Mâine este zi mare pentru pompierii suceveni

Se împlinesc 167 de ani de luptă pentru stingerea incendiilor şi salvarea de vieţi omeneşti

ziua pompierilor2Duminică, 13 septembrie, este o zi cu o importanţă deosebită pentru angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi asta pentru că se împlinesc 167 de ani de când pompierii români se luptă cu flăcările, stihiile naturii şi pentru salvarea de vieţi omeneşti. Ziua de mâine a fost aleasă ca una aniversară pentru salvatorii militari datorită „faptelor de arme ale companiei de pompieri din Dealul Spirii comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu, de la 13 septembrie 1848” potrivit Biroului de presă al ISU Suceava, dată ce reprezintă începutul glorios al armei pompierilor militari din România. Privind, pe scurt, istoria activităţii de pompier observăm că Regulamentul Organic din 1835 constituie primul cadru legislativ românesc specific, deşi cronicarii vremurilor menţionau, încă din evul mediu, unele reglementări locale în lupta contra incendiilor. Pentru teritoriul actual al judeţul Suceava sunt atestate preocupări timpurii, încă din secolul al XV-lea, în ceea ce priveşte prevenirea şi stingerea incendiilor, iar din 1786, în Bucovina s-au adoptat şi primele măsuri de stat privitoare la paza contra incendiilor la oraşe şi sate.

De la 4 paznici pe noapte la un Centru de luptă împotriva incendiilor modern şi performant

Plecând la drum de la patru paznici pe noapte, câţi asigurau serviciul de luptă împotriva incendiilor prin jurul anilor 1800, s-a ajuns în ziua de astăzi ca judeţul Suceava să beneficieze de un Centru modern şi performant dedicat pompierilor militari. Înfiinţarea Grupului Judeţean de Pompieri Suceava a avut loc în 1968, ca urmare a reorganizării administrativ-teritoriale a ţării pe judeţe, personalul militar al unităţii provenind din fostele grupuri regionale. Din datele puse la dispoziţie de sursa citată, „în această organizare Grupul de pompieri Suceava a funcţionat – cu ajustări periodice, până la sfârşitul anului 2004 când a luat fiinţă, prin unirea Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari şi a Inspectoratul General de Protecţie Civilă, IGSU, cu structuri corespunzătoare în teritoriu”.

Zi de sărbătoare dar şi plină de activităţi

La ceas aniversar, recunoştinţa pompierilor din judeţul Suceava pentru faptele înaintaşilor se exprimă şi prin manifestările publice cu caracter omagial, care se desfăşoară atât în municipiul reşedinţă de judeţ cât şi în celelalte localităţi. Sucevenii vor avea parte în intervalul orar 9.00 – 12.00 de Ziua Porţilor Deschise la sediul Inspectoratului unde va avea loc prezentarea tehnicii şi a accesoriilor de intervenţie, precum şi a unor segmente de probe din concursurile profesionale ale pompierilor militari. Activitatea este urmată de o slujbă religioasă în memoria eroilor pompieri, depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele eroilor pompieri din judeţ, dar şi la monumentul „Pompierul” din faţa sediului ISU Suceava. Totul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare şi reîntâlnirea cu cadrele militare în rezervă sau retragere. Între orele 11.00 – 16.00 în Parcarea Iulius Mall va fi amenajată o expoziţie cu tehnica de intervenţie a Detaşamentului de Pompieri Suceava, unde vor fi prezente autoplatforma de salvare de la înălţimi, o autospecială cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD tip B, autospeciala pentru descarcerare grea, autospeciala CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) şi autospeciala cu echipajul de scafandri. Pe lângă expunerea dotării vor fi desfăşurate şi activităţi demonstrative şi instructiv-educative pentru vizitatori. Începând cu ora 17:00 toată activitatea se mută la Horodnicul de Sus unde va avea loc evidenţierea rezultatelor Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Brodina care este multiplu campion naţional la concursurile profesionale de gen prin acordarea de distincţii din partea ISU şi a Consiliului Judeţean Suceava.

În avans, avansări în grad pentru merite deosebite

Pe parcursul zilei de ieri, la sediul ISU Suceava, au fost avansaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim, şapte pompieri militari, pentru rezultatele excepţionale înregistrate în îndeplinirea atribuţiilor specifice. Astfel, în temeiul Ordinului superior, inspectorul-şef al pompierilor militari suceveni, generalul de brigadă dr. Ion Burlui, a oferit tresele pentru 2 ofiţeri (de la gradul de maior la locotenent-colonel şi de la gradul de locotenent la căpitan) şi 5 subofiţeri (patru plutonieri majori la gradul de plutonieri adjutanţi şi un plutonier la gradul de plutonier major). În acelaşi cadru festiv au fost acordate şi 4 plachete onorifice pentru tot atâţia pompieri militari şi distincţii de serviciu „Pompier de onoare al judeţului Suceava” şi „Salvator de onoare al judeţului Suceava”, pentru rezultatele obţinute. Au fost acordate diplome de merit pentru 105 cadre militare din întreg efectivul ISU Suceava. Publicaţia „Agenda Pompierului” a acordat diplome de merit şi insigne „Cavaler al frontului incandescent” pentru 11 pompieri militari suceveni”. Nouă nu ne rămâne decât să le transmitem din toată inima La mulţi ani!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI