La Spitalul Judeţean Suceava

Eveniment-pilot pe tema tratamentului minim invaziv în cazul piciorului diabetic

Societatea de Neuropatie Diabetică, în colaborare cu Asociaţia de Podiatrie, a organizat, ieri, la Spitalul Judeţean Suceava primul workshop & hands-on din România pe tema tratamentului minim invaziv în cazul piciorului diabetic. Cele două organizaţii şi-au propus, prin astfel de iniţiative, să atragă atenţia asupra complicaţiilor diabetului zaharat şi a riscurilor implicate de piciorul diabetic. Prin intermediul workshopului de la Suceava, participanţii au aprofundat „cunoaşterea metodelor de tratament minim invaziv în rândul participanţilor, folosind proceduri de radiologie intervenţională în boala arterială periferică, la persoanele cu diabet”.

În deschiderea evenimentului, directorul metratamentului minim invazivdical al spitalului, dr. Tiberius Brădăţan a urat bun venit participanţilor şi a precizat că spitalul se află într-o continuă dezvoltare şi, ca atare, se caută noi „nişe de dezvoltare”. Directorul medical a spus că spitalul are o echipă formată din medici specialişti în boli de nutriţie, neurologie şi neurochirurgie, ceea ce permite tratarea unor afecţiuni, precum piciorul diabetic, într-un mod „mai eficient şi mai complex şi cu rezultate mult mai bune”, ţinta fiind „să ajutăm cât mai mulţi pacienţi”.

Podiatria este o specialitate care se ocupă de îngrijirea piciorului în general, a celui diabetic în special, iar preşedintele Societăţii de Podiatrie, dr. Norina Gâvan, a declarat că „suntem la Suceava pentru a demonstra că existe echipe în sistemul de sănătate din România şi una dintre ele e aici”, considerând necesar să se vorbească şi despre lucrurile bune şi să fie promovate. Ea a spus că echipa de la Suceava e formată „din colegi inimoşi, din colegi care se simt parteneri între ei”, între care nu există orgolii, dispuşi fiind să lucreze împreună în beneficiul pacienţilor.

În România, aproape 2 milioane de persoane suferă de diabet

Dr. Gâvan a prezentat un studiu realizat în România în anul 2012, la care a colaborat şi Centrul Judeţean de Diabet de la Suceava, prin care au fost intervievaţi 23.000 de pacienţi, fiind validate 21.230 de chestionare. Potrivit studiului, 67% dintre persoanele chestionate au declarat că au diabet, 59% au precizat că li s-a spus că au şi neuropatie diabetică, 15% aveau cel puţin o ulceraţie la picior, iar 4% au declarat că au avut cel puţin o amputaţie. Sunt 1,7 milioane persoane cu diabet în România, cifră pe care dr. Gâvan a spus că o consideră „înspăimântătoare”.

 „Persoanele care suferă de diabet zaharat dezvoltă frecvent probleme ale membrelor inferioare, provocate de leziunile vaselor de sânge şi de cele ale nervilor. Acestea au consecinţe grave precum ulceraţiile, infecţiile şi, dacă nu sunt abordate medical în timp util şi evoluează, se poate ajunge chiar la amputaţii. Prevenţia şi depistarea precoce a complicaţiilor asociate diabetului pot să scadă considerabil şansele apariţiei unor urmări devastatoare” a declarat dr. Norina Gâvan.

În cadrul evenimentului, şef de lucrări dr. Eduard Catrina, şef de lucrări dr. Raluca Popescu, dr. Gabriel Mazilu, dr. Paula Pavel şi dr. Mihai Creţeanu jr. au abordat tematica generală a piciorului diabetic şi situaţia actuală în centrul pe care-l reprezintă, oferind şi exemple din activitatea proprie şi prezentări de cazuri relevante.

Evenimentul de la Spitalul Judeţean este unul pilot în ceea ce priveşte situaţia piciorului diabetic în România, Suceava fiind un oraş în care există deja o echipa multidisciplinară pentru managementul persoanei cu diabet, urmând ca modelul acesta de abordare să se extindă şi în alte regiuni ale ţării, au spus organizatorii.

De altfel, tratamentul minim invaziv a devenit accesibil la Suceava începând cu anul 2012, iar rezultatele obţinute în 2015 au determinat reducerea cu 50% a amputaţiilor la nivelul Spitalului Judeţean Suceava, ceea ce a creat, de altfel, premisele unui astfel de eveniment.

Partener al evenimentului medical de ieri, Centrul Antidiabetic Judeţean Suceava, are în componenţă „o echipă capabilă de o abordare multidisciplinară, dedicată îngrijirii picioarelor persoanelor cu diabet”, fiind condus de dr. Gabriela Creţeanu. Echipa de la Suceava este compusă din diabetolog, neurolog, chirurg vascular, chirurg generalist, ortoped, radiolog intervenţionist şi asistenţi medicali educatori.

Gazda evenimentului a fost dr. Mihai Creţeanu jr., medic specialist radiolog în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, membru al mai multor organizaţii de renume, în domeniul medical, precum Societatea Europeană de Cardiologie şi Radiologie Intervenţională, Societatea de Radiologie a Americii de Nord, Societatea Europeană de Radiologie Cardiovasculară şi Intervenţională, Societatea Română de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională şi Societatea Română de Radiologie şi Imagistică Medicală.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI