Lazăr face lista inspectorilor şcolari care nu au avut implicare în cazul transferurilor frauduloase

> Cristina Teodorovici nu e printre ei

Şeful IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, a făcut public, ieri, un punct de vedere privind scandalul transferurilor frauduloase făcute la admiterea în învăţământul liceal şi menţionează că mai mulţi inspectori şcolari nu pot fi bănuiţi de nimic, pentru că se aflau în concediu.

„Comisia judeţeană de admitere în învăţământul liceal de stat constituită la nivelul IŞJ Suceava a desfăşurat diferite activităţi în conformitate cu calendarele admiterii în liceu şi în învăţământul profesional de stat, începând cu data de 6 februarie 2015 (pregătirea admiterii, tipărirea broşurii care cuprinde informaţii despre admitere şi transmiterea acesteia în unităţile de învăţământ, şedinţe de instruire cu părinţii şi elevii, centralizarea solicitărilor agenţilor economici din judeţ pentru şcoala profesională de 3 ani, elaborarea ofertei de şcolarizare pentru şcoală profesională pe domenii şi calificări profesionale şi avizarea acesteia în CLDPS – Comitetul Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social, constituirea bazei de date cu mediile de admitere şi ierarhiei la nivel judeţean a absolvenţilor de clasa a VIII-a, eliberarea fişelor de înscriere pentru candidaţii care solicită să participe la admitere în alt judeţ, organizarea probelor de aptitudini, organizarea probelor de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă sau maternă, admiterea candidaţilor pe locurile speciale pentru romi şi a candidaţilor pentru învăţământul special ş.a.)” arată Lazăr.

El menţionează că în perioada 27-30 iulie 2015 a fost etapa de rezolvare a situaţiilor speciale după repartizarea computerizată, iar, în acest interval, unii membri ai comisiei nu au avut deloc implicare în soluţionarea transferurilor, întrucât au fost în concediu de odihnă, după cum urmează: inspector şcolar Albu Cristina, inspector şcolar Tiron Constantin, inspector şcolar Nechifor Cristina, inspector şcolar Pentilescu Maria, inspector şcolar Dumistrăcel Ionel.

Totodată, Lazăr spune că în perioada 24 iulie-4 august 2015, prof. Crăciun Petru a participat, fiind delegat prin Ordin de Ministru, la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, ca în însoţitor al lotului naţional în Indonezia. „Fiecare dintre membrii comisiei se bucură de prezumţia de nevinovăţie, sunt oameni integri, corecţi şi responsabili” susţine Lazăr.

El mai arată că până la data de 20 august 2015, ora 13, IŞJ Suceava nu a primit niciun răspuns oficial al MECŞ referitor la raportul Corpului de Control al Ministrului.

Fraudele descoperite în urma finalizării raportului în cazul transferurilor elevilor de clasa a IX-a din judeţul Suceava se lasă cu sesizări de urmărire penală, cercetări disciplinare, dar şi demiterea din funcţie a inspectorului general adjunct al IŞJ Suceava, Cristina Teodorovici, cea care a prezidat comisia de admitere. În cazul inspectorului general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, sancţiunea nu va fi la fel de drastică.

Vasile Şalaru, secretar de stat în învăţământul preuniversitar, a declarat că inspectorul general adjunct al IŞJ Suceava, Cristina Teodorovici, nu va mai ocupa această funcţie în urma fraudelor descoperite în judeţ la transferurile elevilor de clasa a IX-a.

„Dumneaei nu va mai fi inspector general adjunct pentru că oricum avea detaşare în interesul învăţământului până la 31 august şi pentru ce a făcut sub nicio formă nu o să-i prelungim detaşarea în funcţia conducerii Inspectoratului Şcolar” a declarat Vasile Şalaru. El a mai arătat că va fi o cercetare disciplinară a membrilor comisiei de admitere a Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, pentru încălcarea prevederilor legale privind transferurile elevilor.

Totodată, Vasile Şalaru a mai explicat că organele de cercetare penală urma să fie sesizate în cursul zilei de marţi, 18 august, privind săvârşirea unei posibile infracţiuni. „Sesizăm organele de cercetare penală privind săvârşirea unei posibile infracţiuni. Noi considerăm că este o posibilă infracţiune de abuz în serviciu” a spus Şalaru.

Cât îl priveşte pe inspectorul şcolar general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, secretarul de stat în învăţământul preuniversitar Vasile Şalaru a declarat atunci că încă nu se ştie dacă a avut vreo implicare în cazul transferurilor, acest lucru urmând să-l hotărască cercetarea disciplinară sau chiar cercetarea penală.

„Oricum, sancţiunea faţă de dl Lazăr nu poate fi egală cu cea pe care o să o aplicăm dnei Cristina Teodorovici, pentru că nu dl Lazăr a semnat şi nu dl Lazăr a prezidat această comisie. Nu mă întrebaţi ce măsură vom lua împotriva domniei sale. Fie va fi vorba despre această cercetare disciplinară şi pe urmă de decizia pe care o va avea dl ministru Sorin Mihai Cîmpeanu” precizase Vasile Şalaru.

În ceea ce îi priveşte pe elevii care au beneficiat de transferurile ilegale, secretarul de stat în învăţământul preuniversitar a subliniat că, în cazul liceenilor care nu au îndeplinit criteriul mediei, vor fi anulate transferurile făcute.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI