Bacalaureat, rezultate după prima probă orală

Peste 70% dintre candidaţi au fost consideraţi experimentaţi la română

Peste 72% dintre absolvenţii de liceu participanţi la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română a bacalaureatului au obţinut certificatul de utilizator experimentat, iar 21,85% au fost consideraţi avansaţi. Restul de 5,74% dintre candidaţii la probă au fost de nivel mediu.

Potrivit informaţiilor transmise de purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul Şcolar Suceava, prof. Cezar Anuţei, la proba A s-au înscris 4733 absolvenţi de liceu şi au participat 4651 candidaţi, 519 având proba recunoscută din sesiuni anterioare. Conform datelor centralizate de IŞJ Suceava, din totalul candidaţilor evaluaţi, 3368 au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 1016 – certificatul de utilizator avansat, iar 267 au primit certificatul de utilizator mediu. Prima probă orală a bacalaureatului din acest an s-a desfăşurat în perioada 13-15 iunie.

În perioada 15-17 iunie a avut loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, la care au participat 23 de candidaţi, dintre cei 25 înscrişi. Din totalul candidaţilor evaluaţi, 11 (47,83%) au obţinut certificatul de utilizator experimentat, nouă (39,13%) certificatul de utilizator avansat, iar trei (13,04%) au primit certificatul de utilizator mediu.

În această săptămână are loc proba de evaluare a competenţelor digitale, iar săptămâna viitoare este programată evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Probele scrise vor avea loc în 17 centre de examene, din care trei vor funcţiona cu câte două subcomisii

Pentru desfăşurarea probelor scrise, care vor începe la data de 5 iulie, Inspectoratul Şcolar a propus iniţial 20 de centre de examen, dar Ministerul Educaţiei a aprobat 17 centre în urma rearondărilor, iar trei centre de examen vor funcţiona cu două subcomisii. Purtătorul de cuvânt al IŞJ a explicat că, în conformitate cu legea, pentru a funcţiona, un centru de examen trebuie să aibă minimum 250 de candidaţi.

Centrele cu câte două subcomisii au fost constituite la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni, unde va funcţiona şi o subcomisie pentru Colegiul „Vasile Lovinescu”, tot din Fălticeni, CN „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, cu o subcomisie pentru CN „Laţcu Vodă” Siret, şi Liceul Tehnologic din Vicovu de Sus, cu subcomisie pentru Liceul Tehnologic Special Bivolărie. Celelalte centre de bacalaureat sunt la colegiile naţionale „Ştefan cel Mare”, „Petru Rareş”, „Mihai Eminescu”, Economic „Dimitrie Cantemir”, de Informatică „Spiru Haret”, colegiile tehnice „Al. I. Cuza” şi Alimentar, toate din municipiul Suceava. În judeţ vor mai fi centre de examen la colegiile naţionale „Nicu Gane” din Fălticeni, Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” şi Colegiul Tehnic, ambele din Rădăuţi, „Dragoş Vodă” din Câmpulung, Colegiul Silvic din Câmpulung şi Liceul „Ion Luca” Vatra Dornei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI