Prin împrumut din fondul de rezervă

Unele şcoli vor primi cu întârziere restanţele salariale din sentinţele judecătoreşti

Traian Pădureţ,

Traian Pădureţ,

Liderii sindicatelor judeţene din învăţământul preuniversitar care aparţin de Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” s-au reunit, săptămâna trecută, la Consiliul liderilor, unde au discutat despre problemele stringente din învăţământ şi soluţiile de rezolvare. La întâlnire au mai participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, precum şi conducerea federaţiei, iar principala problemă abordată de sindicalişti s-a referit la plata salariilor angajaţilor din învăţământ şi a restanţelor din sentinţele judecătoreşti. De altfel, ministrul educaţiei, Adrian Curaj, nu a participat la Consiliul liderilor fiind prezent la şedinţa de guvern în care trebuia să se discute tocmai problemele financiare menţionate. „Din discuţiile purtate a rezultat că la nivel central au ajuns sume eronate de-a lungul anului 2015 privind necesarul şi din această cauză nu ajung banii. Este regretabil că, după două rectificări bugetare şi după un surplus bugetar la nivel naţional, să se ajungă la situaţia neachitării salariilor tuturor angajaţilor din învăţământ la timp”, a declarat Traian Pădureţ, preşedintele UJS “Pro Educaţia”, care a fost prezent la Bucureşti, alături de Petru Gorea din partea SIP Suceava.

Pentru judeţul Suceava, necesarul pentru salarii şi restanţe se cifrează la 7,1 milioane lei

Traian Pădureţ a precizat că sumele existente la nivel naţional ar ajunge pentru plata salariilor nete, dar nu sunt suficienţi bani pentru a se achita şi contribuţiile aferente la bugetul de stat, care trebuie achitate până la 25 decembrie 2015. El a spus că, la nivelul judeţului Suceava, necesarul este de 7.143.000 lei, din care 6.701.000 sunt pentru achitarea salariilor, inclusiv a contribuţiilor la bugetul de stat, iar 442.000 pentru achitarea în totalitate a sentinţelor judecătoreşti. „Din cele prezentate rezultă că plata sumelor respective către angajaţii din învăţământ se va face, în unele unităţi de învăţământ, cu o întârziere de circa o săptămână, printr-un împrumut de la fondul de rezervă!”, a spus liderul UJS „Pro Educaţia”.

Ministerialii au fost informaţi de liderii federaţiei „Spiru Haret” că există sentinţe judecătoreşti definitive şi executorii pentru plata restanţelor salariale, pe care unii conducători de instituţii nu le pun în aplicare, interpretând în stil propriu dispozitivul sentinţelor, spune Traian Pădureţ: „Am precizat că suntem în executare silită cu o parte din aceste sentinţe, că vor veni şi alte executări pentru alte unităţi şcolare, iar unele instituţii sunt deja obligate la penalităţi pe zi întârziere de punere în executare a sentinţelor respective, sume care încarcă în mod artificial bugetul, sume care ar trebui achitate de persoanele vinovate de întârzierea punerii în aplicarea sentinţelor, nu de către instituţiile pe care le reprezintă”.

Referitor la plata dobânzilor: „Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor aruncă responsabilitatea de la unul la altul”

În ce priveşte achitarea sumelor din procesele intentate pentru plata dobânzilor, Ministerul Finanţelor aruncă problema la Ministerul Educaţiei, precizând că dobânzile nu sunt drepturi salariale şi trebuie plătite de la capitolul cheltuieli materiale, ceea ce înseamnă că trebuiesc achitate într-o singură tranşă şi impozitate cu 16%, fără a se mai achita şi celelalte contribuţii la bugetul de stat. „În acest moment, în ţară – ca şi în judeţul Suceava – fiecare face cum crede de cuviinţă şi plăteşte cum crede că este corect. Ca să nu mai vorbim şi de formulele de calcul al dobânzii şi al dobânzii penalizatoare «scoase din mânecă”, de anumiţi domni – unii chiar pe bani. Nimeni nu ştie cum trebuie procedat, fiecare minister din cele implicate –Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor – aruncă responsabilitatea de la unul la altul. Unităţile şcolare procedează «după ureche» şi există posibilitatea ca la vizita Curţii de Conturi unii să fie nevoiţi să dea banii îndărăt!”, a conchis Traian Pădureţ.

La finalul întâlnirii, având în vedere că „sunt multe probleme de schimbat în învăţământ” s-a convenit să fie prezentată ministerului o listă cu problemele urgente.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI