Pentru Olimpiada internaţională de astronomie şi astrofizică din Bulgaria

Doi elevi suceveni s-au calificat în lotul lărgit

 La Olimpiada naţională de astronomie şi astrofizică de la Craiova, învăţământul sucevean a fost reprezentat de opt elevi, dintre care doi au obţinut calificări în lotul lărgit (secţiunea juniori) al României, pentru Olimpiada internaţională de astronomie din Bulgaria. Totodată, sucevenii au cucerit premiul II al MENCŞ, o medalie de aur, trei medalii de argint, trei medalii de bronz şi un premiu special.

David Cornel Turturean, clasa a VII-a, la CN „Ştefan cel Mare” Suceava, şi Dimitrie-Călin Cielecki, clasa a XI-a la CN „Nicu Gane” din Fălticeni au obţinut câte o medalie de argint. David Turturean a mai obţinut calificarea în lotul lărgit al României şi un premiu special acordat de prorectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Radu Constantinescu, din partea Departamentului de matematică aplicată.

Paul-Florin Rebenciuc, clasa a VIII-a, de la Şcoala Gimnazială “Miron Costin” din Suceava, a obţinut o performanţă deosebită: premiul II MENCŞ, calificarea în lotul lărgit (secţiunea juniori) şi medalie de aur.

„De felicitat este şi rezultatul deosebit al elevei Dumistrăcel Sabina (medalie de bronz), elevă la Colegiul Naţional «Ştefan cel Mare» Suceava şi la Palatul Copiilor Suceava, categoria seniori, care, deşi este în clasa a IX-a, a concurat cu elevi din clasa a XII-a, olimpici internaţionali cu multe medalii de aur şi argint la olimpiadele internaţionale; iar la proba teoretică, la cea mai grea problemă a obţinut punctaje mai mari decât aceştia”, a informat purtătorul de cuvânt de la IŞJ Suceava, prof. Cezar Anuţei.

Elevul Ţehanciuc Alexandru Florin, clasa a VIII-a, la Şcoala Gimnazială Clit, comuna Arbore a obţinut medalia de argint.

La această olimpiadă au participat peste 150 de elevi din toată ţara, iar în cadrul comisiei centrale a olimpiadei a participat, în calitate de vicepreşedinte, lector dr. Cristian Pîrghie, director al departamentului Observator Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Prof. Anuţei a mai informat că, începând cu luna iunie, va avea loc, la Suceava, pregătirea lotului lărgit al României pentru Olimpiada de astronomie şi pentru Olimpiada de astrofizică, în urmă căreia va fi selectat lotul restrâns pentru Olimpiada internaţională de astronomie din Bulgaria, în luna octombrie 2016. Lotul va fi format din trei juniori şi doi seniori. Pregătirea lui va fi organizată de Ministerul Educaţiei, prin IŞJ Suceava, Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava şi Societatea Ştiinţifică “Cygnus” – centru UNESCO.

Va fi selectată şi echipa formată din cinci seniori (elevi din clasele IX-XII) care va reprezenta România la Olimpiada internaţională de astrofizică din India, din luna decembrie.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI