Rectorul USV, după aprobarea Memorandumului româno-ucrainean în domeniul educaţiei: „Putem trece la un nivel superior de cooperare”

 Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa, a salutat, marţi, aprobarea de către Guvern a Memorandumului de cooperare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învăţământ 2015­2018.

Popa a ţinut să precizeze că de peste trei ani de zile se lucrează la acest protocol interguvernamental.

Potrivit rectorului sucevean, ceea ce se prevede în acest memorandum în privinţa colaborării Universităţii Suceava cu Universitatea Cernăuţi este deja pus în aplicare, în urma unei colaborări instituţionale dintre cele două universităţi, dar încheierea memorandumului interguvernamental va trece la un alt nivel această cooperare, care ar putea fi dezvoltată.

„Sunt mai multe avantaje, pentru că această colaborare are acoperirea unui acord interguvernamental şi nu doar a unui protocol interinstituţional, ceea ce înseamnă şi susţinere financiară. Putem trece la un nivel superior de cooperare” a spus Popa.

El a menţionat că deja Universitatea Cernăuţi a trimis un lector de limba ucraineană la USV, în timp ce USV plăteşte un lector român la Universitatea din Cernăuţi, iar cele două universităţi colaborează în cadrul unor programe cu finanţare europeană.

Totodată, la Universitatea Suceava se realizează predarea în limba ucraineană a mai multor discipline.

Guvernul a aprobat, marţi, un memorandum de cooperare între Ministerul Educaţiei şi Cercetării din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina pentru anii de învăţământ 2015­2018.

Conform protocolului, predarea în limba română va fi sprijinită la Universitatea Naţională „Yurii Fedkovici” din Cernăuţi şi în limba ucraineană la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a domeniilor: matematică, ştiinţe sociale, ştiinţele naturii, ştiinţe umaniste şi arte. De asemenea, va fi examinată posibilitatea introducerii liniilor complete de predare în limba română şi, respectiv, ucraineană. Mai mult, cele două părţi vor stimula dezvoltarea parteneriatelor între instituţiile de învăţământ superior, valorificând oportunităţile programelor de studii europene, iar România şi Ucraina vor susţine înfiinţarea de lectorate de limbă, literatură, cultură şi civilizaţie şi trimiterea de lectori români şi ucraineni la universităţile din Kiev, Cernăuţi, Ujgorod, Ismail, Odesa, precum şi Bucureşti, Cluj­Napoca, Timişoara, Suceava, Galaţi şi Iaşi.

În acelaşi memorandum se prevede că partea română va continua să susţină funcţionarea unităţilor de învăţământ cu predare în limba ucraineană din Sighetu Marmaţiei, din Lugoj, şi din Siret, oraş unde va înfiinţa şi un liceu cu predare în limba ucraineană.

Primarul din Siret, Adrian Popoiu, a declarat că acest liceu cu predare în limba ucraineană trebuia înfiinţat mai demult, dar că este de salutat această iniţiativă. El a spus că în condiţiile în care se va decide finanţarea unei asemenea instituţii de învăţământ, urmează să fie identificat un teren care să fie pus la dispoziţie.

La Liceul „Laţcu Vodă” din Siret funcţionează, în prezent, o clasă cu predare în limba ucraineană.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI