnaziu s-au confruntat ieri cu poezia „Salcâmii”, având de rezolvat cinci cerinţe pe marginea ei şi de realizat o compunere în care să motiveze apartenenţa la genul liric a poeziei respective. Anatol E. Baconsky a fost un eseist, poet, prozator, publicist, teoretician literar şi traducător român de orientare modernistă.

Subiectul al doilea a fost considerat ceva mai dificil de elevii cu care am stat de vorbă la ieşirea din examen, ei având de rezolvat cerinţe pe marginea unui articol din cotidianul „Adevărul”, şi de realizat o naraţiune în care să prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zonă turistică.

Proba scrisă la matematică urmează miercuri, 29 iunie, rezultatele vor fi afişate pe 1 iulie, zi în care pot fi depuse contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate marţi, 5 iulie.

În judeţul Suceava sunt 166 de centre de examen şi au fost stabilite două centre de evaluare pentru lucrările elevilor din alt judeţ, stabilit de MENCŞ. Pentru elevii din clasa a VIII-a de la Suceava tezele se vor corecta în alt judeţ.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI