Dacă-i  teatru, teatru să fie !

De cel puţin 10 ani, la Suceava, câteva zeci de copii şi tineri cresc şi se educă mai frumos decât alţii. Sunt elevi, de la cei mai mici până la cei care se pregătesc să dea bacalaureatul, care, din curiozitate, de drag şi din pasiune, au intrat în lumea magică a teatrului. Unii au crescut jucând şi au plecat la facultate  cu magia în ei, alegând să-şi facă o profesie din aceasta, alţii au plecat în viaţă făcând altceva, dar promiţându-şi să nu piardă niciodată amintirea jocului şi a aplauzelor primite pe vremea când alegeau repetiţiile unei piese în locul unor hoinăreli de după-amiază.

Se joacă teatru pentru educaţie, chiar cu valoare, în multe şcoli gimnaziale şi colegii din municipiul Suceava. Dar se joacă teatru cu pasiune şi în şcoli din Siret, Drăguşeni, Milişăuţi, Şerbăuţi, Udeşti, Zvoriştea.

Anul acesta s-au alăturat sucevenilor elevi din grupuri de teatru bune şi premiate din Roman, Piatra Neamţ şi Călăraşi, care au dat plus valoare concursului cu interpretări de ţinută.

Toţi aceşti copiii, îmbăiaţi parcă în apă cu ambrozie, îi iubesc pe Eminescu, Creangă, Caragiale, Alecsandri, Topârceanu şi ştiu de mici că Tudor Muşatescu, Matei Vişniec, Marin Sorescu, Mihail Sebastian şi George Bernard Shaw nu sunt rapperi sau prezentatori haioşi la matinale de televiziune.

Aceşti copii şi tineri pasionaţi de teatru au alături  o mână de cadre didactice care şi-au asumat misiunea eroică de a îmbogăţi mintea şi inima învăţăceilor cu un plus de curaj, de frumos, de cultură, de stimă de sine.

Un elev care s-a străduit, cu emoţie şi seriozitate, să caute, prin dramaturgia românească sau străină, să pătrundă şi să memoreze un text, apoi să-l interpreteze cu cât talent i-a dat Dumnezeu, va fi mai târziu un alt soi de om, unul mai bun, mai frumos de dinăuntru şi mai inteligent, ce va găsi plăcere, folos şi în cultură şi nu va privi tâmp şi neinteresat, în drum spre serviciu sau spre cârciumă, un afiş de la „Naţional” sau „Bulandra”.

Probabil ceva de genul acesta îşi spun îndrumătorii acestor copii şi tineri suceveni şi din alte oraşe care joacă teatru, fie că o fac bine sau mai puţin bine.

Trei zile, 70 de apariţii pe o scenă de teatru

Ediţia a X-a a Festivalului de teatru, în limba română, pentru copii şi tineret, finanţată de Primăria Suceava, CL Suceava, în colaborare cu Asociaţia „Promotorii Bucovinei”, a avut un statut special. Nu numai pentru că a fost o ediţie jubiliară, în cadrul căreia s-au produs pe scenă aproape 70 de momente de teatru.

Anul acesta manifestarea a avut demnitatea desfăşurării pe scena unui teatru, a Teatrului „Matei Vişniec”, pe care şi ei, concurenţii din anii precedenţi ai festivalului, l-au dorit.

Scenă, cortină, culise, lumini, sonorizare de teatru – toate acestea au obligat concurenţii la interpretări cât s-au putut de bune.

Din juriul care a judecat competenţele actorilor amatori din festival au făcut parte actorul profesor universitar Octavian Jighirgiu, şeful Catedrei de arta actorului din cadrul Departamentului de Teatru al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, actriţa şi dramaturgul Gabriela Ioniţă, actorul Dan Clucinschi, Andrei Crăciunescu, coordonatorul trupei „Fabulinus” a Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, şi Bogdan Ujeniuc, student la actorie la Cluj, fost membru al trupei „Infomaniacii” a Colegiului „Spiru Haret” din Suceava.

Festivalul s-a desfăşurat pe durata a trei zile – 18, 19 şi 20 aprilie. În prima zi au urcat pe scenă copii, apoi tineri artişti locali, la două categorii, monolog şi trupe, miza fiind calificarea pentru faza naţională de a doua zi.

Au intrat în concurs interpreţi de la şcolile gimnaziale 1, 3, 4 şi 10, de la şcolile „Miron Costin” şi „Ion Creangă”, apoi de la colegiile „Spiru Haret”, „Alexandru I. Cuza” şi „Dimitrie Cantemir”, toate din municipiul Suceava.

Juriu a premiat şi a decis participările în faza naţională.

Monolog (copii): locul I, Adela Şulea, cl. I, Şcoala „Miron Costin”, care a recitat, într-o manieră emoţionantă, poezia „Glossă” de Mihai Eminescu; locul II, Anisia Butnaru, clasa a III-a, Şcoala Gimnazială Nr. 4, cu monologul „Despre mine” (coordonator prof. Cătălina Miron); locul III, Gabriela Muscă, Şcoala Gimnazială Nr. 1, cu monologul „Dacă aş fi…” (text compus de o altă elevă, Daniela Călin), acompaniată la pian de Mateo Rusu (prof. coordonator Crenguţa Grosar).

Trupe (copii): locul I, „Cântăreţii anotimpurilor”, Şcoala Gimnazială Nr. 1, cu piesa „Greierele şi furnica”, după Alexandru Donici; locul II, trupa „Phoenix-junior”, Şcoala Gimnazială „Miron Costin”, cu piesa „Eu, cine sunt?… cum sunt?”; locul III, trupa Şcolii Gimnaziale Nr. 10 (coordonator prof. Daniela Babii), cu piesa „La cireşe”, după Ion Creangă.

Monolog (tineri): locul I, Cristina Stavarache, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, cu textul „Hai să fim nemuritori”, compoziţie proprie (coordonatori, prof. Cristina Dranca şi Ana Ciobâcă); locul II, Ioana Pavăl, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”, cu rolul Elizei Doolittle din „Pygmalion” de George Bernard Shaw (coordonator prof. Silvia Pintea); locul III, Andrei Verciuc, Colegiul Naţional „Spiru Haret”, cu textul propriu „Încă mai bate” (coordonator, prof. Maria Guz).

Trupe ( tineri): locul I, trupa „Infomaniacii”, Colegiul „Spiru Haret”, cu piesa „Cină în familie”, scrisă de Raluca Maxim şi Alexandru Scrijoschi (coordonator, prof. Loredana Bodnar); locul II, trupa „Trivium”, tot de la Colegiul „Spiru Haret”, cu piesa „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec (coordonatori, prof. Magdalena Iacoban şi Dana Dolgu-Ursulean); locul III, trupa „Eco Art”, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, cu piesa „Rătăcind prin umbre” scrisă de Andrei Andreescu şi Alina Ciobâcă.

12 ore pe drum de la Călăraşi, pentru un „Joc” pe scenă la Suceava

Ziua a doua a celei de a X-a ediţii a festivalului a fost în totalitate a elevilor de la clasa I până la a VIII-a. Zi grea şi pentru concurenţi, dar şi pentru juriu, care a avut de evaluat prestaţiile micilor actori – 12 la secţiunea „monolog” şi nu mai puţin de 20 la secţiunea „trupe”.

S-au petrecut pe scenă momente de teatru şi de poezie realizate mai stângaci, cu timiditatea specifică vârstei micuţilor, dar cu multă sinceritate. Dar au fost şi momente care au uimit, realizate de copii de clase mici, care au făcut ochii mari membrilor juriului, arătând emoţie pură şi dezinvoltură de adulţi învăţaţi cu scena. Au fost copii de „bravo”, care s-au dăruit total în cele câteva minute de reprezentaţie, care au plâns natural, deşi era vorba despre un rol, care au râs tare, care au ţipat, au dansat, au mimat stări cu real talent.

De remarcat, cu respect, participarea la festival şi anul acesta a trupei de teatru „Joc” de la Şcoala Nr. 1 din comuna Cuza Vodă, jud. Călăraşi, un loc din România în care copiii, la orele de muzică, ascultă Vivaldi, iar în afara orelor de şcoală, fac teatru. 14 copii mici şi foarte mici, alături de profesoara Niculina Comănescu, au făcut cu microbuzul sute de kilometri, în 12 ore, pentru a urca pe scenă la Suceava!

Monolog: locul I, Anisia Butnaru, clasa a III-a, Şcoala Gimnazială Nr. 4, cu monologul „Despre mine”; locul II, Lavinia Cârdei, o drăgălaşă fată din Bădeuţi, cu o adaptare coordonată de prof. Adriana Marciuc după „Găina cultivată” a lui Cornel Udrea, interpreta, cu un accent moldovenesc adorabil, urcând pe scenă chiar cu o găină vie sub braţ; locul III, aceeaşi fetiţă de clasa I care impresionase şi cu o zi înainte, Adela Şulea, de la Şcoala „Miron Costin”; o menţiune pentru Beatrice Lupu Damaris, de la Şcoala Gimnazială din Buda, com. Zvoriştea, cu celebrul monolog „Cura de slăbire” al lui Mihai Maximilian.

Trupe: locul I, trupa „Joc” de la Călăraşi, cu piesa „Ştefan cel Mare – Atletul lui Hristos” scrisă de Elena Dinu Gavrilă; locul II, trupa „Lego” a Şcolii Gimnaziale „Luca Gavril” din Dăguşeni (coordonator, prof. Petrică Munteanu); locul III, trupa „Cântăreţii anotimpurilor”, cu o adaptare a fabulei „Greierele şi furnica” a lui Alecu Donici (coordonator, prof. Crenguţa Grosar); menţiune, trupa „Feţe ale artei” de la Şcoala Gimnazială Buda, com. Zvoriştea, cu o adaptare a schiţei „Lanţul slăbiciunilor” a lui I.L. Caragiale (coordonatori, prof. Dorina Sfichi şi Daniela Ciornei).

„Gong” de la Roman şi „Pi” de la „Ştefan” din Suceava, două spectacole remarcabile

„Categoria grea” de artişti, cei de liceu, a urcat pe scenă în cea de-a treia zi de festival. Vârsta şi, deja, experienţa au generat şi momente de teatru adevărat, care i-au silit pe membrii juriului la evaluări foarte stricte, amănunţite, profesionale. Ziua a treia s-a caracterizat simplu: puţin şi bun. S-au produs pe scena Teatrului „Matei Vişniec”  şase momente individuale şi şapte momente de grup,  cu interpreţi de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava şi trupa „Gong” din Roman.

Publicul a urmărit pe bune, ca la reprezentaţiile profesioniste, cu atenţie, cu plăcere, cu admiraţie, cu reacţie pentru talentul actoricesc al elevilor. Unii au fost buni, buni cu adevărat, iar aplauzele au fost pe măsură.

Cei mai buni însă au dat dureri de cap juriului care, pentru a-i departaja, a evaluat tot, tot, de la text, interpretare, frazare, scenografie, costume, fiecare detaliu ce defineşte un spectacol de teatru de calitate.

Monolog: locul I, Octavian Afrăsinei, de la Clubul de copii „Artis” din Piatra Neamţ, care a fost un savuros „Spiridon”, din piesa „O noapte furtunoasă” a lui I.L. Caragiale; locul II, o tânără care s-a obişnuit să ia premii la festivalul de teatru de la Suceava, Cristina Stavarache de la Colegiul „Dimitrie Cantemir”, cu propria ei compoziţie „Hai să fim nemuritori”; locul III a fost al Ioanei Pavăl, de la Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza”, interpreta monologului Elizei Doolittle, din „Pygmalion” de George Bernard Shaw; menţiune, Andrei Verciuc, de la „Spiru Haret”, cu monologul compus de el însuşi „Încă mai bate”.

Trupe: locul I, Trupa de teatru „Gong” din Roman, care a făcut spectacol cu ceea ce ei au numit „Cabaretul cuvintelor”, o suită de patru texte, patru tablouri, adaptare după Matei Vişniec.

Tinerii actori de la „Gong”, coordonaţi de pasionata Cătălina Bostan, au predat o lecţie de teatru de amatori realizat cu talentul şi seriozitatea unor profesionişti. Poveştile lor de pe scenă au avut forţă, dramatism, umor, emoţie, simplitate şi morală. Tinerii actori ai Cătălinei Bostan au ridicat mult ştacheta pentru celelalte trupe.

Membrii trupei „Pi” de la Colegiul „Ştefan cel Mare” Suceava au luat locul II, dar, fairplay, au aplaudat în picioare evoluţia concurenţilor de la Roman. Au fost adversari aproape de aceeaşi măsură ai laureaţilor, jucând în piesa „Adevărul dincolo de minciună” a suceveanului canadian Liviu Dospinescu. Un râs amar la spectacolul lor, unul robust, bine făcut, într-o piesă despre acuzatori corupţi ce devin acuzaţi, susţinuţi din spate de o mulţime uşor de manipulat de lideri cu gura mare.

Locul III a fost adjudecat de „Infomaniacii” de la Colegiul „Spiru Haret” Suceava, cu jocul a două personaje din conversaţia plină de umor „Cină în familie” scrisă de Raluca Maxim şi Alexandru Scrijoschi.

Menţiune, trupa „Altfel” a Liceului Teoretic „Ion Luca” Vatra Dornei, care a urcat pe scenă 12 interpreţi într-un colaj despre dragoste la orice vârstă.

„Cred că vârful evolutiv al acestui festival este că Suceava are un teatru. Asta este steluţa din vârful piramidei care o reprezintă acest concurs care a ajuns la a X-a ediţie.

Din punct de vedere al actului actoricesc, al numărului de participanţi şi al organizării, festivalul a evoluat mult. Acum 9 ani, când am venit prima dată în juriu, erau trupe de calitate modestă, mult sub ce am văzut în aceste trei zile. Nu exista atunci o competiţie, nici vreun etalon al valorii. Drăguţ şi simplu îşi făceau fiecare serbărica şi cam atât. Nu existau un «Pi», ca cel de la «Ştefan cel Mare», nici «Gong» de la Roman, nici «Joc» de la «Cuza Vodă» ca să creeze competiţie.

Ambiţiile au crescut însă an de an, crescând şi valoarea actului actoricesc, iar anul acesta a fost foarte, foarte greu să jurizăm. Copiii sunt frumoşi, merituoşi, iar profesorii lor merită tot respectul pentru ceea ce fac. Sunt copii câştigaţi pentru teatru, pentru cultură. Am văzut şi la câţiva dintre cei mici evoluţii impresionante pentru vârsta lor. Gândiţi-vă doar… Copiii de la Călăraşi, copii de la clasa 0 până la clasa a V-a, au făcut 12 ore pe drum până la Suceava. Ce i-a făcut pe ei să reziste la un drum de sute de kilometri? Ca să participe la festivalul de teatru de la Suceava. Şi asta spune mai mult decât orice atestare oficială.

Iar tinerii care au jucat anul acesta au fost buni, buni de tot. Distanţele valorice între trupe au fost foarte mici, dar nu puteam să dăm două premii I, aşa că, pentru a-i putea departaja, ne-am luat de detalii, dicţie, mimică, postură, ca la marile concursuri.

Pentru tot ce am văzut în toţi anii de când vin la Suceava, dar mai ales pentru ce am văzut anul acesta, merită ca acest proiect să continue. Poate şi prin atragerea unor oameni de teatru din oraşele vecine, Botoşani, Iaşi, Bacău, de la care avem ce învăţa, iar ei să înveţe de la suceveni. Pentru că ceea ce am văzut eu astăzi la tinerii actori de la «Ştefan cel Mare» a fost o adevărată lecţie de actorie. Pentru ei, pentru alţii ca ei, copii cu talent, acest festival trebuie să continue” a fost părerea actriţei şi dramaturgului Gabriela Ioniţă, o profesionistă legată de mulţi ani de Suceava.

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

IF

joc1

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI